Η Εύη Τσολάκη διαβεβαιώνει ότι ο οδικός χάρτης θα τηρηθεί, ενώ η Αρχή Λιμένων επιβεβαιώνει την πρόβλεψη κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2027. Βουλευτές και τοπικοί φορείς ζητούν οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων και απαντήσεις για τις δικαστικές διαδικασίες με την Kition.
Στο τέλος του έτους τοποθετείται η ολοκλήρωση του νομικού και κανονιστικού πακέτου για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, με την Κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι οι διαδικασίες δεν θα μεταβάλουν το χρονοδιάγραμμα των έργων. Η δέσμευση αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών την Πέμπτη, όπου εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τις εκκρεμότητες και ζητήθηκαν συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης.
Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Εύη Τσολάκη, επανέλαβε ότι προχωρεί η απόφαση ανάθεσης της ανάπτυξης στην Αρχή Λιμένων Κύπρου. Από την πλευρά της Αρχής επιβεβαιώθηκε ότι η ομάδα έργου συνεχίζει τις εργασίες της και ότι τα σχετικά κονδύλια για τη Λάρνακα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2027.
Τι απομένει για την ανάθεση στην Αρχή Λιμένων
Η κυριότητα του λιμανιού ανήκει ήδη στην Αρχή Λιμένων, διευκρίνισε η Υπουργός μετά τη συνεδρία, εξηγώντας ότι εκκρεμεί η παραχώρηση της κατοχής και της διαχείρισης της μαρίνας.
«Δεν μιλάμε για προβλήματα, αλλά για διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα καθυστερήσει η εκτέλεση των έργων.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή της, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο νέων κανονισμών. Για να ολοκληρωθεί το πακέτο απαιτούνται δημόσια διαβούλευση, νομοπαρασκευαστικός και νομοτεχνικός έλεγχος, καθώς και έγκριση από την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων. Θα ακολουθήσει η υποβολή του στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή.
Η κ. Τσολάκη ανέφερε ότι το πακέτο θα είναι έτοιμο έως το τέλος του έτους και ότι θα ζητηθεί συντόμευση της δημόσιας διαβούλευσης. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τη Νομική Υπηρεσία, την Αρχή Λιμένων και τον Δήμαρχο Λάρνακας.
Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τερματισμό της συμφωνίας με την οποία η Αρχή Λιμένων μισθώνει το λιμάνι στο κράτος, διευκρινίζοντας ότι η εφαρμογή της θα συνδεθεί με τις υπόλοιπες ενέργειες για τη μαρίνα.
Η Υπουργός χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ανησυχία των κατοίκων λόγω των προηγούμενων προβλημάτων. Ερωτηθείσα για πιθανή αναστολή του έργου, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ενώπιόν της κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει τέτοιο ενδεχόμενο.
Ανοικτά ερωτήματα για τις δικαστικές εκκρεμότητες
Οι πιθανές επιπτώσεις των δικαστικών διαδικασιών με την Kition αποτέλεσαν ξεχωριστό σημείο της συζήτησης.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ζήτησε να αποσαφηνιστεί εάν οι εκκρεμότητες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη. Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας απάντησε ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν εξετάστηκε στη γνωμάτευση, επειδή δεν είχε υποβληθεί σχετικό ερώτημα.
«Δεν είπα ούτε ότι υπάρχει ούτε ότι δεν υπάρχει», ανέφερε, με τον κ. Πασιουρτίδη να ζητεί περαιτέρω διερεύνηση.
Ο βουλευτής εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για τα διαγραμμένα αποσπάσματα της γνωμάτευσης και υποστήριξε ότι κυβερνητικοί χειρισμοί κόστισαν τουλάχιστον έξι μήνες. Διερωτήθηκε γιατί τα νομικά θέματα δεν είχαν επιλυθεί πριν από την προεδρική εξαγγελία του Ιουνίου.
«πίστη ή καλές προθέσεις μπορεί να υπάρχουν. Εκείνο που δεν υπάρχει είναι χρόνος», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι, παρότι η νέα Υπουργός δεν ευθύνεται προσωπικά για προηγούμενους χειρισμούς, η ευθύνη των καθυστερήσεων παραμένει στην Κυβέρνηση.
Στα διαγραμμένα σημεία επανήλθε μετά τη συνεδρία ο επικεφαλής του ΑΛΜΑ, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Υποστήριξε ότι η ευθύνη ανήκει στην Κυβέρνηση, καθώς η γνωμάτευση ανήκει στο Υπουργείο που τη ζήτησε. Ανέφερε ακόμη ότι το ΑΛΜΑ έχει καταθέσει πρόταση νόμου 13 λέξεων, η οποία, κατά την εκτίμησή του, επιλύει το πρόβλημα, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι αναζητεί προσχήματα και «ροκανίζει τον χρόνο».
Η Λάρνακα ζητεί ολοκληρωμένη λύση και έναρξη εργασιών
Ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, αναγνώρισε ότι μετά την προηγούμενη συνεδρία έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο Δήμος θα καθησυχαστεί όταν εξασφαλιστεί οριστική νομική λύση μέχρι το τέλος του έτους.
Κατά τον ίδιο, η διευθέτηση πρέπει να καλύπτει όλες τις εκκρεμότητες και να επιτρέπει την εφαρμογή του συμφωνημένου σχεδιασμού: ανάπτυξη από την Αρχή Λιμένων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Προειδοποίησε ότι αλλαγή σχεδιασμού θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες καθυστερήσεις και ζήτησε ενημέρωση για πιθανούς κινδύνους από τις δικαστικές διαδικασίες με την Kition.
«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να φύγουμε από τις δηλώσεις και τα αισθήματα και να πάμε στις πράξεις».
Ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, Ζήνωνας Αποστόλου, ανέφερε ότι η ομάδα έργου εργάζεται κανονικά και επιβεβαίωσε την ένταξη των κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2027. Όπως διαβεβαίωσε, εφόσον ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, δεν αναμένεται απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα.
Επίσπευση ζήτησε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, Νάκης Αντωνίου, σημειώνοντας ότι η πίστωση χρόνου πρέπει να έχει τέλος. Ο Γενικός Διευθυντής του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας, Σοφοκλής Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ετοιμότητα του Οργανισμού να συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς για υλοποίηση χωρίς καθυστερήσεις.
Επιφυλάξεις και κριτική από τη Βουλή
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι η αναμενόμενη οριστική λύση στο νομικό ζήτημα δεν παρουσιάστηκε, αναγνωρίζοντας πάντως τις προσπάθειες της Υπουργού.
Υπενθύμισε ότι έχουν περάσει περίπου δυόμισι χρόνια από τον τερματισμό της σύμβασης με την Kition. Αξιολόγησε θετικά τη διαβεβαίωση ότι ο οδικός χάρτης προχωρεί και ότι υπάρχουν προβλέψεις στον προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων για το 2027, προσθέτοντας: «Θα καθησυχαστούμε όταν δούμε τα πρώτα έργα να ξεκινούν στο λιμάνι και στη μαρίνα της Λάρνακας».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ επέκρινε την καθυστέρηση των κρατικών υπηρεσιών, θέτοντας ερωτήματα τόσο για τον χρόνο έκδοσης της νομικής γνωμάτευσης όσο και για την απουσία νωρίτερων ενεργειών. Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για την πρόθεση προώθησης του έργου.
Απογοήτευση για την έλλειψη οριστικών αποφάσεων και συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων διατύπωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκκος Ξιούρουππας, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε στους πολίτες της Λάρνακας μόνο “θα”. Θέλουμε πράξεις».
Η βουλευτής του ΑΛΜΑ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι το έργο προχωρεί «από παράταση σε παράταση». Επέκρινε τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας, διερωτήθηκε γιατί δεν ζητήθηκε νωρίτερα η θέση της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και έθεσε ερωτήματα για τις συνέπειες των εκκρεμών δικαστικών διαδικασιών.
«Η Βουλή δεν θα ανεχθεί ούτε δικαιολογίες, ούτε ακύρωση οδικού χάρτη, ούτε περαιτέρω παρατάσεις», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποδίδει στη νέα Υπουργό προσωπική ευθύνη για τους προηγούμενους χειρισμούς.
Σαφείς απαντήσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ζήτησε ο βουλευτής της Άμεσης Δημοκρατίας Δημήτρης Σούγλης, επικρίνοντας την ασυνεννοησία μεταξύ κρατικών θεσμών και υπηρεσιών.
Στήριξη στην επίσπευση, με τήρηση των διαδικασιών
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αδάμος Ασπρής υπογράμμισε ότι υπάρχει σαφής πολιτική βούληση και σχεδιασμός για την ανάπτυξη, με τις αναγκαίες νομικές διαδικασίες. Αναγνώρισε, παράλληλα, ότι «αυτό το έργο θα έπρεπε να είχε γίνει χθες».
Ο επίσης βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης επισήμανε ότι η ανάγκη ταχύτερης προώθησης δεν επιτρέπει παράκαμψη των διαδικασιών και των κανόνων χρηστής διοίκησης, καθώς αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά ζητήματα διαφάνειας. Εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες της Υπουργού και ετοιμότητα για τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, το νομικό θέμα οδεύει προς επίλυση και η απαιτούμενη ρύθμιση αναμένεται ενώπιον της Επιτροπής μέχρι το τέλος του έτους.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση και συγκεκριμένος οδικός χάρτης, ο οποίος, βάσει της ενημέρωσης που δόθηκε, δεν αναμένεται να διαταραχθεί. Η Επιτροπή θα επανεξετάσει το ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες.
Στο τραπέζι και η απασχόληση των εργαζομένων
Τη διασφάλιση της εργασίας περίπου 50 προσώπων που μεταφέρθηκαν στην Αναπτυξιακή μετά τον τερματισμό της σύμβασης με την Kition έθεσε ο Χαράλαμπος Αυγουστή της ΣΕΚ, υπενθυμίζοντας προηγούμενες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.
Από την ΠΕΟ, ο Νίκος Γρηγορίου τόνισε ότι η τήρηση του οδικού χάρτη συνδέεται και με τον ορθό προγραμματισμό των αναγκών της Αρχής Λιμένων σε προσωπικό.


