Υποστηρικτικά Προγράμματα ΥΠΑΝ: Επ’ αόριστον απεργία από 2 Νοεμβρίου και πορεία στο Προεδρικό

Οι συντεχνίες καταγγέλλουν εκκρεμότητες στη στελέχωση και εργαζομένους χωρίς πληρωμή επί πέντε μήνες. Στις 5 Νοεμβρίου η κινητοποίηση από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Με καταγγελίες για εργαζομένους που παραμένουν χωρίς εισόδημα και χωρίς πρόσβαση σε ανεργιακό επίδομα, οι συντεχνίες ΠΑΣΕΥ–ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ–ΣΕΚ ανακοίνωσαν κλιμάκωση των μέτρων στα Υποστηρικτικά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε επ’ αόριστον απεργία από τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2026. Παράλληλα, για την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, προγραμματίζεται κινητοποίηση με πορεία από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν στις δράσεις αυτές «απαιτώντας την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους».

Εκκρεμότητα στις πληρωμές

Οι δύο συντεχνίες αποδίδουν την απουσία πληρωμών στην καθυστέρηση λήψης πολιτικής απόφασης από την Κυβέρνηση. Όπως υποστηρίζουν, η εκκρεμότητα έχει αφήσει εργαζομένους απλήρωτους για πέντε μήνες, χωρίς εισόδημα και χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο ανεργιακό επίδομα.

«Παρά τις προσπάθειες των Συντεχνιών η πλευρά της Κυβέρνησης αναβάλλει συνεχώς τη λήψη πολιτικής απόφασης για να διευθετηθεί το θέμα πληρωμής όσων δεν τερματίζεται η απασχόληση τους», αναφέρουν.

Καταγγελίες για τη στελέχωση των προγραμμάτων

Η απόφαση για την απεργία συνδέεται επίσης με τη μη εφαρμογή, όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις, της νομοθεσίας που κατέθεσε η Κυβέρνηση και ενέκρινε η Βουλή στις 21 Απριλίου 2026.

Κατά τις συντεχνίες, ο νόμος καθορίζει συγκεκριμένους τρόπους στελέχωσης, οι οποίοι δεν εφαρμόζονται σε όλα τα Υποστηρικτικά Προγράμματα, με αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να έχουν μείνει στην ανεργία.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι σε θέσεις που θα καλύπτονταν με προσλήψεις ορισμένου χρόνου, το ΥΠΑΝ χρησιμοποιεί διορισμένο προσωπικό με υπερωριακή απασχόληση.

Οι ΠΑΣΕΥ–ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ–ΣΕΚ καλούν τους εργαζομένους των προγραμμάτων σε μαζική συμμετοχή τόσο στην επ’ αόριστον απεργία όσο και στην πορεία προς το Προεδρικό.