Η σημερινή συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για άτυπη πενταμερή διάσκεψη και επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Στο τραπέζι θα βρεθούν οι επαφές στη Λευκωσία, οι νέες ιδέες της ελληνοκυπριακής πλευράς και τα μηνύματα που εκπέμπει η Άγκυρα.
Το πραγματικό εύρος των επόμενων κινήσεων στο Κυπριακό καλείται να προσδιορίσει η σημερινή συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη.
Η συνάντηση θεωρείται καθοριστική ως προς τις προθέσεις του γενικού γραμματέα για τη συνέχεια, ιδιαίτερα σε σχέση με το ενδεχόμενο και τον χρόνο σύγκλησης μιας νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης. Στο επίκεντρο βρίσκεται η προοπτική να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανακοίνωση επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ενημερωθεί για τις εκτιμήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες μετά και τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι τρεις παράμετροι για την πενταμερή
Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε συνδέσει τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης με την επίτευξη προόδου σε τρεις παραμέτρους: τη μεθοδολογία, την ουσία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε προ ημερών ότι, μέχρι στιγμής, δεν θεωρεί πως έχουν διαμορφωθεί οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη σύγκληση πενταμερούς. Παρά την αρνητική στάση που καταγράφεται από την τουρκική πλευρά, τα Ηνωμένα Έθνη και ο γενικός γραμματέας εμφανίζονται αποφασισμένοι να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα περιθώρια για βήματα προς τα εμπρός.
Χρονικό σημείο αναφοράς αποτελεί ο Δεκέμβριος, όταν ολοκληρώνεται η θητεία του Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι επαφές στη Λευκωσία και η ενημέρωση Ολγκίν
Στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στη Λευκωσία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Ερχιουρμάν.
Η ενημέρωση αναμένεται να επικεντρωθεί στις νέες ιδέες που κατέθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την τελευταία συνάντησή τους, πριν από τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.
Για το περιεχόμενο αυτών των επαφών ενημερώθηκε και η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Μετά τη συνάντηση, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν περιορίστηκε να δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν τις προσπάθειές τους σε σχέση με το Κυπριακό.
Η Άγκυρα επιμένει στα δύο κράτη
Το περιβάλλον μέσα στο οποίο διεξάγεται η συνάντηση Γκουτέρες–Χριστοδουλίδη επιβαρύνεται από τα δημόσια μηνύματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τόσο μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα όσο και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσίασε τα δύο κράτη ως τη μόνη μορφή λύσης που γίνεται αποδεκτή από την Άγκυρα.
Παράλληλα, επέμεινε στην κυριαρχική ισότητα και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση του ψευδοκράτους, περιορίζοντας τις προσδοκίες για θετικές εξελίξεις.
Η απάντηση Χριστοδουλίδη από τον ΟΗΕ
Στις τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου απάντησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη δική του προσφώνηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει τη διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως μέγιστη υποκρισία τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου στο διεθνές δίκαιο, στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, στην παράνομη κατοχή και στο δράμα των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου η Τουρκία πράττει το ακριβώς αντίθετο.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καθορίσει τη μοναδική βάση για συνολική λύση του Κυπριακού: τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
«Παραμένω πλήρως προσηλωμένος στην επίτευξη μιας συνολικής λύσης. Είμαι έτοιμος για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί το 2017, αξιοποιώντας το ουσιαστικό έργο που έχει ήδη επιτελεστεί, εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.
Η κοινή βάση υπάρχει. Τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο, οι αξίες και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι πολιτική βούληση από όλα τα μέρη», τόνισε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με σαφή αποδέκτρια την Τουρκία, για να καταστήσει σαφές περαιτέρω σαφές πως η διχοτόμηση δεν θα γίνει αποδεκτή.
Συναντήσεις Ερχιουρμάν με Ολγκίν και Γκουτέρες
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χθες και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τουφάν Ερχιουρμάν.
Ο Τουφάν Ερχιουρμάν θα συναντηθεί σήμερα με τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ενώ το Σάββατο θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες.


