Λεμεσός: «Οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Τ.Α.» - Ανοιχτή Συζήτηση (26/11)

27/11/2021

Με στόχο τη συμβολή στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη σκιαγράφηση των προοπτικών που διανοίγονται για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Λεμεσό Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση – οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της».

 

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό», με κύριους ομιλητές τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστο Δαμιανού, τους βουλευτές Νίκο Σύκα και Πανίκο Λεωνίδου, τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ανδρέα Βύρα και τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέα Κιτρομηλίδη. Στη συζήτηση παρευρέθηκαν και συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους δήμαρχοι της μείζονος Λεμεσού και άλλων επαρχιών, πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων, μέλη δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων, εκπρόσωποι υπηρεσιών που εμπλέκονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και πολίτες.

 

Στην εισαγωγική τοποθέτηση του εκ μέρους της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό», ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης είπε: «Ισχυρή πεποίθησή μου είναι ότι το κλειδί για μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση βρίσκεται στον σωστό σχεδιασμό. Στη μεταφορά των αναγκαίων οικονομικών πόρων, στην οργάνωση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτονομία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι ωφέλιμη μόνο εάν είναι πραγματική αυτοδιοίκηση. Και για να επιτευχθεί αυτό, οι επαρχιακές διοικήσεις και το κεντρικό κράτος πρέπει να εκχωρήσουν αρμοδιότητες. Συνεπώς, οι υπό διαμόρφωση δήμοι δεν πρέπει να λειτουργούν μόνο ως προέκταση της κεντρικής διοίκησης, αλλά να αποτελούν οι ίδιοι κέντρα λήψης και υλοποίησης αποφάσεων, επί ουσιαστικών θεμάτων. Να έχουν δηλαδή ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο».

 

Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η μεταρρύθμιση της Τ.Α. θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Ο κύριος Νουρής παρουσίασε το χρονικό των διεργασιών και τα ευρήματα των μελετών που έγιναν την τελευταία δεκαετία για την προώθηση της μεταρρύθμισης. Τόνισε ότι με τη μεταρρύθμιση, οι νέοι Δήμοι θα έχουν επιτέλους ουσιαστικές εξουσίες, οικονομική αυτονομία, διοικητική αυτοτέλεια και βιωσιμότητα, θα καταστούν πιο δυνατές τοπικές «κυβερνήσεις», με λιγότερη εξάρτηση από το κεντρικό κράτος, και θα μπορούν να παράγουν έργο και να κρίνονται γι’ αυτό. Σε ότι αφορά τις συνενώσεις, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αναγκαία προϋπόθεση, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ισχυρών και οικονομικά βιώσιμων Δήμων.

 

Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού

Αισιόδοξος ότι στο τέλος της ημέρας, είτε πλειοψηφικά είτε ομόφωνα, η Επιτροπή θα καταλήξει στα εκκρεμούντα ζητήματα και θα οδηγήσει στην Ολομέλεια τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού. Ο κύριος Δαμιανού σημείωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 29 Δεκεμβρίου και σε άλλες 2-3 έκτακτες συνεδρίες μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη για να δουν τα αιτήματα της Ένωσης Κοινοτήτων και κάποια άλλα εκκρεμούντα θέματα. Βουλή και κυβέρνηση, πρόσθεσε, συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνει μια τελευταία προσπάθεια να έρθουν σε επαφή με κοινότητες που διαφωνούν για να τους εξηγήσουν τα οφέλη της μεταρρύθμισης.

 

Βουλευτής ΔΗΣΥ, μέλος Κοινοβ. Επιτροπής Εσωτερικών, Νίκος Σύκας

Πιθανόν το σημαντικότερο κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το οποίο θα δώσει και θα διαμορφώσει τα νέα δεδομένα είναι η δημιουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο του σχετικού νομοσχεδίου ενώνονται τέσσερις σημαντικές υπηρεσίες σε μια ενιαία δομή και δημιουργείται αυτό που προσδοκούμε για όλες τις υπηρεσίες μας, το One Stop Service. Ο κύριος Σύκας δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αφού τύχει περαιτέρω επεξεργασίας, ώστε να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικό, με πρώτιστο στόχο να προσφέρουμε οικονομίες κλίμακας καθώς και γρηγορότερη εξυπηρέτηση στους δημότες.

 

Βουλευτής ΔΗΚΟ, μέλος Κοινοβ. Επιτροπής Εσωτερικών, Πανίκος Λεωνίδου

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε: «Στο Δημοκρατικό Κόμμα, είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων αν αυτές είναι λειτουργικές και δημοκρατικές. Οτιδήποτε δεν είναι δημοκρατικό, ακόμη και αν είναι λειτουργικό, για μας δεν μπορεί να θεωρείται μεταρρύθμιση και εξέλιξη. Η όποια μεταρρύθμιση κατά την άποψη μας, θα πρέπει να υπηρετεί πρώτα και πάνω από όλα, τη δημοκρατική έκφραση και βούληση των πολιτών».

 

Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου, Ανδρέας Βύρας

Η προωθούμενη μεταρρύθμιση της Τ.Α. είναι πιθανόν η μεγαλύτερη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του συστήματος διακυβέρνησης στην Κύπρο από την ίδρυση της Δημοκρατίας δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας. Ο κύριος Βύρας αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Ένωσης Δήμων κατά τη διάρκεια των διετών εντατικών διαβουλεύσεων, καθώς και στα σημεία συγκλίσεων και αποκλίσεων με το υπουργείο Εσωτερικών. Τόνισε ότι η Ένωση Δήμων συνεχίζει και θα συνεχίσει να διεκδικεί βελτιώσεις επί του Νομοσχεδίου, καθώς στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος σύγχρονης και εξευρωπαϊσμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τόπο μας, η οποία θα καταστεί πραγματική τοπική δημοκρατία και θα ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

 

Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Ανδρέας Κιτρομηλίδης

Την έντονη ανησυχία της Ένωσης Κοινοτήτων για δύο ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Κιτρομηλίδης. Αναφέρθηκε στην έντονη αντίδραση κάποιων κοινοτήτων να συνενωθούν με Δήμους, καθώς και στη διαφωνία για μεταφορά της Υδατοπρομήθειας των κοινοτήτων στους Επαρχιακούς Οργανισμούς, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά αυτή θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και αυξημένο κόστος προς τους κατοίκους των κοινοτήτων της Υπαίθρου και ιδιαίτερα των Ορεινών και Ημιορεινών περιοχών. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι υπάρχει η καλή θέληση από όλους τους εμπλεκόμενους για να βρουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις και συγκλίσεις. 


- Δελτίο τύπου 26/11/21 - Για τη Λεμεσό «Οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Τ.Α.»

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Ισχυρός σεισμός 6.4 ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο νησί.

11/01/2022

Ηταν αρκετά αισθητός με αποτέλεσμα να ξυπνήσει μεγάλη μερίδα πληθυσμού!

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Κύπρο!

05/01/2022

Καταγράφηκε σήμερα Τετάρτη, στις 05:21 σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, έγινε ελαφρά αισθητός σε πολλές περιοχές της Κύπρου.

'Εκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας-επιστημονικής επιτροπής μετά την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

29/12/2021

Έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) πραγματοποιεί στις 16.00 το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Χριστούγεννα στον βυθό της θάλασσας σε Πρωταρά και Λάρνακα, έκαναν δύτες (Φωτό)

27/12/2021

Με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο για 15η συνεχή χρονιά γιόρτασαν και φέτος τα Χριστούγεννα οι Summer Divers.

Έλαβαν τα χριστουγεννιάτικά τους δώρα οι ένοικοι του ζωολογικού κήπου της Πέγειας!

24/12/2021

Δώρα μοίρασαν σήμερα στα ζώα οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου της Πέγειας "Pafos Zoo", διανέμοντας πολύχρωμα πακέτα που περιείχαν κομμάτια κρέατος και διάφορα παιχνίδια.

Eurostat: Η Κύπρος μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης ενέργειας για το 2020!

24/12/2021

Καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση τόσο πρωτογενούς όσο και τελικής ενέργειας, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η στιγμή της κατεδάφισης των κεραιών στο Κάβο Γκρέκο μετά απο 51 χρόνια. (Βίντεο)

23/12/2021

Οι συγκεκριμένες κεραίες, στο Κάβο Γκρέκο, είχαν εγκατασταθεί τη δεκαετία του 1970 από τη γαλλική εταιρεία «Σομερα» για αναμετάδοση τηλεπικοινωνιακών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το πέρασμα της «Καρμέλ» από Κύπρο!

20/12/2021

Χωρίς να κληθεί να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα σε παγκύπριο επίπεδο κύλησε το τελευταίο 48ωρο, λέει η Πυροσβεστική και η Πολιτική Άμυνα.

Μήνυμα ζωής από τη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»

18/12/2021

Το μήνυμα ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να παλεύει μόνο με τον καρκίνο και τη λευχαιμία, έστειλαν για μια ακόμη φορά οι εθελοντές για τους «Μικρούς Ήρωες».

Τελετή Βράβευσης Σχολείων για διαγωνισμό δράσεων αντιρατσιστικής πολιτικής.

16/12/2021

Ο διαγωνισμός για τη σχολική χρονιά 2020-2021 προέκυψε μέσα από τις δράσεις υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής του Υπουργείου για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο, 2018-2022

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ