ΚΥΠΡΟΣΠραγματοποιήθηκε με επιτυχία η θεατρική παράσταση των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές.

24/11/2021

Νίκος Αναστασιάδης: “Χαίρομαι και περηφανεύομαι για το έργο που πραγματικά έχει επιτελεστεί τα τελευταία μόλις πέντε χρόνια. Όχι μόνο άλλαξε η εικόνα, αλλά άλλαξε πραγματικά η ζωή των ανθρώπων που στην πορεία μπορεί διαπράττοντας λάθη να βρέθηκαν στις φυλακές”

 

Το θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα, που δύσκολα αποσπούν ακόμη και επαγγελματικοί  θίασοι, ήταν το φινάλε της χθεσσινής παράστασης της Θεατρικής Ομάδας Κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές , στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης, η πρόεδρος της Βουλής , Αννίτα Δημητρίου, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Σκεύη Δράκου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, βουλευτές , ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης , Ιωνάς Νικολάου, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας , Κώστας Κληρίδης, νυν και πρώην πολιτειακοί αξιωματούχοι. 

Η παράσταση είχε και μια πολύ ανθρώπινη και συγκλονιστική στιγμή. Στο τέλος, δύο μικρά παιδιά, ανέβηκαν στην σκηνή και αγκάλιασαν τρυφερά τους πατεράδες τους! Σίγουρα δεν ήθελαν να αποχωριστούν από αυτού, οι οποίοι σε λίγο θα επέστρεψαν στην φυλακή. 

Με την διδασκαλία  και συμμετοχή στο ρόλο της Μίνας της  ηθοποιού, Ζωής Κυπριανού, η Θεατρική Ομάδα παρουσίασε την κωμμωδία  «Εταιρεία Θαυμάτων», του μεγάλου Τραπεζούντιου Έλληνα (Τραπεζούντα Πόντου 1907 – Αθήνα 13 Νοεμβρίου 1979),  Δημήτρη Ψαθά, ο οποίος διέπρεψε στην Αθήνα ως λογοτέχνης, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφές. Αν ο αείμνηστος Ψαθάς έβλεπε την χθεσινή παράσταση της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές, θα έμενε απόλυτα ικανοποιημένος από το υψηλό επίπεδο της ερμηνείας των κρατουμένων και θα τους απέδιδε δίκαιο έπαινο. 

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωανίδης

Η  υπόθεση του έργου “Εταιρεία Θαυμάτων” είναι μια δήθεν  φιλανθρωπική οργάνωση ενός απατεώνα ιδιοκτήτη ελληνο-βρετανικής εταιρείας μεταλλείων, του άγγλου μίστερ Τζων, που στήθηκε με σκοπό να οικειοποιηθεί ο εν λόγω μίστερ, με τη βοήθεια του επινοημένου αγίου Βαλαντίου, το πλούσιο σε μετάλλευμα βοσκοτόπι του αφελούς και θεοσεβούμενου Ιλάριου. Για να το πετύχει, ο μίστερ Τζων χρησιμοποιεί τον ιεροκήρυκα Κοσμά που «λιβανίζει» τους εύπιστους κι αγράμματους χωριάτες, καθώς και την όμορφη Μίνα, επικουρούμενη από τη μητέρα της Δανάη. Η Δανάη παριστάνει τη μουγκή, η οποία θα ξαναβρεί τη μιλιά της χάρη στο «θαύμα» του αγίου, αλλά ο καταλύτης έρωτας, ανάμεσα στον Ιλάριο και τη Μίνα, στέκεται αφορμή να αποκαλυφθούν οι κατεργαριές όλων.

 Πριν από την παράσταση απηύθυναν χαιρετισμούς η διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Νίκος Τορναρίτης.

Η κ. Αριστοτέλους, μεταξύ άλλων δήλωσε :

«Το περιβάλλον των Φυλακών έχει αλλάξει και δεν θυμίζει τίποτε από το παρελθόν. Στο σωφρονιστικό μας σύστημα εφαρμόζονται προγράμματα και καινοτόμες αλλαγές που έχουν κατατάξει τις φυλακές μας μεταξύ των πρότυπων ιδρυμάτων στην Ευρώπη. Η σωφρονιστική πολιτική που εφαρμόζουμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, σε μια περίοδο κατά την οποία το οικοδόμημα του οργανισμού είχε καταρρεύσει,  με τη συνεργασία και στήριξη του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά κυρίως με τη δική σας συμπαράσταση, βασίζεται στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προσωπικότητας, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εκδικητικές τιμωρίες. Οι κρατούμενοι βρίσκονται στο χώρο των φυλακών για να εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε και να προετοιμαστούν για την ομαλή επανένταξη τους στη κοινωνία και όχι να τιμωρούνται καθημερινώς, ως να τους εκδικείται η ίδια η Πολιτεία. Γι’ αυτό οφείλω εκ μέρους της Διεύθυνσης, του προσωπικού και των κρατουμένων να σας εκφράσω δημοσίως τις ευχαριστίες μας για την στήριξη σας».

 Επίσης, σημείωσε ότι «Η παιδεία στις Φυλακές μας είναι το κλειδί στην προσωπική ανάπτυξη, την αυτό-βελτίωση, την αυτοσυνειδησία και αυτογνωσία, βοηθώντας τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι για όσο χρονικό διάστημα – μικρό ή μεγάλο – βρίσκονται στη Φυλακή».

Η παράσταση ήταν αφιερωμέν στην μνήμη του αείμνηστου  Παντελή Άντωνα,  μέλους της Κριτικής Επιτροπής του ΘΟΚ. «Ένα σπουδαίο ηθοποιό και σκηνοθέτη, ο οποίος υπήρξε υποστηρικτής του πολιτιστικού έργου των Φυλακών».  

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης, σημείωσε ότι ως εκπρόσωπος της Κύπρου στο ΣτΕ αισθάνεται περήφανος, όταν ακούει από ξένους συναδέλφους του για τα επιτεύγματα του σωφρονιστικού Ιδρύματος της χώρας μας και τις ενέργειες της Διεύθυνσης.

Ανέφερε ότι σκοπός του Ιδρύματος είναι ο σωφρονισμός και η αναμόρφωση και σκοπός των υπολοίπων αρχών της ΚΔ είναι η ομαλή επανένταξη στην κοινωνία. Πρόσθεσε ότι το έργο, που συντελείται για αναμόρφωση και εκπαίδευση είναι σημαντικό και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την επανένταξη θα συζητηθούν περαιτέρω ζητήματα στην Επιτροπή. Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να μπαίνουν ταμπέλες σε κανένα άνθρωπο.

Τελευταίος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δήλωσε: Αν έλεγα οτιδήποτε περισσότερο από όσα με τόση ενάργεια και λεπτομέρεια έχει αναφέρει η Διευθύντρια των Φυλακών, έχω την εντύπωση ότι θα αφαιρούσα από τα επιτεύγματα”.

Πηγή: ageliaforos.com

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΚΥΠΡΟΣ'

ΚΥΠΡΟΣ
Ισχυρός σεισμός 6.4 ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο νησί.

11/01/2022

Ηταν αρκετά αισθητός με αποτέλεσμα να ξυπνήσει μεγάλη μερίδα πληθυσμού!

ΚΥΠΡΟΣ
Σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Κύπρο!

05/01/2022

Καταγράφηκε σήμερα Τετάρτη, στις 05:21 σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, έγινε ελαφρά αισθητός σε πολλές περιοχές της Κύπρου.

ΚΥΠΡΟΣ
'Εκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας-επιστημονικής επιτροπής μετά την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

29/12/2021

Έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) πραγματοποιεί στις 16.00 το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

ΚΥΠΡΟΣ
Χριστούγεννα στον βυθό της θάλασσας σε Πρωταρά και Λάρνακα, έκαναν δύτες (Φωτό)

27/12/2021

Με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο για 15η συνεχή χρονιά γιόρτασαν και φέτος τα Χριστούγεννα οι Summer Divers.

ΚΥΠΡΟΣ
Έλαβαν τα χριστουγεννιάτικά τους δώρα οι ένοικοι του ζωολογικού κήπου της Πέγειας!

24/12/2021

Δώρα μοίρασαν σήμερα στα ζώα οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου της Πέγειας "Pafos Zoo", διανέμοντας πολύχρωμα πακέτα που περιείχαν κομμάτια κρέατος και διάφορα παιχνίδια.

ΚΥΠΡΟΣ
Eurostat: Η Κύπρος μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης ενέργειας για το 2020!

24/12/2021

Καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση τόσο πρωτογενούς όσο και τελικής ενέργειας, σύμφωνα με τη Eurostat.

ΚΥΠΡΟΣ
Η στιγμή της κατεδάφισης των κεραιών στο Κάβο Γκρέκο μετά απο 51 χρόνια. (Βίντεο)

23/12/2021

Οι συγκεκριμένες κεραίες, στο Κάβο Γκρέκο, είχαν εγκατασταθεί τη δεκαετία του 1970 από τη γαλλική εταιρεία «Σομερα» για αναμετάδοση τηλεπικοινωνιακών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

ΚΥΠΡΟΣ
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το πέρασμα της «Καρμέλ» από Κύπρο!

20/12/2021

Χωρίς να κληθεί να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα σε παγκύπριο επίπεδο κύλησε το τελευταίο 48ωρο, λέει η Πυροσβεστική και η Πολιτική Άμυνα.

ΚΥΠΡΟΣ
Μήνυμα ζωής από τη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»

18/12/2021

Το μήνυμα ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να παλεύει μόνο με τον καρκίνο και τη λευχαιμία, έστειλαν για μια ακόμη φορά οι εθελοντές για τους «Μικρούς Ήρωες».

ΚΥΠΡΟΣ
Τελετή Βράβευσης Σχολείων για διαγωνισμό δράσεων αντιρατσιστικής πολιτικής.

16/12/2021

Ο διαγωνισμός για τη σχολική χρονιά 2020-2021 προέκυψε μέσα από τις δράσεις υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής του Υπουργείου για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο, 2018-2022

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΚΥΠΡΟΣ')