Κορονοϊός: Πολύ σπάνια λοίμωξη "θεριεύει" στην Ινδία και προκαλεί ακρωτηριασμούς

09/05/2021

Τι είναι η βλεννομυκητίαση ή "μαύρη μούχλα", με ποσοστό θνησιμότητας 50%, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζεται στην Ινδία όλο και συχνότερα σε όσους αναρρώνουν από κορονοϊό ή νόσησαν στο παρελθόν.

 

Κορονοϊός: Πολύ σπάνια λοίμωξη "θεριεύει" στην Ινδία και προκαλεί ακρωτηριασμούς

 

Τι είναι η βλεννομυκητίαση ή "μαύρη μούχλα", με ποσοστό θνησιμότητας 50%, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζεται στην Ινδία όλο και συχνότερα σε όσους αναρρώνουν από κορονοϊό ή νόσησαν στο παρελθόν.

 

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η κατάσταση στην Ινδία, με τον κορονοϊό να "θερίζει" την δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό στον κόσμο. Οι αρχές, ωστόσο, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την έλλειψη οξυγόνου, φαρμάκων, νοσοκομειακών κλινών κτλ αλλά και μια σπάνια λοίμωξη, η οποία τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει αυξημένα περιστατικά.

 

Πρόκειται για την βλεννομυκητίαση, που λέγεται και "μαύρη μούχλα", η οποία εμφανίζεται σε ασθενείς που αναρρώνουν από κορονοϊό ή νόσησαν στο παρελθόν κάποια στιγμή.

 

Τι είναι η βλεννομυκητίαση

Η βλεννομυκητίαση είναι μια πολύ σπάνια λοίμωξη. Προκαλείται από την έκθεση στη μούχλα μούκορ που βρίσκεται συνήθως στο έδαφος, τα φυτά, την κοπριά και τα αποσυντιθέμενα φρούτα και λαχανικά. "Είναι πανταχού παρούσα και βρίσκεται στο έδαφος και στον αέρα, ακόμη και στη μύτη και τη βλέννα των υγιών ανθρώπων", δήλωσε στο BBC ο Δρ. Akshay Nair, χειρουργός οφθαλμίατρος στη Μουμπάι.

 

Επηρεάζει την ρινική κοιλότητα, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή διαβητικών ή ατόμων σε ανοσοκαταστολή, όπως καρκινοπαθείς ή άτομα με HIV / AIDS.

 

Ο γιατρός πιστεύει ότι η βλεννομυκητίαση, η οποία έχει συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 50%, μπορεί να προκαλείται από τη χρήση στεροειδών, μια σωτήρια θεραπεία για ασθενείς κορονοϊού που είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

 

Τα στεροειδή μειώνουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες από τον κορονοϊό και φαίνεται να βοηθούν στον περιορισμό μερικών βλαβών που μπορεί να συμβούν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα μπαίνει σε υπερβολική κίνηση για την καταπολέμηση του ιού. Αλλά μειώνουν επίσης την ανοσία και αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο στους διαβητικούς όσο και στους μη διαβητικούς ασθενείς Covid-19.

 

Πιστεύεται ότι αυτή η μείωση της ανοσίας μπορεί να προκαλεί αυτές τις περιπτώσεις βλεννομυκητίασης.

 

Ο Δρ Nair δήλωσε ότι έχει ήδη δει περίπου 40 ασθενείς που πάσχουν από αυτή την μυκητιασική λοίμωξη τον Απρίλιο. Πολλοί από αυτούς ήταν διαβητικοί που είχαν αναρρώσει από το Covid-19 στο σπίτι τους. Σε 11 από αυτούς έπρεπε να αφαιρεθεί χειρουργικά ένα μάτι.

 

Μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, μόνο έξι από τους συναδέλφους του σε πέντε πόλεις - Μουμπάι, Μπανγκαλόρ, Χαϊντεραμπάντ, Δελχί και Πούνε - ανέφεραν 58 περιπτώσεις μόλυνσης. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς την εμφάνισαν από 12 έως 15 ημέρες μετά την ανάρρωση από τον κορονοϊό.

 

Οι γιατροί λένε ότι εκπλήσσονται από τη σοβαρότητα και τη συχνότητα αυτής της μυκητιασικής λοίμωξης κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, σε σύγκριση με ορισμένες περιπτώσεις κατά το πρώτο κύμα πέρυσι.

 

Οι ασθενείς που πάσχουν από βλεννομυκητίαση έχουν συνήθως συμπτώματα βουλωμένης και αιμορραγικής μύτης, πρήξιμο και πόνο στα μάτια, θολή όραση και, τέλος, απώλεια της. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν μαύρες κηλίδες γύρω από τη μύτη.

 

Οι γιατροί λένε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς τους φτάνουν αργά, όταν έχουν ήδη χάσει την όραση και οι γιατροί πρέπει να αφαιρέσουν χειρουργικά το μάτι για να σταματήσουν τη μόλυνση πριν πάει στον εγκέφαλο.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λένε οι γιατροί στην Ινδία, οι ασθενείς έχουν χάσει την όρασή τους και στα δύο μάτια. Και σε σπάνιες περιπτώσεις, οι γιατροί πρέπει να αφαιρέσουν χειρουργικά το οστό της γνάθου για να εμποδίσουν την εξάπλωση της νόσου.

 

Μια αντιμυκητιακή ενδοφλέβια ένεση που κοστίζει 3.500 ρουπίες (48 δολάρια) η δόση και πρέπει να χορηγείται κάθε μέρα έως και οκτώ εβδομάδες, είναι το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο κατά της νόσου.

 

Ένας τρόπος για να σταματήσει η πιθανότητα της μυκητιασικής λοίμωξης είναι να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς με Covid-19 - τόσο στη θεραπεία όσο και μετά την ανάρρωση - έχουν τη σωστή δόση και διάρκεια στεροειδών, τόνισε ο Δρ Rahul Baxi, διαβητολόγος.

 

Δήλωσε ότι αντιμετώπισε περίπου 800 διαβητικούς ασθενείς Covid-19 τον περασμένο χρόνο και κανένας από αυτούς δεν εμφάνισε μυκητιασική λοίμωξη. "Οι γιατροί θα πρέπει να φροντίζουν τα επίπεδα σακχάρου μετά την έξοδο των ασθενών", είπε ο Δρ Baxi.

 

Πηγή News24/7

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ