Χιλιάδες Αρμένιοι βγήκαν στο δρόμο για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματά τους

24/04/2021

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία την Παρασκευή στο Γερεβάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προτίθεται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία.

 

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία την Παρασκευή στο Γερεβάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της σφαγής των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προτίθεται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία.

 

Το πλήθος, κρατώντας πυρσούς, μετέβη από το κέντρο της πόλης στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα και έχει θέα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας. Ορισμένοι διαδηλωτές έψαλλαν πατριωτικά τραγούδια, άλλοι έπαιζαν τύμπανο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος και της αντιπολιτευόμενης Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας (ARF), που ηγήθηκαν της πομπής, έκαψαν τουρκικές και αζερικές σημαίες.

 

Η πορεία, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την παραμονή της 24ης Απριλίου, της ημέρας που άρχισαν οι σφαγές το 1915, είναι η πρώτη μετά την ήττα της Αρμενίας φέτος το φθινόπωρο στην αυτονομιστική περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από τον Αζερμπαϊτζάν που είχε την υποστήριξη της Τουρκίας.

 

Η πορεία πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, ότι προτίθεται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, πληροφορία που είχαν δημοσιεύσει νωρίτερα οι εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal.

 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι σήμερα, Σάββατο, αναμένεται "ανακοίνωση" για τη "γενοκτονία των Αρμενίων".

 

Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από σχεδόν τριάντα χώρες και την κοινότητα των ιστορικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 1,2 εκατομμυρίου και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εκείνη την εποχή.

 

Ωστόσο, η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου "γενοκτονία", μιλώντας για αμοιβαίες σφαγές στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου και του λιμού που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

 

Η αναγνώριση από την Ουάσινγκτον μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις τρέχουσες εντάσεις με την Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ.

 

"Εάν ο Μπάιντεν αναγνωρίσει τη γενοκτονία, αυτό θα αποτελεί τεράστια ηθική υποστήριξη για τον λαό μας", δήλωσε ο 46χρονος Χασμίκ Μαρτιροσιάν, ο οποίος συμμετείχε απόψε στην πορεία του Γερεβάν.

 

Η Αρμενία ζητεί εδώ και χρόνια οικονομικές αποζημιώσεις από την Τουρκία και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των απογόνων των θυμάτων των σφαγών που ορίζονται στα αρμενικά με τον όρο Meds Yeghern (Το Μεγάλο Έγκλημα).

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ