Μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο - Φυλάκιση ακόμα και για ψυχολογική βία

12/04/2021

Τι προτείνεται για τη σεξουαλική παρενόχληση

 

 

Μεγάλες αλλαγές - Φυλάκιση ακόμα και για ψυχολογική βία - Τι προτείνεται για τη σεξουαλική παρενόχληση

 

Μεγάλες αλλαγές φέρνει το τελικό νομοσχέδιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαριών  της Βουλής και όπως πληροφορούμαστε οι ποινές που προτείνονται «σπάνε κόκκαλα».

 

Συγκεκριμένα, στο νόμο προστίθεται μετά από εισήγηση της βουλευτή Σκεϋης Κουκουμά το αδίκημα της  εκδικητικής πορνογραφίας σε βάρος των γυναικών με την ποινή που προτείνεται   να μην υπερβαίνει τα 14 χρόνια. Το αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας αφορά περιπτώσεις ;όπου οι θύτες προβάλλουν πορνογραφικό υλικό μέσω Διαδικτύου για να πλήξουν οικονομικά  (ζητώντας χρήματα) και ψυχολογικά τα θύματα.

 

Στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο θα προβάλλονται και άλλες μορφές βίας όπως είναι η ψυχολογική (ο εξαναγκασμός σε ψυχολογική πίεση). Το νομοσχέδιο προνοεί σε αυτή την περίπτωση ποινή τριών ετών  ή πρόστιμο 10.000 ευρώ ή και τις δυο ποινές ταυτόχρονα.

 

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμα η οικονομική βία δηλαδή όταν μια γυναίκα εξαρτάται οικονομικά από το σύζυγό της, αλλά ο τελευταίος δεν της δίνει χρήματα και της στερεί τα βασικά προς το ζην. Άλλη περίπτωση είναι όταν ελέγχει τους λογαριασμούς της ο σύζυγος. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ποινή θα καθορίζεται στα 5 χρόνια.

 

Σημειώνεται ότι όλες οι μορφές βίας πέραν από τη φυλάκιση μπορούν να τιμωρηθούν μόνο με το χρηματικό πρόστιμο των 10.000 ευρώ ή και τις δυο ποινές ταυτόχρονα (φυλάκιση & πρόστιμο)

 

Σεξουαλική παρενόχληση

 

Τους τελευταίους μήνες, πολλές είναι οι καταγγελίες και για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση, με κυρίως, γυναίκες θύματα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, έρχεται να δώσει μια νομική ομπρέλα προστασίας στα θύματα. Πριν από αυτό, όμως, έρχεται να δώσει ενημέρωση, πρόληψη, προστασία στα θύματα και στη συνέχεια να αποδώσει δικαιοσύνη με καταδίκες των θυτών και με αυστηρές ποινές να τιμωρήσει παραδειγματικά τους θύτες.  Ο νομοθέτης θέλει να είναι ιδιαίτερα αυστηρός μετά τις 24 υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία σε διάφορους χώρους. Το νομοσχέδιο αυξάνει την ποινή από τα τρία στα πέντε χρόνια.

 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής Μαριέλα Αριστείδου ανέφερε ότι στη Βουλή σήμερα θα γίνει τοποθέτηση με στόχο στην τελευταία συνεδρία πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής στις 22 Απριλίου να τεθεί στην Ολομέλεια. Όπως είπε, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταδικάζονται όλες οι μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ προστίθενται και νέα αδικήματα όπως είναι η οικονομική  και ψυχολογική βία.

 

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Πηγή Offsite

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ