Διεθνείς διαστάσεις στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ / Συμβόλαιο θανάτου βλέπει η ΕΛ.ΑΣ.

10/04/2021

Ο φόνος του Γιώργου Καραϊβάζ έγινε χθες στις 2.30 το μεσημέρι κοντά στην είσοδο του σπιτιού του, στον Αλιμο, μόλις αποβιβάστηκε από το αυτοκίνητό του

 

Δολοφονία Καραϊβάζ: Συμβόλαιο θανάτου βλέπει η ΕΛ.ΑΣ.

 

Ο φόνος του Γιώργου Καραϊβάζ έγινε χθες στις 2.30 το μεσημέρι κοντά στην είσοδο του σπιτιού του, στον Αλιμο, μόλις αποβιβάστηκε από το αυτοκίνητό του 

 

Νεκρός σε ενέδρα έπεσε χθες το μεσημέρι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ. Δολοφονήθηκε λίγα μέτρα από την είσοδο του σπιτιού του, στον Αλιμο. Είναι η δεύτερη ένοπλη επίθεση κατά δημοσιογράφου στην Ελλάδα μέσα σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών. Τον περασμένο Αύγουστο, άγνωστοι είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια τον Στέφανο Χίο. Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.

 

Ο φόνος του Γιώργου Καραϊβάζ έγινε χθες στις 2.30 το μεσημέρι στην οδό Αννίνου, στον Αλιμο. Επιστρέφοντας από τον τηλεοπτικό σταθμό Star όπου εργαζόταν, ο δημοσιογράφος στάθμευσε το αυτοκίνητό του κοντά στην είσοδο του σπιτιού του και αποβιβάστηκε. Εκείνη τη στιγμή, δύο άτομα που επέβαιναν σε χαμηλού κυβισμού μοτοσικλέτα, πιθανόν σκούτερ, τον πλησίασαν και ο συνεπιβάτης άνοιξε πυρ εναντίον του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ενημέρωσης, οι δράστες πυροβόλησαν τον δημοσιογράφο με πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Δέχτηκε 10 σφαίρες στο στήθος και στο κεφάλι, ενώ από το σημείο της ενέδρας περισυνελέγησαν 13 κάλυκες.

 

Επεσε αιμόφυρτος στο έδαφος λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο του σπιτιού του, όπου τη στιγμή του φόνου βρίσκονταν η σύζυγος και ο γιος τους. Τη σκηνή της δολοφονίας του δημοσιογράφου είδαν δύο τουλάχιστον αυτόπτες μάρτυρες. Είπαν στους αστυνομικούς ότι το πιστόλι του εκτελεστή έφερε σιγαστήρα, ότι ο ένας από τους εκτελεστές φορούσε στρατιωτικού τύπου τζάκετ καθώς και ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας φορούσε κράνος, ενώ ο συνεπιβάτης μια χειρουργική μάσκα. Λίγη ώρα μετά τη δολοφονία έγινε έλεγχος σε ένα σκούτερ που προσομοίαζε σε εκείνο που επέβαιναν οι δράστες. Οι επιβάτες του, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν σχέση με τον φόνο του δημοσιογράφου. Την έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ανέλαβε το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, τα στελέχη του οποίου το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναζητήσουν στοιχεία για το φόνο σε κάμερες ασφαλείας και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

 

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν ένας από τους παλαιότερους και πιο έμπειρους δημοσιογράφους του αστυνομικού ρεπορτάζ, με μακρά θητεία στον ΑΝΤ1. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει την ιστοσελίδα Bloko.gr, στην οποία δημοσίευε ειδήσεις κυρίως αστυνομικού ενδιαφέροντος. Το περασμένο καλοκαίρι σε κείμενά του με σαφή δηκτική διάθεση είχε σχολιάσει το γεγονός ότι το όνομά του αναφερόταν σε έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για διαφθορά στην αστυνομία. «Ολα θα απαντηθούν, καθώς είναι μία καλή ευκαιρία να διερευνηθούν στην ουσία τους όλα όσα γράφαμε για το δίκτυο αστυνομικής διαφθοράς από τις αρχές της δεκαετίας του 2000», έγραφε σε ένα από τα κείμενά του.

 

Με αντίστοιχη ανάρτησή του στο Bloko.gr είχε θελήσει να απαντήσει και σε κριτική που του είχε ασκηθεί από ορισμένους κύκλους και για τη φιλική σχέση που διατηρούσε με τον Δημήτρη Καπετανάκη, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο. «Η δημοσιογραφική σχέση με τον Δημήτρη Καπέ ανάγεται στο 1996 κι έκτοτε συνοδεύεται με σχέσεις ειλικρίνειας. Πολύ περισσότερης ειλικρίνειας απ’ ό,τι με επιφανείς αξιωματικούς». Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν προσδιορίσει τα κίνητρα της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Επί του παρόντος μιλούν για «συμβόλαιο θανάτου», καθώς η εκδοχή να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, όπως εκείνη εις βάρος του Σωκράτη Γκιόλια το 2010, δεν συγκεντρώνει σε αυτήν τη φάση μεγάλες πιθανότητες.

 

Συνεργάτες του, αστυνομικοί ρεπόρτερ τον αποχαιρέτισαν με το εξής κείμενο στο Βloko.gr: «Για εμάς, που τα τελευταία χρόνια συνεργαστήκαμε μαζί του, μας καθοδήγησε σε δύσκολες στιγμές, ήπιαμε κρασί παρέα, μας τίμησε με τη φιλία του, οι ώρες είναι πολύ δύσκολες».


 Διεθνείς διαστάσεις στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

 

Στη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αναφέρθηκαν πολλά διεθνή ΜΜΕ, ενώ παρέμβαση για το έγκλημα έκαναν και ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Σε μήνυμά της στο Twitter, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνει στα ελληνικά: «Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια απεχθής, δειλή πράξη. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ.  Ελπίζω οι εγκληματίες να προσαχθούν σύντομα στη δικαιοσύνη».

 

 

Στη δολοφονία του γνωστού αστυνομικού ρεπόρτερ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, δηλώνοντας «συντετριμμένος». «Οι έρευνες πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν αν η δολοφονία συνδέεται με τη δουλειά του. Τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους. #καραιβαζ», γράφει στο δικό του tweet.

 

 

Την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ζητεί και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα. «Είμαι βαθιά σοκαρισμένη μετά τις αναφορές ότι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ πυροβολήθηκε στη Αθήνα. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους συναδέλφους του.Πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και η ασφάλεια των δημοσιογράφων πρέπει να εγγυηθεί», αναφέρει.

 

Τα διεθνή ΜΜΕ

 

Σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, μετέδωσε ότι «Έλληνας αστυνομικός ρεπόρτερ έπεσε νεκρός από πυρά ένοπλων μοτοσικλετιστών».

 

Την είδηση μετέδωσε στην πρώτη του σελίδα ο Guardian, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ενώ δεν είναι ασυνήθιστο για τα γραφεία ελληνικών μέσων ενημέρωσης να γίνονται στόχοι εμπρηστικών ενεργειών και βανδαλισμών, οι δολοφονίες δημοσιογράφων είναι σχετικά σπάνιοι στην Ελλάδα». Αναφέρεται επίσης στην επίθεση κατά του Στέφανου Χίου το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια και του Νίκου Μομφεράτου.

 

 

Η είδηση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ μεταδόθηκε και από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. «Ένας δημοσιογράφος με ειδικότητα στη διερεύνηση των εγκλημάτων δολοφονήθηκε στην Αθήνα μπροστά απ' το σπίτι του», μεταδίδει.

 

 

«Βετεράνος αστυνομικός ρεπόρτερ δολοφονήθηκε δίπλα στο σπίτι του στην Αθήνα» μετέδωσε το αμερικάνικο ABC News επικαλούμενο σχετικό δημοσίευμα του Associated Press.

 

«Δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ δολοφονείται μπροστά στο σπίτι του» , έγραψε η γαλλική Le Parisien,

  

Πηγή Καθημερινή / efsyn.gr

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ