Κατεχόμενα : υπάρχουν ασάφειες στην κατοχύρωση χαλλουμιού

01/04/2021

Για αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με την τελική μορφή των δύο ρυθμίσεων που έγιναν στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού/hellim από την EE κάνει λόγο η «προεδρία» στα κατεχόμενα γράφοντας ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θεσμός θα διενεργεί τους ελέγχους ασφάλειας τροφίμων του χαλλουμιού.

 

Για αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με την τελική μορφή των δύο ρυθμίσεων που έγιναν στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού/hellim από την EE κάνει λόγο η «προεδρία» στα κατεχόμενα γράφοντας ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θεσμός θα διενεργεί τους ελέγχους ασφάλειας τροφίμων του χαλλουμιού.

 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη η «προεδρία» σημειώνει ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου η διαδικασία έγκρισης των ρυθμίσεων για να καταστεί δυνατό το εμπόριο του χαλλουμιού στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και προσθέτει ότι διεξάγονται οι απαραίτητες προσπάθειες σε συντονισμό με το «κέντρο συντονισμού ΕΕ», τις ενώσεις παραγωγών και άλλους εταίρους για να υλοποιηθεί η κατοχύρωση και η εμπορία του χαλουμιού ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της Κύπρου κατά τρόπο που να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των παραγωγών.

 

Στην δήλωση σημειώνεται ότι αντιμετωπίστηκαν κάποιες ανησυχίες τους στη διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού, όμως ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί για την τελική μορφή των δύο ρυθμίσεων που θα καταστούν νόμος και αφέθηκαν αναπάντητα τα αιτήματά τους προς την κατεύθυνση της υπερπήδησης κάποιων ασαφειών σε σχέση με την πρακτική εφαρμογή. Υποστηρίζεται επίσης ότι, παρά την επιμονή τους, δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο θα ασκεί τους ελέγχους ο διεθνής οργανισμός Bureau Veritas και πώς θα συνεργάζεται με το καθεστώς ο θεσμός που θα ασκεί τους ελέγχους του χαλλουμιού που θα πωλείται μέσω της Πράσινης Γραμμής.

 

  «Θα συνεχίσουν οι επαφές μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την κατεύθυνση των αιτημάτων μας πάνω σε αυτό το θέμα», επισημαίνεται στη δήλωση.   Υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει προβεί σε προτάσεις τόσο προς την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και προς την Κομισιόν για να τύχει χειρισμού το χαλούμι ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. 

 

«Παρά την εποικοδομητική μας στάση, η ελληνοκυπριακή πλευρά προτίμησε να προχωρήσει τη διαδικασία της ΕΕ προτού εκπληρωθούν τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων παραγωγών και να ξεκαθαρίσουν οι ασάφειες. Με άλλα λόγια, απέρριψε για ακόμα μια φορά την πρότασή μας για συνεργασία που χρειάζεται ανάμεσα στις δύο πλευρές», καταλήγει η γραπτή δήλωση. 

 

Στο μεταξύ ο «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων», Ναζίμ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι θα θέσουν σε ισχύ ένα έργο ύψους 3,2 εκ ευρώ με σκοπό να μπορούν οι παραγωγοί γάλακτος να παράγουν στα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ. 

 

Επέκρινε το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, δεν έχουν ενημερωθεί για τις προσδοκίες σε σχέση με την κατοχύρωση του χαλλουμιού και το εμπόριο που θα γίνεται μέσω του Κανονισμού της Πράσινης

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ