Η αύξηση των κρουσμάτων διαφοροποιεί τα σχέδια χαλαρώσεων

11/03/2021

Στον αέρα βρίσκονται οι νέες χαλαρώσεις και το ξεκλείδωμα της επόμενης φάσης, στις 16 Μαρτίου, αφού η επιδημιολογική εικόνα ανάγκασε το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση, να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αξιολογήσει εκ νέου τα δεδομένα, προτού προβεί σε ανακοινώσεις, οι οποίες μετατέθηκαν για την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία, που είναι 15-20 ασθενείς, έχουν χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο αξιολογεί την πορεία της επιδημιολογικής εικόνας που καταγράφεται μετά την 1η Μαρτίου, οπότε τέθηκαν σε ισχύ νέες χαλαρώσεις και επέστρεψαν χιλιάδες μαθητές στα σχολεία. Κάτι, που όπως ήταν αναμενόμενο, έφερε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.

Συγκεκριμένα, από την 1η μέχρι και τις 10η Μαρτίου, καταγράφηκαν συνολικά 3,358 κρούσματα, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες που οι αριθμοί ξεπερνούν τα 400. Μάλιστα, η τελευταία φορά που ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μικρότερος από 200 ήταν στις 25/02. Την ίδια ανοδική πορεία, ακολούθησαν και οι νοσηλείες ασθενών, αφού από την 1η Μαρτίου και σε διάστημα δέκα ημερών, οι εισαγωγές διπλασιάστηκαν από 76 σε 165 τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ μετά από μέρες καταγράφηκαν νέοι θάνατοι. 

Λόγω των δεδομένων αυτών, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή, για να ανακοινώσει τις νέες αποφάσεις. Παρόλο που οι χαλαρώσεις είχαν κλειδώσει, η αύξηση των κρουσμάτων ανάγκασε την Κυβέρνηση να θέσει στο τραπέζι και άλλα σενάρια και διαφοροποιήσεις επί των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί, με όλα τα ενδεχόμενα αυτή τη στιγμή να είναι ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου και της παράτασης των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τέλος Μαρτίου ή και της διαφοροποίησης των νέων αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται πως το ξεκλείδωμα της 16ης Μαρτίου, περιλάμβανε άνοιγμα των χώρων εστίασης, επιστροφή μαθητών, χαλαρώσεις στον αριθμό των συναθροίσεων και αλλαγή της ώρας του κέρφιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε ενώπιον του Υπουργικού τις ανησυχίες, αλλά και τις επιφυλάξεις του για το πλάνο αποκλιμάκωσης, το οποίο δεν θα πρέπει να οδηγήσει την κατάσταση σε οριακό σημείο, κάτι που ενδεχομένως να έχει μετέπειτα αρνητικές συνέπειες και θα αναγκάσει την Κυβέρνηση να κάνει βήματα πίσω, εάν τεθεί σε κίνδυνο το σύστημα δημόσιας υγείας.   

Συρροές σε κλειστούς χώρους, καθοριστικός ο Μάρτιος  

Όπως ανέφερε στον REPORTER το μέλος της ειδικής επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύει την Κυβέρνηση για θέματα του κορωνοϊού, Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά, ο Μάρτιος είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός μήνας, αφού χρειάζεται να δοθεί λίγος χρόνος ώστε να προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη των υπερηλίκων και των ευπαθών ομάδων. Είναι και ένας μήνας μετάβασης, όπως τονίζει η Δρ. Πανά και αναλόγως με το πόσο συνετά θα κινηθούμε, αυτό θα έχει και αντίκτυπο στην μετέπειτα περίοδο.

«Αυτό που παρατηρούμε μέχρι στιγμής και το βλέπουμε καθημερινά, είναι ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και της θετικότητας αντιστοίχως. Αν και ήταν αναμενόμενο μετά τις πρώτες χαλαρώσεις, ως ένα βαθμό εξαρτάται και από εμάς. Έχουμε δει συρροές, σε κλειστούς χώρους που ενδεχομένως να δείχνουν ότι είμαστε κουρασμένοι και δεν μπορούμε να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα. Έτσι όμως, επιτρέπουμε στον ιό να διασταλεί μέσα σε ένα χώρο» εξήγησε η Δρ. Πανά.

Εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων, η Δρ. Πανά στάθηκε και στην σημαντική αύξηση της ροής των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι το περίπου 70% των νοσηλευόμενων στην χώρα, προέρχονται από την Επαρχία της Λεμεσού. «Δεν το λέμε για να στιγματίσουμε αλλά για να βοηθήσουμε. Το μόνο που μένει, είναι να παρακολουθήσουμε εάν το επόμενο διάστημα θα έχουμε και αυξήσεις στις σοβαρές νοσήσεις. Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και αυτό θα είναι αποτέλεσμα της εμβολιαστικής κάλυψης των υπερηλίκων».

Σε σχέση με τις νέες χαλαρώσεις και κατά πόσο αυτές θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την επιδημιολογική εικόνα, η Δρ. Πανά ανέφερε πως «είναι σημαντικό, οποιαδήποτε απόφαση και αν παρθεί, να την υποστηρίξουμε, διότι έχουμε έναν κοινό στόχο και δεν θέλουμε να δούμε περαιτέρω εκτροχιασμό».

«Πρέπει να τα διαχειριστούμε ορθά την άνοιξη»

Σημαντικό είναι να διαχειριστούμε ορθά την Άνοιξη, ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε στις φάσεις της επανεκκίνησης, με μεγαλύτερη ασφάλεια σαν χώρα, τονίζει η Δρ. Πανά, η οποία αναφέρει πως «έχουμε πολλά πλεονεκτήματα για να το πετύχουμε. Υπήρξαν παραδείγματα χωρών μάλιστα, που μπήκαν λίγο πιο γρήγορα στην επανεκκίνηση, και οδηγήθηκαν στο φαινόμενο του ακορντεόν. Δηλαδή στην επιστροφή σε πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα».

Μεγάλο ρόλο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας και των μονάδων εντατικής θεραπείας, διαδραματίζει ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με την Δρ. Πανά, φαίνεται ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο είναι πιο προχωρημένο στην εμβολιαστική του κάλυψη και δείχνει θετικά αποτελέσματα στην προστασία των υπερηλίκων.

«Ο εμβολιασμός μας και η στρατηγική μας, δεν απέκλινε και προχωράμε σταθερά. Μάλιστα κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, θα έχουμε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων. Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές και κάνουμε πολλά τεστ συγκριτικά με τον πληθυσμό. Όλα αυτά πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε ως όπλα μας».

Κάτι που πρέπει να αποσαφηνιστεί ακόμα, είναι το κομμάτι των μεταλλαγμένων στελεχών και του ρόλου που διαδραματίζουν στην μεταδοτικότητα και στις ροές, τονίζει η Δρ. Πανά. «Ο ιός χτυπάει πλέον μικρότερες ηλικίες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν κάτι τέτοιο οφείλεται στην μετάλλαξη, παρόλο που υπήρχαν στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι το μεταλλαγμένο στοιχείο μπορεί να προσβάλει νεότερες ηλικίες. Πάντως η επιστημονική κοινότητα δεν είναι σίγουρη ακόμα αν κάτι τέτοιο ισχύει». 

Νοσηλεύτηκαν την τελευταία εβδομάδα όσοι σε ένα μήνα

Όσον αφορά τους νοσηλευόμενους, ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Πάμπος Χαριλάου, ανέφερε στον REPORTER, ότι την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση νοσηλευόμενων ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Μετά από ανάλυση όλων των δεδομένων, φαίνεται ότι πλέον γίνονται περίπου είκοσι εισαγωγές την ημέρα και δίνονται περίπου δέκα εξιτήρια. 

Δεδομένα τα οποία ανησυχούν ιδιαίτερα τους αρμόδιους, αφού ο αριθμός των ασθενών των οποίων έχουν γίνει εισαγωγή στα νοσηλευτήρια αυτή την εβδομάδα, ισοδυναμεί με τον αριθμό που νοσηλεύτηκε σε περίπου ένα μήνα στην δεύτερη φάση της πανδημίας. Ανησυχητικό είναι ακόμα και το γεγονός ότι παρατηρείται πτώση στην μέση ηλικία των ασθενών, από 68-69 σε 60-61 έτη. 

«Εκείνο που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι ότι, παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί ασθενείς ηλικίας 40-50 χρόνων, να αργούν να έρθουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, με αποτέλεσμα να έρχονται με πολύ επιβαρυμένη κατάσταση. Για αυτό τον λόγο κάνουμε έκκληση ώστε να έχουν συχνή επαφή μαζί με τους προσωπικούς τους γιατρούς, ούτως ώστε να παραπέμπονται άμεσα στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Παράλληλα, ο κ. Χαριλάου ξεκαθαρίζει ότι η πανδημία είναι ευθύνη όλων μας και μετά από έναν χρόνο θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, ενώ απευθύνει έκκληση στο κοινό, όπως εφαρμόζει πιστά όλα τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, παρόλο που κατανοεί την κούραση που υπάρχει.

«Είναι κατανοητό ότι ο κόσμος έχει κουραστεί. Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν τεράστια θέματα όσον αφορά την εργασία ή την οικονομία. Από την άλλη όμως, θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας, ότι πρέπει να φοράμε την μάσκα μας, να κρατάμε αποστάσεις και να μειώσουμε όσο γίνεται πιο πολύ τις στενές μας επαφές».


ΠΗΓΗ: reporter 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ