Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Ζολώτας για υπόθεση 96 εκατομμυρίων- Αίτημα έκδοσης του από τις κυπριακές αρχές

01/03/2021

Συνελήφθη το μεσημέρι της Κυριακής, έξω από το σπίτι του στην Κηφισιά, ο 47χρονος εφοπλιστής Μιχαήλ Ζολώτας.

 

Σε βάρος του 47χρονου εκκρεμούσαν τέσσερις αποφάσεις από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά, η μία για το αδίκημα «κοινώς επικίνδυνη βλάβη» και οι άλλες τρεις για «εισφορές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, o εφοπλιστής συνελήφθη για υπόθεση 96 εκατ. ευρώ, ενώ έχει κατατεθεί από τις κυπριακές αρχές αίτημα για έκδοσή του, ώστε να δικαστεί εκεί.

Σημειώνεται, πως στα τέλη του 2016, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε αποφασίσει την έκδοση του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα στην Κύπρο, μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι κυπριακές αρχές εναντίον του.

Οι κυπριακές αρχές αναζητούσαν τον προφυλακισμένο εφοπλιστή προκειμένου να δικαστεί για ενεργό δωροδοκία, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κ.λπ.

Ειδικότερα, ο Μιχάλης Ζολώτας κατηγορείται από τις κυπριακές Αρχές μαζί με άλλα πρόσωπα για την υπόθεση της δωροδοκίας του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ενώ εταιρείες του φέρεται ότι είχαν δανειοδοτηθεί από τον όμιλο MIG.

Η ποινική φυλάκισης που αντιμετωπίζει ο εφοπλιστής είναι 3 χρόνια και 6 μήνες.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Ζολώτας

Ο Μιχάλης Ζολώτας ήταν από τους πρώτους μετόχους της MIG και από τους πρώτους στην Ελλάδα που έκοβε επιταγές της Marfin. Όταν προέκυψε η απόφαση ο Γιάννης  Βαρδινογιάννη να ανοίξει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Ζολώτας έδειξε έτοιμος να συνεισφέρει, βάζοντας 9 εκατ. ευρώ στους «πράσινους» για να πάρει ως αντάλλαγμα το 4,8% των μετοχών της ΠΑΕ και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Έφυγε το καλοκαίρι του 2010 μετά την άρνηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη να στηρίξει έμπρακτα τον Νικόλα Πατέρα για να συνεχίσει στην προεδρία.

Ο Ζολώτας αρχικά συνυπέγραψε την ενωτική ανακοίνωση των Πολέμη – Νίκα – Ξυλά – Δάβαρη και λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Δ.Σ. μέσω μιας «σκληρής» ανακοίνωσης όπου έριχνε ευθείες βολές στον Τζίγκερ. Ήταν ο πρώτος που μίλησε για τέλος της πολυμετοχικότητας.

Μιχάλης Ζολώτας εφοπλιστής τρίτης γενιάς με καταγωγή από τα Καρδάμυλα της Χίου. Η μητέρα του προέρχεται από τη μεγάλη χιώτικη εφοπλιστική οικογένεια των Λιβανών. Ο Ζολώτας έφυγε στις Η.Π.Α. για σπουδές και γύρισε με το πτυχίο του μηχανολόγου μηχανικού. Αμέσως αναμείχθηκε στα ναυτιλιακά. Έφτιαξε μια δική του εταιρία, τη Stamford ενώ το 2006 έκανε μια σημαντική κίνηση ενώνοντας τις δυνάμεις του με έναν ακόμη Χιώτη εφοπλιστή, τον Νικόλα Φιστέ. Ίδρυσαν την GrandUnion και μπήκαν και στο αμερικανικό χρηματιστήριο του NASDAQ. Για να γίνει αυτό εξαγόρασαν την σχεδόν χρεωκοπημένη αλλά εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο  εταιρία Aries Maritimes και τη μετονόμασαν σε Newlead.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, η εταιρεία Aries, η οποία ήταν εισηγμένη στο NASDAQ, πήρε ενημέρωση εξόδου από το Χρηματιστήριο, αφού η μετοχή της έπεσε κάτω από ένα δολάριο. Την ίδια μέρα, ο Μιχάλης Ζολώτας, ανακοίνωσε πως αγοράζει εταιρία, συμφερόντων ως εκείνη τη στιγμή του Γαβριήλ Πετρίδη. Μετά την εξαγορά, η Επενδυτική Τράπεζα συμφερόντων του Βγενόπουλου, έδωσε δάνειο 145 εκατ. ευρώ στην Aries η οποία μετονομάστηκε σε Newlead. Στη συνέχεια η νέα εταιρία της οποίας η υπεραξία δημιουργήθηκε τεχνητά από τη δανειοδότηση, χρησιμοποιήθηκε ως collateral, για να απελευθερωθεί δεσμευμένος λογαριασμός της Focus, επίσης εταιρίας του Ζολώτα, ο οποίος είχε μπει ως εγγύηση σε δάνεια.

Ο Μιχάλης Ζολώτας παραιτήθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας του μετά την απόφαση του δικαστηρίου το 2016 για παραμονή του στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενος μέχρι την απόφαση για την έκδοσή του στην Κύπρο όπου κατηγορείται μαζί με τον Ανδρέα Βγενόπουλο για χρηματισμό του Κύπριου τ. κεντρικού τραπεζίτη Χριστόδουλου Χριστοδούλου.


ΠΗΓΗ: reporter 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ