Κύπρια καταγγέλλει σεξ.παρενόχληση στην Εθνική Φρουρά

17/02/2021

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες, νέων καταγγελιών από γυναίκες, θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό τους χώρο.

 

Ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε εδώ και βδομάδες σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά το θάρρος που βρήκε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου στην Ελλάδα και η Κύπρια αθλήτρια Άντρη Ελευθερίου. Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε εντωμεταξύ στην Κύπρο και η είδηση για σεξουαλική παρενόχληση νεαρής γυναίκας από Κύπριο πολιτικό. 

Νέα καταγγελία που βλέπει το φως της δημοσιότητας από ελλαδικό Μέσο, αφορά Κύπρια εν αποστρατία υπαξιωματικό η οποία ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην Εθνική Φρουρά. 

Πρόκειται για τέως λοχία Πυροβολικού η οποία μίλησε στο κανάλι Europe1 στην παρουσία δικηγόρου της και εξιστόρησε τα όσα έζησε. Το πρώτο περιστατικό κατά τον ισχυρισμό της, σημειώθηκε το 1999. Η δεύτερη περίπτωση και πάλι κατά τον ισχυρισμό της σημειώθηκε το 2010.

Η ίδια καταγγέλλει ότι όλες οι προσπάθειες της για καταγγελία έπεσαν στο κενό ενώ παράλληλα προβάλλει τον ισχυρισμό ότι δεχόταν απειλές ενώ συχνές ήταν και οι μεταθέσεις της.

Το πρώτο περιστατικό

«Θα αρχίσω με το περιστατικό του 1999 όπου εργαζόμουν στην 198 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, όπου δέχθηκα την πρώτη που σεξουαλική παρενόχληση, λέγοντας μου ότι εάν θέλω να περάσω καλά, θα πρέπει να αποδεχθώ να έχω σεξουαλική σχέση με κάποιον Λοχαγό, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Εγώ φυσικά του είπα ότι θέλω να το σκεφτώ για να τον αποφύγω και αρνήθηκα. Στη συνέχεια, προχώρησα σε καταγγελία αλλά δυστυχώς, πηγαίνοντας στον τότε Διοικητή μου, με ρώτησε εάν έχω στοιχεία, αλλά δεν υπήρχαν και δεν προχωρούσα να προχωρήσω σε καταγγελία», ισχυρίστηκε. Πρόσθεσε πως από τότε, άρχισε να δέχεται ψυχολογικό πόλεμο.

Το δεύτερο περιστατικό – «Ε και σιγά το πράγμα που έγινε»

Το δεύτερο περιστατικό κατά τον ισχυρισμό της σημειώθηκε το 2010. «Μετά από διάφορες μεταθέσεις λόγω των καταστάσεων κατέληξα στην τότε 80η Ταξιαρχία Πεζικού στην Πάφο. Εκεί, τον Νοέμβριο του 2010 είχα δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση. Δέχθηκα επίθεση, μέσα στο  γραφείο που εργαζόμουν. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, με άρπαξε από την κοιλιά, με έτριβε και άρχισε να με φιλάει. Μου έλεγε, έκανες κοιλίτσα. Αντέδρασα, κατήγγειλα το περιστατικό στον πρώτο Ανακριτή, ο οποίος φυσικά το υποστήριξε. Όμως, ο ίδιος αποδέχθηκε τα όσα έγιναν και ζήτησε συγνώμη ενώ επέμενε να συνεχίσω να εργάζομαι εκεί. Εγώ ζήτησα να μετακινηθώ και προχώρησα σε καταγγελία στην Επίτροπο Διοικήσεως», ισχυρίστηκε.

«Από τότε άρχισε ψυχολογικός πόλεμος, απειλές, εκφοβισμοί και όλων των μορφών εκφοβισμοί μέχρι να κλείσω το στόμα μου. Ο Ανακριτής μάλιστα, μου είπε «ε και σιγά το πράγμα που έγινε». Από τότε ακολουθήσαν πιέσεις».

Ζητά δικαίωση

«Προχωρούσα ζητώντας τη δικαίωση μου, μέσω επιστολών μου στις Αρχές. Στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στον Γενικό Εισαγγελέα τα Δημοκρατίας. Είχα απευθυνθεί και με προσωπικό ραντεβού, όπου παρέδωσα φάκελο με συγκεκριμένα στοιχεία όμως αντίκριζα συνέχεια εμπόδια. Είχα αναγκαστεί με τις ενοχλήσεις και τους εκφοβισμούς να αποσύρω  την καταγγελία μου. Φοβόμουν για τη ζωή μου», ανέφερε στην εκπομπή.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τιμωρίες της, περιέγραψε.  « Άρχισαν οι ενοχλήσεις προς το οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον. Αργότερα, το 2020 με απέλυσαν με την προϋπόθεση ότι μου είχαν χαμηλώσει τις βαθμολογείς από την ημέρα που έκανα την καταγγελία».

Η φυγή στην Ελλάδα

Η γυναίκα είπε στο ελλαδικό κανάλι ότι μετά την απόλυσή της έφυγε από την Κύπρο για να επιβιώσει οικονομικά όπως εκμυστηρεύτηκε. «Με είχαν απομονώσει από τον κόσμο, προσβάλοντάς με  και διασύροντας το όνομά μου. Αναγκάστηκα να έρθω στην Ελλάδα, να ψάξω δουλειά για να μπορέσω να ζήσω. Δέχθηκα και οικονομικό αποκλεισμό».

«Αυτό που ζητώ είναι την δικαίωση μου σαν άνθρωπος και ζητώ να μιλήσουν και άλλες κοπέλες που έχουν ίσως δέχθηκαν σεξουαλικές  παρενοχλήσεις δεν μπόρεσαν να μιλήσουν γιατί κάποιοι υψηλόβαθμοι χρησιμοποιούν την θέση τους  για να εκμεταλλεύονται κόσμο».

Η δικηγόρος της κας Παπασωκράτους ανέφερε πως, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).


ΠΗΓΗ: sigmalive

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ