Μεταφέρθηκε το Θρυλικό Στόουνχεντζ

16/02/2021

To περίφημο Στόουνχεντζ, το οποίο εδώ και χιλιετίες σκιάζει με τη μυστικιστική γοητεία του την κοιλάδα του Σόλσμπερι, κατασκευάστηκε με μονό...

 

 

To περίφημο Στόουνχεντζ, το οποίο εδώ και χιλιετίες σκιάζει με τη μυστικιστική γοητεία του την κοιλάδα του Σόλσμπερι, κατασκευάστηκε με μονό...

 

To περίφημο Στόουνχεντζ, το οποίο εδώ και χιλιετίες σκιάζει με τη μυστικιστική γοητεία του την κοιλάδα του Σόλσμπερι, κατασκευάστηκε με μονόλιθους ενός αρχαιότερου μνημείου που αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε από την Ουαλία, αποκαλύπτει νέα μελέτη που παρουσιάζεται σε ντοκιμαντέρ του BBC.

«Όλα μπορεί να ανατραπούν» ισχυρίζεται σε μια νέα μελέτη του στο ντοκιμαντέρ του BBC 2, ο Mike Parker Pearson, καθηγητής της ύστερης βρετανικής προϊστορίας στο University College του Λονδίνου και η δήλωσή του αφορά μια δημοσίευση που έκανε στο περιοδικό Antiquity για το περίφημο Στόουνχεντζ, το οποίο εδώ και χιλιετίες σκιάζει με τη μυστικιστική γοητεία του την κοιλάδα του Σόλσμπερι.

Το νεολιθικό μνημείο των 5.000 ετών είναι ένας από τους διασημότερους αρχαιολογικούς χώρους στη Βρετανία –και σίγουρα ο πιο μυστηριώδης, αφού κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι ακριβώς αντιπροσωπεύει ή πώς χρησιμοποιούταν. Το αίνιγμα προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο που αναζητούν πνευματικές συνδέσεις με το παρελθόν.

 

 

 

 

 

 

Οι «κρεμαστοί λίθοι» όπως είναι η ονομασία τους στα στην αρχαία αγγλική γλώσσα (Stanhen gist) σύμφωνα και με παλιότερη έρευνα είναι μνημείο εκ μεταφοράς με ορισμένους από τους μονόλιθους να έχουν μεταφερθεί από λατομείο στους λόφους του Πρέσελι στη δυτική ακτή της Ουαλίας, περισσότερο από 250 χιλιόμετρα μακριά.

Ο Pearson υποστηρίζει κάτι παρόμοιο λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που συνδέουν το Στόουνχεντζ με το αρχαιότερο μεγαλιθικό μνημείο του Waun Mawn, περίπου 300 χλμ. μακριά.

Τώρα, ερευνητές του University College London αναφέρουν στην επιθεώρηση Antiquity ότι κάποιοι από τους μεγαλύτερους μονόλιθους αρχικά σχημάτιζαν έναν ακόμα αρχαιότερο κύκλο κοντά στο Πρέσελι.

Ο κύκλος της Ουαλίας έχει διάμετρο 110 μέτρων, ακριβώς όσο η τάφρος που περιβάλλει τον κύκλο του Στόουνζεντζ. Τουλάχιστον ένας από τους μονόλιθους του Στόουνχεντζ ταιριάζει με τις τρύπες που βρέθηκαν στον κύκλο της Ουαλίας.

Και τα δύο μνημεία ήταν προσανατολισμένα προς τη θέση που ανατέλλει ο ήλιος το θερινό ηλιοστάσιο.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής Parker Pearson πιστεύει ότι ο νεολιθικός πληθυσμός του Πρέσελι πήρε μαζί του το προγονικό μνημείο όταν αναγκάστηκε να μετακομίσει.

«Είναι σαν να εξαφανίστηκαν. Ίσως οι περισσότεροι κάτοικοι μετανάστευσαν και πήραν μαζί τους τους μονόλιθους –την προγονική ταυτότητά τους» είπε σύμφωνα με το Reuters.

 

 

 

Ίχνη του αρχικού μνημείου βρέθηκαν στη θέση Waun Mawn κοντά στους λόφους του Πρέσελι

 

 

Όπως αναφέρει το BBC, τα περισσότερα νεολιθικά μνημεία της Βρετανίας κατασκευάστηκαν κοντά σε λατομεία.

Μόνο τέσσερις μονόλιθοι παραμένουν σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Ουαλίας, όμως οι τρύπες που βρέθηκαν στη νέα έρευνα δείχνουν ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο κύκλο από 30 με 50 όρθιους βράχους.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι έχει ηλικία 5.400 ετών, είναι δηλαδή τέσσερις αιώνες αρχαιότερο από το Στόουνχεντζ.

Μέχρι σήμερα μελετητές και αρχαιολόγοι έχουν διατυπώσει πολλές απόψεις για αυτούς που έχτισαν το μνημείο. Ανάμεσα στις αμφισβητούμενες μαρτυρίες είναι αυτή που συνδέεται με το μάγο Μέρλιν και τη συμβουλή του να πάρουν τους ογκόλιθους από τη νήσο της Ιρλανδίας από ένα άλλο μεγαλιθικό μνημείο στη θέση Κίλαρ σύμφωνα με το έργο «Ιστορία των Βασιλέων της Βρετανίας» του Τζέφρεϊ του Μονμάουθ το 1135 μ.Χ, αυτή του Γουόλτερ Τσάρλτον το 1663 ότι ανεγέρθηκε από Δανούς, του Τζον Όμπρεϊ ότι ήταν ναός χτισμένος από τους Δρυΐδες, Εκαταίος ο Αβδηρίτης και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρουν στα έργα τους έναν λαό με το όνομα Υπερβόρειοι και είχαν κατασκευάσει έναν μεγάλο κυκλικό ναό όπου λατρεύανε το θεό Απόλλωνα.  

Από όλα τα προηγούμενα το μόνο βέβαιο είναι η προέλευση των λίθων που σύμφωνα με ανάλυση λαξεύτηκαν και μεταφέρθηκαν από λατομεία της Ουαλίας και της νοτιοδυτικής Αγγλίας και ότι υπήρξε για 1.500 χρόνια περίπου ως λατρευτικός χώρος και ως αστρονομικό παρατηρητήριο, ενώ η ανέγερσή του έγινε μεταξύ του 3.000 π.Χ και του 2000 π.Χ.

Το BBC υπερηφανεύεται ότι «η ανακάλυψη έγινε στη διάρκεια των γυρισμάτων του Stonehenge: The Lost Circle Revealed», το οποίο θα προβληθεί το βράδυ της Παρασκευής από το βρετανικό δίκτυο.

 

 

Πηγή: in.gr, LiFO

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ