ΑΠΘ : Ερευνητές δείχνουν τις μετακινήσεις του εδάφους μετά από σεισμούς, κατολισθήσεις,και εκρήξεις ηφαιστείων

15/02/2021

Από τη Σάμο ως στο Μεξικό κι από τη Διώρυγα του Σουέζ μέχρι την Ινδονησία και το ηφαίστειο της Σαντορίνης πληροφορίες που έρχονται από δορυφόρους 700 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη δίνουν απαντήσεις για τις μετακινήσεις του εδάφους, οι οποίες προκαλούνται από σεισμούς, κατολισθήσεις, καθιζήσεις, ηφαιστειακές εκρήξεις, ενώ αποτυπώνουν εδαφικές παραμορφώσεις από μεγάλα τεχνικά έργα ή ακόμη και την αστάθεια κτιρίων.

 

Ερευνητές στο ΑΠΘ δείχνουν τις μετακινήσεις του εδάφους μετά από σεισμούς, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και εκρήξεις ηφαιστείων

Από τη Σάμο ως στο Μεξικό κι από τη Διώρυγα του Σουέζ μέχρι την Ινδονησία και το ηφαίστειο της Σαντορίνης πληροφορίες που έρχονται από δορυφόρους 700 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη δίνουν απαντήσεις για τις μετακινήσεις του εδάφους, οι οποίες προκαλούνται από σεισμούς, κατολισθήσεις, καθιζήσεις, ηφαιστειακές εκρήξεις, ενώ αποτυπώνουν εδαφικές παραμορφώσεις από μεγάλα τεχνικά έργα ή ακόμη και την αστάθεια κτιρίων.

Επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεργάστηκαν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος(EΟΔ) και συναδέλφους τους από άλλες χώρες της Ευρώπης και κατάφεραν να δημιουργήσουν μία διαδικτυακή υπηρεσία, μέσω της οποίας υπολογίζονται οι ακριβείς μετρήσεις εδαφικών μικρομετακινήσεων από δορυφορικά δεδομένα, με τη λεγόμενη τεχνική της Συμβολομετρίας Σταθερών Ανακλαστήρων (Persistent Scatterer Interferometry - PSI).

Πρακτικά οι εικόνες που έρχονται από τους δορυφόρους βοηθούν τους επιστήμονες να αναγνωρίσουν τις παραμορφώσεις του εδάφους, όπως την κλίση ενός ρήγματος, την εξέλιξή του, και να εντοπίσουν τους γεωκινδύνους ακόμη και μέσα σε αστικό ιστό. Τα δεδομένα που προκύπτουν από την επεξεργασία των εικόνων και των αλγορίθμων είναι τελικά διαθέσιμα μέσω ενός εύχρηστου εργαλείου σε ερευνητές, στην Πολιτεία, στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και σε κάθε ενδιαφερόμενο που ασχολείται με την εξέλιξη των γεωλογικών φαινομένων.

Η υπηρεσία που αναπτύχθηκε από ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Μιχάλη Φουμέλη φέρει την ονομασία «SNAPPING» (Surface motioN mAPPING) και αξιοποίησε δορυφορικά δεδομένα ραντάρ από τη δορυφορική αποστολή Copernicus Sentinel-1. Είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας GEP (Geohazards Exploitation Platform), η οποία αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και χρησιμοποιείται παγκοσμίως, από περισσότερους από 80 οργανισμούς σε 32 χώρες.

«Η μεθοδολογία σταθερών ανακλαστήρων έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και δίνει ακρίβειες χιλιοστών από απόσταση 700 χιλιόμετρων, όπου βρίσκεται ο δορυφόρος στο διάστημα. Αυτή η τεχνική δεν είναι σε πειραματικό επίπεδο, έχει δοκιμαστεί, έχει αποδείξει την αξία της. Έχουμε κάνει συσχετίσεις και με άλλες τεχνικές και είναι αποδεκτή ως τακτική παρακολούθηση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φουμέλης, εξηγώντας ότι οι μετρήσεις των εδαφικών μετακινήσεων «πιάνουν» ετήσια ταχύτητα ενός σημείου της τάξης του 1-2 χιλιοστών ανά έτος.

«Ηγηθήκαμε μίας προσπάθειας μαζί με άλλα πανεπιστήμια και πλέον ενσωματώσαμε την υπηρεσία στην πλατφόρμα GEP ( https://geohazards-tep.eu ) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, κάτι που συνιστά μεγάλη επιτυχία», επισήμανε ο κ. Φουμέλης για την καινοτομία και πρωτοπορία που εισήγαγε η ομάδα του, απλοποιώντας την πρόσβαση των χρηστών σε πληροφορίες που μέχρι τώρα ήταν δυσπρόσιτες στους περισσότερους, λόγω τεράστιου όγκου και πολυπλοκότητας των δεδομένων που θα απαιτούσαν μεγάλη χωρητικότητα και επεξεργαστική ισχύ υπολογιστών.

«Επιτρέπουμε πολύ πιο εύκολη πρόσβαση ακόμη και σε μη ειδικούς. Αυτή τη στιγμή ένας που θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα δε χρειάζεται να τρέξει κάποιον περίπλοκο αλγόριθμο, αλλά έχει άμεσα πρόσβαση στα δορυφορικά δεδομένα, αυτόματη ανάκτηση πληροφορίας για εδαφικές παραμορφώσεις της περιοχής που θα ζητήσει. Από το 2014 και μετά σε οποιαδήποτε περιοχή μπορεί να αναζητήσει κανείς τι συμβαίνει με μικρομετακινήσεις, κατολισθήσεις και άλλα φαινόμενα», πρόσθεσε ο κ. Φουμέλης.

Έπειτα από πολλές επιτυχείς δοκιμές και βελτιστοποιήσεις η υπηρεσία βρίσκεται πλέον σε πλήρη λειτουργία. Στον πρόσφατο ισχυρό σεισμό στη Σάμο μέσω της υπηρεσίας καταγράφηκε η μετακίνηση του εδάφους και η εξέλιξη της εδαφικής παραμόρφωσης στον χρόνο, δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες για το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, τη μετασεισμική δραστηριότητα, καθώς και για σημαντικά δευτερογενή φαινόμενα, όπως κατολισθήσεις .

«Αν ο σεισμός της Σάμου γίνονταν πριν από το 2014, πρώτο έτος ελεύθερης διάθεσης των δορυφορικών δεδομένων Copernicus, θα απαιτούνταν πολύτιμος χρόνος για την εξαγωγή αντίστοιχων αποτελεσμάτων που σήμερα με την προηγμένη υπηρεσία SNAPPING αυτό γίνεται πολύ πιο σύντομα, με λιγότερο κόπο και κόστος» σημείωσε ο κ. Φουμέλης.

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ