«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» Άνοιγουν οι Ασκοί του Αιόλου και στην Κύπρο

27/01/2021

Η αποκάλυψή της έφερε κύμα συμπαράστασης από συναδέλφους της στο χώρο αλλά και νέες καταγγελίες για την συμπεριφορά του ηθοποιού. Και εάν αυτά είναι ένας τρόπος να αποκαλυφθεί μια πικρή αλήθεια, που μπορεί να κρύβεται για άλλη μια φορά πίσω από κλειστές πόρτες και ψιθύρους, τι άραγε συμβαίνει στο χώρο του Θεάματος στην Κύπρο;

 

«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» Άνοιγουν οι Ασκοί του Αιόλου και στην Κύπρο

Οι αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου δεν άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου με σειρά αποκαλύψεων για σεξουαλικές κακοποιήσεις μόνο  στον χώρο του αθλητισμού, σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στον χώρο του Πολιτισμού. Πρώτη που βρήκε τη δύναμη και το θάρρος ήταν ηθοποιός Ζέτα Δούκα, η οποία σε συνέντευξή της αποκάλυψε εργασιακό εκφοβισμό, από το γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό, Γιώργο Κιμούλη.

Η αποκάλυψή της έφερε κύμα συμπαράστασης από συναδέλφους της στο χώρο αλλά και νέες καταγγελίες για την συμπεριφορά του ηθοποιού. Και εάν αυτά είναι ένας τρόπος να αποκαλυφθεί μια πικρή αλήθεια, που μπορεί να κρύβεται για άλλη μια φορά πίσω από κλειστές πόρτες και ψιθύρους, τι άραγε συμβαίνει στο χώρο του Θεάματος στην Κύπρο;

Δύο γυναίκες, που έχουν συνεργαστεί με ανθρώπους του θεάτρου, έσπασαν τη σιωπή τους και σε αναρτήσεις τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προχώρησαν δημόσια σε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση.

Σχολιάζοντας το πιο πάνω γεγονός, στο SigmaLive η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου, Μαρίνα Μανδρή, είπε πως από τη στιγμή που υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, υπάρχει θέμα.

«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Ως ΈΗΚ ζητάμε από την κοινωνία να προσφέρει τις απαραίτητες δομές για να μπορούν τα θύματα να μιλήσουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι θα βοηθήσουμε με όποιο δυνατό τρόπο μπορούμε. Εύχομαι, να σπάσει αυτή η σιωπή. Η σιωπή να γίνει δυνατή φωνή και να δοθεί ένα τέλος».

«Ανοικτή η Ένωση Ηθοποιών σε όποιον θέλει να μιλήσει»

Σημαντικό ότι οι γυναίκες άρχισαν να μιλούν είτε είναι στον Αθλητισμό είτε στον χώρο του Πολιτισμού, υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου, Αντρέας Τσέλεπος μιλώντας επίσης στην ιστοσελίδα μας.

«Υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία ακολουθούμε πιστά σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση ή οποιασδήποτε μορφής παρενόχληση στον χώρο μας, τα οποία ετοιμάζονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ηθοποιών(FIA) και στη συνέχεια από το Πανευρωπαϊκό Συνδικάτο (EuroFIA). Όλα αυτά μεταφέρονται στα μέλη μας, για να γνωρίζουν τις διαδικασίες», είπε ο κος Τσέλεπος.

«Είναι σημαντικό να δοθεί η κατάλληλη στήριξη σε όλους τους εργαζόμενους που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής βία στο εργασιακό τους περιβάλλον. Καλούμε τα μέλη μας να μιλήσουν με σκοπό όλα να πάρουν τις σωστές οδούς και πάντα σε συνεννόηση με τις Αρχές. Το μήνυμα απ΄όλες τις αποκαλύψεις που γίνονται, είναι: «Φτάνει πια!», σημείωσε τέλος ο κος Τσέλεπος.

«Όλοι ξέρουμε λίγο-πολύ κάποιους στον χώρο μας»

Η κύπρια ηθοποιός Πόπη Αβραάμ, μιλώντας στο SigmaLive, δήλωσε υπερήφανη για τις γυναίκες που βρίσκουν το θάρρος και την πυγμή να μιλήσουν ενώ είπε πως «σίγουρα υπάρχουν κορίτσια που θέλουν να πουν εκείνα την αλήθεια τους, αλλά δεν έχουν το ίδιο θάρρος», και αποκάλυψε πως «όλοι ξέρουμε λίγο-πολύ κάποιους που μπορεί να παρουσιάζουν τέτοιες συμπεριφορές στον χώρο μας».

«Συγχαρητήρια σε όσες γυναίκες τόλμησαν και θα τολμήσουν . Αυτό είναι η μύτη του παγόβουνου η ρίζα όμως είναι βαθιά. Θεωρώ πολύ σημαντικό που ξετυλίγονται τέτοια σοβαρά θέματα. Ξέρετε, το γεγονός ότι ζούμε σε μια κλειστή κοινωνία κάνει ακόμη πιο δύσκολο το να αποκαλύψουν οι γυναίκες τι τους συνέβη. Υπάρχει αυτή η καταδίκη των σχολιασμών,“να δούμε τι φορούσε” . Όλα αυτά θέλουν δυνατό στομάχι και ψυχική δύναμη για τα αντέξεις. Παρόλα αυτά, πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας και να στηρίξουμε αυτές τις γυναίκες», είπε η κα. Αβραάμ.

Η κα Αβραάμ θεωρεί ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο «υλικό» ούτε έχουν την ίδια δύναμη για να αντέξουν τις επικρίσεις. «Εγώ προσωπικά, δεν αφήνω περιθώρια. Δεν έχω ποτέ υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στον εργασιακό μου χώρο. Δεν αφήνω περιθώρια, λόγω της δυνατής μου προσωπικότητας, εάν κάποιος προσπάθησε ,με ένα βλέμμα μου τον απότρεπα. Δεν είμαστε όλοι όμως έτσι. Υπάρχουν κορίτσια στον χώρο που σίγουρα μπορεί να βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Όλοι έχουμε ακούσει σχόλια για συναδέλφους κάποια στιγμή για πρόσωπα και καταστάσεις, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για κουτσομπολιά. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εμείς. Το πρόσωπο που βρίσκεται άμεσα εμπλεκόμενο θα πρέπει να βρει τη δύναμη να μιλήσει. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ άτομα που συμπεριφέρονται μ ΄αυτόν τον τρόπο, στον χώρο μας».
 

Πηγή : Sigma

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ