Ψηφίζεται σήμερα ο προϋπολογισμός για το 2021 με το "Ναι" της ΕΔΕΚ

21/01/2021

Συνέρχεται σήμερα στις 16:00 η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώπιον της οποία θα τεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, μετά την καταψήφισή του από το Σώμα στις 17 Δεκεμβρίου. Το «πράσινο φως» που άναψε χθες η ΕΔΕΚ για υπερψήφιση φαίνεται να λύνει το γόρδιο δεσμό, με μοναδικό ερωτηματικό σε εκκρεμότητα την στάση της Αλληλεγγύης.

 

Συνέρχεται σήμερα στις 16:00 η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώπιον της οποία θα τεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, μετά την καταψήφισή του από το Σώμα στις 17 Δεκεμβρίου. Το «πράσινο φως» που άναψε χθες η ΕΔΕΚ για υπερψήφιση φαίνεται να λύνει το γόρδιο δεσμό, με μοναδικό ερωτηματικό σε εκκρεμότητα την στάση της Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, ο κρατικός προϋπολογισμός εγκρίνεται μέχρι στιγμής οριακά, με μία ψήφο διαφορά, μετά και την χθεσινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ να εξουσιοδοτήσεις τους τρεις βουλευτές του κόμματος να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Την ίδια στάση αναμένεται να ακολουθήσει και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Eχθές το βράδυ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέρε πως οι προσπάθειες που κατέβαλε η ΕΔΕΚ αμέσως μετά την καταψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού, ολοκληρώθηκαν με θετικό τρόπο έτσι ώστε οι Βουλευτές του κόμματος αύριο να υπερψηφίσουν τον νέο, αναθεωρημένο προϋπολογισμό.  

«Με την αποδοχή των προτάσεων που κατέθεσε η ΕΔΕΚ, έχει αποκτήσει μια πιο ανθρωποκεντρική μορφή και κυρίως παρέχει κοινωνική και οικονομική στήριξη σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως ήταν από την αρχή ο στόχος μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Σιζόπουλος.

 ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Οικολόγων και η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου έχουν εκφράσει ήδη την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν εκ νέου τον προϋπολογισμό. Σε χθεσινή του ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι το κόμμα θα καταψηφίσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό "αφού παραμένει ο ίδιος στη φιλοσοφία του με αυτόν που έχει καταψηφιστεί".  Το ΔΗΚΟ που έχει συνδέσει την ψήφιση του προϋπολογισμού με παράδοση στον Γενικό Ελεγκτή των φακέλων των πολιτογραφήσεων, έχει ξεκαθαρίσει ότι εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, η στάση του δεν αλλάζει. Και οι Οικολόγοι δήλωσαν ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει κάτι το καινούργιο και το διαφορετικό ενώπιον της Βουλής για να αλλάξει την τοποθέτηση του κόμματος.

 

Τις τελευταίες ημέρες η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν να πεισθεί η ΕΔΕΚ (3 βουλευτές), η «Αλληλεγγύη» (2 βουλευτές) και η Συμμαχία Πολιτών (1 βουλευτής) που συνεργάζεται με την ΕΔΕΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, να δώσουν τη θετική τους ψήφο.

Για αυτό και το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες, προχώρησε στη λήψη δύο σημαντικών αποφάσεων.

Οι αποφάσεις αφορούν τις εκποιήσεις και εντάσσονται στο πλαίσιο των επίσημων τοποθετήσεων που ανέμεναν τα τρία κόμματα.
 

Η πρώτη απόφαση, αφορά στην δημιουργία Δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας σε σχέση με υποθέσεις που συνδέονται με πρόθεση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Νομικών θα αρχίσει την Παρασκευή.
Με την δεύτερη απόφαση του, το Υπουργικό, επιβεβαιώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να στηρίξει τους δανειολήπτες που, ενώ υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο Εστία, δεν εντάχθηκαν στο σχέδιο επειδή δεν εκπληρούν το κριτήριο της βιωσιμότητας καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία της 17ης Δεκεμβρίου, στην οποία απορρίφθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 υπέρ ψήφισαν οι 18 Βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι δύο της Αλληλεγγύης, δύο παρόντες Βουλευτές Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και οι δύο Βουλευτές του ΕΛΑΜ.
 

Εναντίον ψήφισαν συνολικά 29 Βουλευτές. Οι 16 Βουλευτές του ΑΚΕΛ, έξι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι τρεις Βουλευτές της ΕΔΕΚ, οι δύο Βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και η Βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

 

ΠΗΓΗ : Ant1

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ