Συναγερμός στο Βερολίνο για τον κίνδυνο διείσδυσης των Γκρίζων Λύκων

10/01/2021

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί για τις προσπάθειες Τούρκων ακροδεξιών να διεισδύσουν στα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας. Αυτό προκύπτει από γραπτή απάντηση σε επερώτηση του κόμματος των Φιλελευθέρων την οποία επικαλείται σε άρθρο της η εφημερίδα Die Welt.

 

Άτομα που ανήκουν στο περιβάλλον οργανώσεων των Γκρίζων Λύκων ήταν υποψήφιοι στις λίστες γερμανικών κομμάτων στις δημοτικές και τις εκλογές για τα «Συμβούλια Ενσωμάτωσης» που διεξήχθησαν το Σεπτέμβριο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Με αυτό τον τρόπο Τούρκοι ακροδεξιοί επιδιώκουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της πολιτικής και της κοινής γνώμης, αλλά και να αποκτήσουν μεγαλύτερη αποδοχή, εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση. Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία της για τη διείσδυση οπαδών των Γκρίζων Λύκων στον κρατικό μηχανισμό.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες ένστολων αστυνομικών με τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων. Όπως διευκρινίζεται, μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατόν να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι πρόκειται για αστυνομικούς.

Σε αντίθεση με την Γαλλία, όπου έχουν απαγορευτεί οι οργανώσεις που πρόσκεινται στους Γκρίζους Λύκους, στην Γερμανία εξακολουθούν να είναι νόμιμες. Το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δεν υιοθέτησε αίτημα απαγόρευσης που ψηφίστηκε από τη γερμανική βουλή τον περασμένο Νοέμβριο μετά από πρόταση των ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελευθέρων. Σύμφωνα με την άποψη νομικών εμπειρογνώμων του υπουργείου, στην περίπτωση των Γκρίζων Λύκων δεν πληρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις για τη διάλυση συλλόγων και ενώσεων τους.

Προσπάθειες άσκησης επιρροής της Άγκυρας

Στην απάντησή της η γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται και στις δραστηριότητες τουρκικών μυστικών υπηρεσιών επί γερμανικού εδάφους, όπως και σε οργανώσεις που σχετίζονται άμεσα με την τουρκική κυβέρνηση. Ειδική αναφορά γίνεται στο παράρτημα του τουρκικού Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) στο Βερολίνο, το οποίο διευθύνεται από άτομο τουρκικής καταγωγής, μέλος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

Ο ρόλος του SETA είναι να «δημοσιεύει τις θέσεις της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης στη γερμανική γλώσσα με την επιγραφή επιστήμη και έρευνα», τονίζεται στην απάντηση. Αγανάκτηση είχε προκαλέσει στη Γερμανία έκθεση που δημοσίευσε το 2019 το SETA στην οποία υπό τη μορφή επικήρυξης αναφέρονταν αναλυτικά προσωπικά στοιχεία ανταποκριτών ξένων μέσων στην Τουρκία όπως το BBC, την Deutsche Welle και το Euronews. Η έκθεση της SETA καταλόγιζε στους δημοσιογράφους ότι έχουν «ατζέντα» ενάντια στην κυβέρνηση του ΑΚΡ και ότι είναι «αριστεροί και κοσμικοί».

Σχολιάζοντας την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων, Στέφαν Τόμε, δήλωσε στην Die Welt ότι τον «εκπλήσσει η σαφήνεια με την οποία παίρνει θέση» για τις προσπάθειες τουρκικών κρατικών παραγόντων να επηρεάσουν τη γερμανική εσωτερική πολιτική, αλλά και να μετατρέψουν τη Γερμανία σε χώρο αντιπαράθεσης για ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας «με τη βοήθεια ενός όλου και πυκνότερου δικτύου κρατικά κατευθυνόμενων θρησκευτικών και κοινωνικών οργανώσεων - με κατασκοπεία, με εκφοβισμό και επιρροή». Ο κ. Τομέ συμπέρανε από την απάντηση, ότι «εξαντλείται σταδιακά η υπομονή της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας».


ΠΗΓΗ: cnn.gr 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ