Το "σκληρό" lockdown θα είναι πιο χαλαρό - Οι αποφάσεις για την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και τις εξαιρέσεις

07/01/2021

Κλειδώνουν τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του κορωνοϊού, αφού η κατάσταση είναι εφιαλτική και κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το σύστημα υγείας, λόγω των αυξημένων εισαγωγών.

 

Θεωρείται πλέον δεδομένο, πως θα εφαρμοστεί σκληρό lockdown στα πρότυπα του Απριλίου, ωστόσο θα είναι λίγο πιο «χαλαρό», αφού θα υπάρχουν εξαιρέσεις και δεν θα κλείσουν όλες οι επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα παραμείνουν κλειστά για τρεις εβδομάδες και η διδασκαλία θα γίνεται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ωστόσο, αγκάθι χαρακτηρίζεται το ζήτημα των νηπιαγωγείων, αφού κάποια περιλαμβάνουν βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα πρέπει εξεταστεί, αφού δεν μπορεί να διαχωριστεί ο τρόπος λειτουργίας τους. Ως εκ τούτου, αναμένεται να συζητηθεί αύριο στο Υπουργικό, ώστε να υπάρχει κατάληξη για το εάν θα κλείσουν και τα νηπιαγωγεία, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι πως παραμένουν ανοιχτά. 

Την ίδια ώρα, υπουργός Οικονομικών και Εργασίας, συνεχίζουν τις ασκήσεις επί χάρτου σε ότι αφορά τα σχέδια στήριξης, ενώ θα υπάρχει σχετικό επίδομα για τους γονείς που αναγκαστικά θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για φύλαξη των παιδιών τους.

Αύριο οι ανακοινώσεις

Όλες οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται στις 11:30. 

Τα μέτρα αναμένεται να έχουν ισχύ από τις 10-31 Ιανουαρίου. Η πρόθεση είναι παράλληλα με την ανακοίνωσή τους, να παρουσιαστεί και το πλάνο αποκλιμάκωσης που θα περιλαμβάνει σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο. Το άνοιγμα θα γίνει κλιμακωτά και θα τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. 

Το καθολικό lockdown θα είναι μεν αυστηρό, πιο χαλαρό δε, από αυτό της περασμένης άνοιξης. Όπως όλα δείχνουν, επιστρέφουν τα sms στο 8998 για τις διακινήσεις, με αυτό που συζητείται να είναι ο αριθμός τους, αλλά και λεπτομέρειες για κάποιες διαφοροποιήσεις. Θα παραμείνει εξάλλου, η απαγόρευση διακίνησης σε σπίτια καθώς και οι άλλοι περιορισμοί που βρίσκονται στα υφιστάμενα μέτρα.

Κλείνουν επιχειρήσεις-Πιο πολλές ανοικτές από το Μάρτιο
Η πρόθεση εξάλλου, είναι να κλείσουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην εξαιρέσεων, ενώ αναμένεται να κλείσουν κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής. Κλειστοί θα παραμείνουν επίσης, οι χώροι εστίασης αλλά θα επιτρέπεται το
delivery, τα κέντρα διασκέδασης, τα γυμναστήρια, οι σχολές χορού και όσες άλλες επιχειρήσεις, προβλέπονται από τα υφιστάμενα διατάγματα.

Ανοικτές θα παραμείνουν οι ουσιώδεις υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις διατροφικής αλυσίδας, όπως υπεραγορές, φρουταρίες και φούρνοι και ιδιωτικές εταιρείες που δεν εξυπηρετούν κοινό. Επιπρόσθετα και σε αντίθεση με το ολικό lockdown της άνοιξης, θα μπορεί να λειτουργήσει ο κατασκευαστικός και ο αγροτικός τομέας, καθώς και τα αεροδρόμια.  

Ερωτηματικό αποτελούν οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό, όπως τράπεζες, κτηματολόγιο, ΑΗΚ, CYTA κ.λπ, αφού δεν αποφασίστηκε ακόμα ο τρόπος λειτουργίας τους.



ΠΗΓΗ: reporter 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ