ΚΥΠΡΟΣΓνωρίστε την Κύπρο - Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου

28/12/2020

Το Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου στεγάζεται στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ευρύχου, στο Τρόοδος. Ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος (ΚΚΣ), που λειτούργησε από το 1905 μέχρι το 1951 κάλυπτε μια διαδρομή από την Αμμόχωστο στα ανατολικά μέχρι τη Μόρφου στα δυτικά περνώντας από τη Λευκωσία. Από τη Μόρφου το τρίτο τμήμα κατέληγε στο νότιο τερματικό σταθμό της Ευρύχου. Από το σταθμό εκείνο επέζησε μόνο το κυρίως κτίριο, που συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

 

Ο σταθμός της Ευρύχου είναι το μοναδικό Μουσείο Σιδηροδρόμων στην Κύπρο. Στα δωμάτια του εκτίθενται αυθεντικά έγγραφα, σχέδια, φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με τους σιδηρόδρομους της Κύπρου, καθώς και μοντέλα σταθμών και τροχαίου υλικού. Στην πίσω πλευρά έχει κτιστεί η πλατφόρμα και τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής με αυθεντικές ράγιες. Δύο βαγόνια του Κυπριακού Σιδηρόδρομου εκτίθενται κάτω από ένα μεταλλικό στέγαστρο στην αυλή.

Επαρχία: Λευκωσίας

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Ευρύχου

Διαπίστευση: Τμήμα Αρχαιοτήτων

Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο

Ωράριο Λειτουργίας:

Θερινό Ωράριο 16 Απριλίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου Δευτέρα – Κυριακή 09:30 – 17:00

Χειμερινό Ωράριο 16 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Απριλίου Δευτέρα – Κυριακή 08:30 – 16:00

Το μουσείο παραμένει κλειστό τις ακόλουθες ημερομηνίες 1η Ιανουοαρίου, 6η Ιανουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου, 1η Απριλίου, Μεγ. Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα Λαμπρής, 1η Μαίου, Αγ. Πνεύματος, 15η Αυγούστου, 1η Οκτωβρίου, 28η Οκτωβρίου, 24η Δεκεμβρίου, 25η Δεκεμβρίου, 26η Δεκεμβρίου.

Διευκολύνσεις: Υπάρχει χώρος στάθμευσης. Το μουσείο είναι μερικώς προσβάσιμο για άτομα σε τροχοκάθισμα. Προσβάσιμοι είναι οι χώροι στα δωμάτια του ισογείου, στην πλατφόρμα και στην αυλή. Υπάρχουν χώροι υγιεινής και για άτομα σε τροχοκάθισμα.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας / Τηλεομοιότυπο: 00357-22933010 / —

Ιστοσελίδα / Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf / antiquitiesdept@da.mcw.gov.cy

Τιμή Εισιτηρίου: Είσοδος Ελεύθερη