Ιωάννης Κρικίδης : "Το 5G αναμένεται να υπάρξει μέσα στον επόμενο χρόνο με κάποιες συχνότητες αρχικά"

03/12/2020

Η τεχνολογία κάνει διαρκώς τεράστια άλματα, τα οποία αξιοποιούνται με κάθε δυνατό τρόπο στην καθημερινότητά του ανθρώπου και την κάνουν ακόμα πιο εύκολη. Ειδικότερα, στις τηλεπικοινωνίες η τεχνολογία εξελίσσεται με απίστευτους ρυθμούς και πλέον το 5G βρίσκεται προ των πυλών, με απώτερο σκοπό να φέρει μια καινούργια εποχή στη γενιά της επικοινωνίας.

 

Αναμφισβήτητα, αρκετός κόσμος διερωτάται τι μπορεί να σημαίνει η έλευση του 5G στην καθημερινότητα και ποια θα είναι η διαφορά που θα προσφέρει το δίκτυο, σε σχέση με τα προηγούμενα.

Την ίδια ώρα, κατά διαστήματα, υπήρξαν απανωτές αντιδράσεις από πολίτες για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν από τη χρήση του, ενώ απανωτές ήταν και οι ανησυχίες που εξέφρασε αρκετός κόσμος αναφορικά με θέματα υγείας.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιωάννης Κρικίδης, ξεκαθάρισε πως o κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το 5G δεν είναι ένα G ακόμα, αλλά πρόκειται για υπηρεσίες, στις οποίες θα κτιστούν κάποιες εφαρμογές που θα κάνουν τη ζωή του ανθρώπου ακόμα καλύτερη.

Ο κ. Κρικίδης ηγείται της έρευνας «IRIDA», που ασχολείται με διάφορους τύπους ασύρματων δικτύων επικοινωνίας, όπως επικοινωνίες μεταξύ μηχανών, μηχανών κινητής τηλεφωνίας, αναμετάδοσης, γνωστικού ραδιοφώνου, ετερογενών δικτύων και ασύρματων επικοινωνιών 5G.

«Περίπου κάθε δέκα χρόνια έχουμε μια καινούργια γενιά επικοινωνιών. Ο λόγος ο οποίος οι γενιές εξελίσσονται είναι κυρίως από τις καινούργιες θεωρητικές εξελίξεις στον τομέα των επικοινωνιών, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις απαιτήσεις της αγοράς. Συγκεκριμένα το 5G είναι η γενιά που ακολουθεί το 4G, όμως δεν είναι μια γενιά που φέρνει μόνο περισσότερη ταχύτητα. Στο 5G βλέπουμε τριών ειδών υπηρεσίες, δύο από τις οποίες δεν υπάρχουν στις προηγούμενες γενιές. Από τη μια είναι η υπηρεσία που αφορά την ταχύτητα και είναι χίλιες φορές πιο γρήγορη από το 4G. Η δεύτερη που συναντάμε πρώτη φορά, είναι πως μπορούμε σε μια κυψέλη, η οποία μπορεί να έχει έκταση ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο να υποστηρίξουμε περίπου ένα εκατομμύριο μικρές συσκευές. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ενσωματώσουμε συσκευές σχεδόν παντού. Σκεφτείτε έναν κόσμο που σχεδόν όλα τα αντικείμενα μπορούν να είναι συνδεδεμένα.

Η τρίτη κατηγορία, που επίσης συναντάμε πρώτη φορά, αφορά αξιόπιστες επικοινωνίες και με πάρα πολύ μικρό delay. Συγκεκριμένα αξιοπιστία 99,99% που σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις εφαρμογές, οι οποίες δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Όπως εγχείρηση σε απόσταση. Μέσω του 5G θα επιτυγχάνεται επικοινωνία με αξιοπιστία και με μικρή καθυστέρηση, η οποία θα είναι ένας χρόνος γρήγορος, όσο η σκέψη να πάει στο χέρι και αυτό να κάνει την κίνηση. Για παράδειγμα αυτό δίνει το δικαίωμα σε ένα χειρούργο που είναι στην Αμερική να κάνει, μέσω ενός χάρτη, εγχείρηση σε ένα ασθενή στην Κύπρο. Οι κινήσεις θα είναι σε real time. Ότι κάνει δηλαδή ο χειρούργος στην Αμερική με το νυστέρι, θα γίνεται ακριβώς το ίδιο με τη μηχανή εδώ στην Κύπρο και έτσι θα κάνει την επέμβαση. Πρόκειται για μια πλατφόρμα ψηφιακή, πάνω στην οποία στηρίζεται μια ολόκληρη βιομηχανική επανάσταση. Όλα θα είναι αυτοματοποιημένα. Αυτός είναι ορισμός του 5G».

Επιπρόσθετα, πέραν από την καινοτομία με τις εγχειρήσεις, ο Καθηγητής ανέφερε επίσης πως μέσω της αξιόπιστης επικοινωνίας θα υπάρξουν αυτοκίνητα, τα οποία θα φρενάρουν μόνα τους και δεν θα χρειάζονται οδηγούς, προσθέτοντας πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κίνησης στον δρόμο, ενώ παράλληλα «θα μειωθούν και τα τροχαία δυστυχήματα περίπου στο 70%. Τα αυτοκίνητα θα αντιλαμβάνονται τον χώρο, θα μπορούν να αναγνωρίζουν εμπόδια και θα παρακολουθούν τον δρόμο. Επίσης, θα επικοινωνούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να έχουν αίσθηση του χρόνου αλλά και του χώρου. Αρχικά αυτό θα είναι το στάδιο και στη συνέχεια θα υπάρχουν αυτοκίνητα αυτόματα που θα μπαίνεις μέσα και θα λες ‘’θέλω να πάω εδώ και εκεί’’ και το αυτοκίνητο θα κάνει τη δουλειά. Πλέον οι μηχανές αναλαμβάνουν τη οδήγηση».

«Το 5G δεν έρχεται με σκοπό να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία αλλά με να λύσει»
Παράλληλα, ο κ. Κρικίδης υπέδειξε πως πίσω από όλα αυτά υπάρχουν τεχνολογικές εξελίξεις που είναι δουλεμένες εδώ και αρκετά χρόνια και ότι η ερευνητική του ομάδα ασχολείται με το κτίσιμο της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να φέρει αποτέλεσμα με αυτές τις εφαρμογές. «Σε ένα τρένο μεγάλης ταχύτητας το 4
G και όλες οι υπηρεσίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους κινούμενους χρήστες. Σε ένα αεροπλάνο θα μπορεί ο κινούμενος χρήστης να έχει ίντερνετ. Θα έχουμε εκατομμύρια σένσορες σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο που θα μπορούν να μιλάνε μεταξύ τους και να βελτιστοποιούνε τον δρόμο, την ταχύτητα και την κίνηση. To 5G δεν έρχεται ούτε για να δημιουργήσει προβλήματα υγείας, ούτε για να υποκλέψει. Έρχεται σαν μια γενιά, η οποία σχεδιάζεται στα πανεπιστήμια εδώ και μια δεκαετία, με σκοπό να κάνει τη ζωή του ανθρώπου καλύτερη».

Σε σχέση με τις αντιδράσεις του κόσμου αναφορικά με τα προβλήματα υγείας, ο Καθηγητής είπε «όλη αυτή η ιστορία που ξαφνικά δημιουργήθηκε προσωπικά δεν την καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω όμως ότι ο μέσος πολίτης μπορεί όλα αυτά να τα βλέπει λίγο ύποπτα. Υπάρχει κάποιος κόσμος που είναι επιφυλακτικός και το βλέπει λίγο με περίεργο μάτι. Αυτά που συζητά τώρα ο κόσμος γιατί δεν τα συζήτησε στο 4G, στο 3G και στις κεραίες που υπάρχουν ήδη και εκπέμπουν χίλιες φορές μεγαλύτερη ισχύ από μια κεραία κινητής τηλεφωνίας. Το 5G χρειάζεται αρκετές κεραίες λόγω των τεχνολογιών, όμως ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι επειδή δημιουργεί πάρα πολλές κεραίες στους σταθμούς βάσης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ηλεκτρονική ακτινοβολία όταν στοχεύει ένα χρήστη τον στοχεύει σαν λέιζερ και δεν το εκπέμπει παντού στον χώρο», σημειώνοντας πως «όλη αυτή συζήτηση που έχει να κάνει με τα προβλήματα στην υγεία καταρρίπτεται μόνο και μόνο από τον τρόπο που υλοποιείται η τεχνολογία της 5G. Υπάρχουν οργανισμοί οι οποίοι παρακολουθούν όλα αυτά εδώ και 40 χρόνια και συνεχώς εξελίσσονται. Οι νέες οδηγίες που βγαίνουν είναι πιο αυστηρές. Η ασύρματη εκπομπή υπάρχει εδώ και χρόνια. Όλο αυτό το πράγμα στο τέλος της ημέρας γίνεται πιο ασφαλές. Από τη δικιά μου τη μεριά που κάνω έρευνα σε αυτό τον τομέα, θεωρώ ότι το 5G δεν έρχεται με σκοπό να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία αλλά με σκοπό να λύσει».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται το 5G στην Κύπρο, ο κ. Κρικίδης είπε πως αρχικά πρέπει να φτιαχτούν προϊόντα και σταθμοί βάσης για να το υποστηρίξουν και έπειτα να γίνει η σχετική αδειοδότηση του φάσματος από την Κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει το δίκτυο στην Κύπρο. «Το 5G αναμένεται να υπάρξει μέσα στον επόμενο χρόνο με κάποιες συχνότητες αρχικά. Για να το δούμε, όμως, όπως το σχεδιάσαμε και όπως το έχουμε στο μυαλό μας στα ακαδημαϊκά ινστιτούτα, θέλει καμιά δεκαετία. Αρχικά θα είναι βήμα-βήμα. Δηλαδή θα ανοίξουν κάποιες συχνότητες και κάποια στιγμή θα αρχίσουν να βγαίνουν και στην αγορά τα πρώτα κινητά 5G. Θέλει κάποιο χρόνο. Σε κάποιες χώρες πιλοτικά έχει ξεκινήσει. Το 5G θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες, υπηρεσίες και οικονομία και σαφέστατα όποιος μπει πρώτος στο 5G έχει πλεονεκτήματα σε όλους τους τομείς».

Η νέα εποχή 6G και οι διαφορές με το 5G
Η ερευνητική ομάδα του κ. Κρικίδη εστιάζει στη νέα εποχή των 6
G, η οποία θα είναι η επόμενη μετά το 5G. Κληθείς να αναφερθεί στον σκοπό του 6G και τι θα διαφοροποιηθεί από το 5G, ο Καθηγητής ανέφερε πως ήδη στην ακαδημία συζητάνε την εποχή 6G, η οποία επικεντρώνεται στον άνθρωπο, σε αντίθεση με το 5G το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στην επικοινωνία των μηχανών, ενώ αναμένεται να τη δούμε μετά τη δεκαετία του 2030.

«Όταν βγαίνει κάτι στην αγορά, ερευνητικά έχει κλείσει αρκετές δεκαετίες πριν. Τα 3G που τα είδαμε την δεκαετία του 2000, ήταν τεχνολογία η οποία την φτιάξανε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκοπό την προστασία από τις τηλεκατευθυνόμενες βόμβες. Η τεχνολογία του 4G είναι από τη δεκαετία του 70'. Οπότε, ακόμα δεν έχουμε δει το 5G και προφανώς αυτό θα πάει μέχρι και το 2030. Κάποιες ιδέες είναι υπηρεσίες που δεν θα δούμε στο 5G. Για παράδειγμα oi holographic calls. Δηλαδή να λαμβάνουμε κλήση και να μην βλέπουμε απλώς βίντεο, να βλέπουμε τρισδιάστατο το περιβάλλον που βρίσκεται αυτός που μας καλεί. Θα δημιουργείται τέτοια αίσθηση στον δέκτη που θα βλέπει το ομοίωμα του ανθρώπου που τον καλεί και τον χώρο που βρίσκεται. Δεν θα επικοινωνούμε μόνο με εικόνα και ήχο αλλά σε όλο τον χώρο. Σκοπός του 6G δεν θα είναι μόνο το οπτικό αποτέλεσμα αλλά και να μεταφέρει όλες τις αισθήσεις. Χρησιμοποιώντας τεχνικές θα φθάνει η μυρωδιά του χώρου αυτού που μας καλεί. Με πολλές εξελίξεις στην τεχνολογία θα μεταφέρονται όλες ο αισθήσεις. Θα αισθανόμαστε μέχρι και τη γεύση. Θα μπορεί να μεταφερθεί μέχρι και η γεύση.

Με το 6G θα υπάρχει ίντερνετ παντού, ακόμα και στον αέρα, είτε είμαστε στη μέση του ωκεανού, είτε κάτω από τη γη, θα υπάρχει κάλυψη. Θα είναι παντού, όχι μόνο επίγειο, υπόγειο, θαλάσσιο, υποθαλάσσιο κλπ. Όπου και να βρισκόμαστε πλέον θα υπάρχει κάλυψη. Ακόμα και στο διάστημα, επειδή μιλάμε και για διάστημα πλέον. Δηλαδή αν στο 5G η αξιοπιστία είναι 99,99% στο 6G θα είναι 100%. Οι συσκευές που έχουμε σήμερα δεν θα υπάρχουν. Δεν θα είναι απλώς κινητά τηλέφωνα που έχουμε στο χέρι μας. Θα πάμε σε άλλες κατηγορίες συσκευών. Πιο συγκεκριμένα, θα τις φοράμε, θα είναι ενσωματωμένες πάνω μας. Οι συσκευές θα αλλάξουν, δεν θα είναι όπως τις γνωρίσαμε. Προφανώς, όλα αυτά θα αλλάξουν με εξελίξεις στην ρομποτική. Από εκεί και πάρα το κάθε ερευνητικό γκρουπ, προσθέτει και κάτι σε αυτό το παζλ. Το δικό μας γκρουπ ασχολείται με την ασύρματη μεταφορά ενέργειας. Δηλαδή πως θα μπορούμε να φορτίζουμε συσκευές με μια εφαρμογή που θα υπάρχει στον χώρο. Ασχολούμαστε επίσης και με το πως θα κτίσουμε αυτή την πλατφόρμα για να γίνουν αυτές οι υπηρεσίες».

 

ΠΗΓΗ: reporter

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ