Λύσεις για τον 13ο μισθό ψάχνουν οι εργοδότες

17/11/2020

Συζήτηση για την καταβολή του 13ουμισθού θέλουν οι εργοδότες επικαλούμενοι τις πανδημικές συνθήκες που επέβαλαν λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις για ορισμένους μήνες.

 

Οι συντεχνίες τονίζουν ότι είναι αναπόσπαστο μέρος του μισθού και θα πρέπει να καταβληθεί.

Ο γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Μάριος Τσιακκής, αναφέρει στη StockWatch ότι στις περιπτώσεις που ο 13ος είναι συμφωνημένος μεταξύ των δύο μερών, τότε θα πρέπει να καταβληθεί με βάση το νόμο.

«Οι ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας και της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, σίγουρα δημιουργούν ένα διαφορετικό δεδομένο το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο μερών κατά πόσο μπορεί να καταβληθεί στο σύνολο του ή μερικώς μέσω άλλων διευθετήσεων.

«Καλούμε και τις δύο πλευρές να δείξουν αλληλοκατανόηση στις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν», αναφέρει.

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Μιχάλης Αντωνίου, σημειώνει ότι «φέτος θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται σε παρατεταμένη αδράνεια ή σε πολύ σημαντική υπολειτουργία».

Τονίζει ότι είναι πολύ δύσκολο το θέμα του 13ου.

«Είμαι σίγουρος ότι θα επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας και συγκατάβασης ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα επιλεχθούν οι κατάλληλες και κοινά αποδεκτές λύσεις».

Αναπόσπαστο μέρος μισθού

Την ίδια ώρα οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι ο 13ος μισθός είναι αναπόσπαστο μέρος του ετήσιου μισθού και πρέπει να καταβληθεί.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας σημειώνει στη StockWatch ότι «ο 13ος από της στιγμή που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ετήσιου μισθού πρέπει να καταβληθεί κανονικά. Είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία και η θέση της υπουργού εργασίας ακόμα και για τους εργαζομένους που βρίσκονται κάτω από τα σχέδια στήριξης του υπουργείου, υπάρχει το συνεχές της απασχόλησης», τονίζει.

«Αποτελεί τόσο δικαίωμα των εργαζομένων αλλά θα στηρίξει και την κατανάλωση εν μέσω της πανδημίας», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, ενδεχομένως να υπάρξουν περιπτώσεις που δεν θα υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται η διαδικασία μέσω του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων.

«Ήταν σαφής η τοποθέτηση της υπουργού εργασίας και του υπουργού οικονομικών κατά την προηγούμενη προκήρυξη των σχεδίων αλλά και του υπουργού πρόσφατα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μείωση των ωφελημάτων», τονίζει.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σημειώνει ότι «ο 13ος μισθός είναι αναπόσπαστο μέρος του μισθού των εργαζομένων και με βάση τις συλλογικές συμβάσεις αλλά και τη νομοθεσία δεν είναι προαιρετικός. Είναι παράνομο να στερείται αυθαίρετα ο μισθός».

«Αναμένουμε ότι όπως και σε άλλες περιπτώσεις κρίσεων, κάποιοι εργοδότες θα επικαλεστούν τις δυσκολίες και θα ασκήσουν πιέσεις. Τις αυθαιρεσίες θα τις αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά», υπογραμμίζει.


ΠΗΓΗ: stockwatch.com.cy 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ