Συνάντηση ΠτΔ με τους Υπουργούς του - Το επικρατέστερο σενάριο από τα τρία

10/11/2020

Νέα σύσκεψη στο Προεδρικό πραγματοποιεί σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης και οι αρμόδιοι υπουργοί, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλες οι προτάσεις και οι εισηγήσεις της επιδημιολογικής ομάδας, ώστε να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες θα τεθούν αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κρατική τηλεόραση, Κυριάκος Κούσσιος, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι υπουργοί Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, καθώς και άλλοι δύο υπουργοί, όπου θα συζητηθούν όλα τα δεδομένα και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, καθώς κινδυνεύει το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Κούσσιο, η Κυβέρνηση δεν έχει κλειδώσει σε οποιεσδήποτε αποφάσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει σήμερα, με σκοπό να περάσουν αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως ο Νίκος Αναστασιάδης να ανακοινώσει τα μέτρα με διάγγελμα.

Ερωτηθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εάν στο τραπέζι είναι και το καθολικό lockdown, επανέλαβε πως ακόμη δεν κλείδωσαν οι αποφάσεις και «κατά τη σημερινή σύσκεψη θα αξιολογηθούν όσα έχουν συμβουλεύσει την Κυβέρνηση οι ειδικοί».

Η Κυβέρνηση κλείνει προς τη λήψη αυστηρότερων μέτρων σε Λεμεσό και Πάφο, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης του ιού και τα κρούσματα έχουν χτυπήσει κόκκινο, ενώ φαίνεται πως θα κλείσουν όλοι οι χώροι εστίασης.  

Σε σχέση με το σενάριο καθολικού lockdown, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως «είναι πρόωρο να αναφερθεί κάτι τέτοιο», ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως θεωρείται πιο απομακρυσμένο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. 

Δύο τα επικρατέστερα σενάρια


Οι επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι και έθεσαν ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, είναι πλέον πολύ περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες. Όλες να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, που έχει σχέση με περαιτέρω μείωση των συναθροίσεων και την αποτροπή επαφών κάτι που μπορεί να συμβεί είτε με παγκύπριο «κλείδωμα», είτε με τοπικό στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο».

Το σενάριο, που φαντάζει ως επικρατέστερο αυτή τη στιγμή, αναλόγως βεβαίως και των επιδημιολογικών δεδομένων των επόμενων ωρών που θα δώσουν κατεύθυνση, είναι να επιβληθεί πιο χαλαρό από αυτό του Απριλίου, τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο με ταυτόχρονη αυστηροποίηση μέτρων στην υπόλοιπη Κύπρο.

Οι σκέψεις είναι να παραμείνουν σε Πάφο και Λεμεσό ανοικτά σχολεία και καταστήματα λιανικού εμπορίου και να κλείσουν οι χώροι εστίασης και άλλες επιχειρήσεις για ένα διάστημα. Αυτό το σενάριο εξάλλου, απαγορεύει τη μετακίνηση πολιτών προς άλλες πόλεις και δεν αποκλείει ενεργοποίηση του 8998 για τους κατοίκους των δύο περιοχών.

Το δεύτερο σενάριο, που θα εξαρτηθεί κυρίως από την εκτίμηση κινδύνου για το σύστημα υγείας, είναι η επιβολή βραχυπρόθεσμου χαλαρού lockdown, σε όλη την Κύπρο με στόχο τη μείωση των κρουσμάτων και την ομαλοποίηση της κατάστασης πριν τα Χριστούγεννα, ώστε από τη μία να μπορεί να λειτουργήσει η αγορά και από την άλλη να μπορέσει να κάνει γιορτές ο κόσμος με τις οικογένειές του. Τα χαρακτηριστικά του θα είναι τα ίδια με αυτά των τοπικών περιορισμών  στις διακινήσεις. Προβλέπει δηλαδή ανοικτά σχολεία και καταστήματα λιανικού εμπορίου και κλείσιμο χώρων εστίασης αλλά και άλλων επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου. Σε αυτό το σενάριο, θα απαγορευτεί η μετακίνηση από πόλη σε πόλη.

Στο τραπέζι, πάντως υπάρχει και τρίτο σενάριο, που προβλέπει περαιτέρω μείωση των συναθροίσεων σε χώρους εστίασης και σπίτια και περαιτέρω αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων.
 

Έσπασε το πρώτο όριο των νοσοκομείων


Η επιδημιολογική κατάσταση, πάντως δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης παρά το γεγονός, ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έπεσαν οι αριθμοί των κρουσμάτων, με αυτό να αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν εργάζονταν τα μεγάλα ιδιωτικά εργαστήρια και ήταν λίγα τα τεστ. Ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί μάλιστα, το γεγονός ότι σταθερά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ένας οκτώ που υποβάλλεται σε μοριακό τεστ μέσω ιχνηλάτησης, είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Αυτό ωστόσο, που προκαλεί αναστάτωση είναι ο αριθμός των νοσηλειών που αυξάνεται μέρα με την ημέρα, με τη χθεσινή να σπάει ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ 85 συνάνθρωποι μας νοσηλεύονταν με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, με επτά από αυτούς στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η πληρότητα του Νοσοκομείου Αναφοράς, χωρητικότητας 88 κλινών, αγγίζει πλέον το 80%. 

Η ραγδαία αύξηση στις νοσηλείες, έσπασαν το πρώτο όριο που τέθηκε στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό το λόγο ενεργοποιήθηκε χθες το πλάνο του ΟΚΥπΥ, για επιστράτευση του πέμπτου ορόφου του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, χωρητικότητας 60 κλινών, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για ασθενείς με covid-19. Οι ασθενείς θα μεταφερθούν σε περίπτωση πληρότητας του Νοσοκομείου Αναφοράς και θαλάμου που ετοιμάστηκε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Για πρώτη φορά χθες, εξάλλου, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας έγινε επίταξη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα ενισχύσουν τις προσπάθειες στα δημόσια νοσηλευτήρια. Πολύ αρνητική εξέλιξη αποτελεί και το γεγονός πως εντοπίστηκαν άλλα εννέα κρούσματα στο γηροκομείο στη Λεμεσό, με το σύνολό τους να αγγίζει πλέον τα 49,  ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να φανεί και το αποτύπωμα της υγειονομικής βόμβας σε σφαγείο στην Επαρχία Λευκωσίας, όπου εντοπίστηκαν 92 κρούσματα.

 

ΠΗΓΗ: reporter

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ