"Μάχη" για να αποφευχθεί το καθολικό lockdown στη Κύπρο

07/11/2020

Με τα βλέμματα όλων, στραμμένα στα νοσοκομεία της χώρας και την ευχή να «πιάσουν» μέτρα, για να μην χρειαστεί ένα επώδυνο καθολικό lockdown, η Κύπρος συνεχίζει τη μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

 

Το Νοσοκομείο Αναφοράς εκκενώθηκε και πλέον μπορεί να παρέχει νοσηλεία σε 88 ασθενείς, ενώ άρχισαν να προετοιμάζονται και τα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού, προκειμένου να είναι ελεύθερες και άλλες κλίνες. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι, ήταν εβδομήντα, οι έξι από αυτούς σε ΜΕΘ, αριθμός που ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων νοσηλειών, που σημειώθηκε αρχές Απριλίου, στο πρώτο κύμα της πανδημίας (σημ. 55 σε θαλάμους και 15 σε εντατικές).


Τεράστια ανησυχία, προκάλεσε και το γεγονός πως για δεύτερο εικοσιτετράωρο, εντοπίζονται πάνω από διακόσια κρούσματα, με τις πρώτες έξι ημέρες του Νοέμβρη να καταγράφουν ήδη, 1191 περιστατικά.


Οι επιστήμονες, αν και βλέπουν σημάδια σταθεροποίησης σε κάποια δεδομένα, όπως είναι ο αριθμός αναπαραγωγής, έχουν μεγάλη αγωνία ως προς τη συνέχεια, αφού η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, από τη μία στιγμή στην άλλη. Στο τραπέζι υπάρχουν σενάρια για τοπικό ή ακόμη και καθολικό
lockdown, με τη διαφορά του αυτό του Απριλίου, να είναι ότι θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία. Οι ειδικοί, έχουν θέσει κάποια όρια, που εάν ξεπεραστούν θα ενεργοποιηθούν αυτά τα σενάρια.


Όπως εξήγησε μιλώντας στον
 REPORTER, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γιώργος Νικολόπουλος η κατάσταση στις εντατικές, ο αριθμός όσων νοσηλεύονται με covid-19, καθώς και τα καθημερινά περιστατικά που εντοπίζονται, θα καθορίσουν και την συνέχεια. Πότε όμως θα προταθεί το  lockdown;


«Αν υπάρχει
 απότομη αύξηση των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δηλαδή αν δούμε μέσα σε δύο με τρεις ημέρες να φτάνουν τις 10-15 οι νοσηλείες, όπως έχει γίνει στην Ελλάδα που αυξάνονται κάθε μέρα. Το πρώτο που βλέπουμε, να ξέρετε και το πιο σημαντικό, είναι το τι γίνεται στις ΜΕΘ. 


Βλέπουμε όμως και το κομμάτι των νοσηλειών γενικά. Δηλαδή, εάν δούμε πως αρχίζει και αυξάνεται απότομα και γίνεται από εξήντα άτομα που νοσηλεύονται, ογδόντα και μετά εκατό, τότε ανησυχείς. Εάν αρχίσουμε να βλέπουμε, επίσης ένα θάνατο την ημέρα, τότε θα είναι δραματική η κατάσταση.


Ακόμα κάτι που λαμβάνουμε υπόψη είναι αριθμός των διαγνώσεων. Δηλαδή εκεί που βλέπουμε γύρω στα 150 περιστατικά, αν αρχίσουμε να βλέπουμε 250-350, αυτό θα δείξει πως η κατάσταση πάει να ξεφύγει και θα πρέπει να συζητήσουμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε».


Τα τρία στοιχεία που κτύπησαν καμπανάκι
Το μίνι
lockdown έφερε πάντως η επιδείνωση, των τριών από τους τέσσερις δείκτες που όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν, κτυπούν καμπανάκι στους επιστήμονες διεθνώς. Ο πρώτος είναι ο δείκτης αθροιστικής επίπτωσης 14 ημερών, ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Ο αριθμός των κρουσμάτων σε δύο εβδομάδες, δηλαδή, ο οποίος κατανέμεται ανά εκατό χιλιάδες, για να μπορεί να είναι μετρήσιμος διεθνώς.


«Αυτός ο δείκτης έχει περάσει κατά πολύ το 60, που είναι το όριο της ανησυχίας, αλλά και το όριο του 150 κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες, που βάζουμε για να αξιολογήσουμε τις χώρες. Στη Λεμεσό αυτός ο δείκτης είναι στο 427, ενώ ολόκληρη η Κύπρος πέρασε πολύ πάνω από το όριο των 150.


Ο δεύτερος δείκτης, που είναι αυτός που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών, ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Πλέον και αυτός ο δείκτης, έχει περάσει το 60 ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού».


Ο τρίτος δείκτης που επιδεινώθηκε, είναι το ποσοστό θετικότητας. Ο αριθμός, δηλαδή όσων
 εντοπίζονται θετικοί σε σχέση με τα τεστ που γίνονται. Εάν αυτός ο δείκτης ξεπεράσει το 3%, τότε είναι και πάλι, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, σήμα κινδύνου για τους ειδικούς. «Το ποσοστό θετικότητας είναι πάνω από το 3% και πάει προς το 4%. Μπορεί να γίνει και πολύ μεγάλο αυτό το ποσοστό. Υπάρχουν χώρες, που έχει φτάσει στο 30%, όπως είναι για παράδειγμα η Ολλανδία. Στη χώρα αυτή, ένα στα τρία τεστ βγαίνει θετικό. Ιδανικά θα θέλαμε αυτός ο δείκτης να είναι κάτω από 1%», εξήγησε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, σημειώνοντας πως ο μοναδικός δείκτης που είναι κάτω από το όριο είναι, ετυχώς, ο δείκτης θνησιμότητας.


«Ο κορωνοϊός δεν είναι γρίπη»
Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους το τελευταίο διάστημα, πως ο κορωνοϊός δεν είναι μια απλή γρίπη εκφράζοντας ανοικτά την κάθετη διαφωνία του, με όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

 

«Διαφωνώ με τη θέση κάποιων επιστημόνων που λένε και στην Κύπρο και διεθνώς πως ο κορωνοϊός είναι γρίπη. Τα δεδομένα δεν μας λένε αυτό», σημειώνει προσθέτοντας πως οι διεθνείς δημοσιεύσεις εκτιμούν πως κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 650-700 χιλιάδες άτομα, από γρίπη. «Από κορωνοϊό, είμαστε ήδη στο 1,2 εκατομμύρια και έχει «κλειστεί» όλη η ανθρωπότητα στο σπίτι της. Έχουμε δημοσιεύσεις από πρωτογενείς μελέτες, οι οποίες μας δείχνουν τιμές από 0,5-1,5 στη θνητότητα. Δεν είναι μικρός αριθμός».


Όπως ανέφερε, «στην Κύπρο για παράδειγμα έχουμε 34 νεκρούς, ενώ οι νεκροί από γρίπη, ήταν πολύ λιγότεροι. Το μέγιστο ήταν 18, πριν από δύο χρόνια και συνήθως είναι κάτω από 10. Ξεχνάει επίσης πολύς κόσμος πως δεν είναι μόνο οι θάνατοι, είναι και η νοσηρότητα, οι επιπλοκές δηλαδή σε κάποιους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των νέων».


«Μας πικραίνει η κριτική»
Κληθείς να απαντήσει, εάν τον ενοχλεί η κριτική που δέχονται από μερίδα πολιτών, δεν έκρυψε την πικρία του, ανέφεροντας όμως πως κριτική υπάρχει σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.


«Ένας επιστήμονας του μεγέθους του Άντονι Φάουτσι, δέχθηκε επίθεση για παράδειγμα από τον Πρόεδρο Τραμπ. Στην Ελλάδα, δέχεται κριτική ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά και είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, που η χώρα είναι τυχερή που τον έχει, αφού θα μπορούσε, με τις ιδιότητες του, να ήταν στις πιο μεγάλες χώρες.


Συμβαίνει και στην Κύπρο και μπορώ να πω ότι μας πικραίνει λίγο, διότι είναι μια δουλειά την οποία κάνουμε αφιλοκερδώς. Δουλεύουμε πάρα πολλές ώρες, με γνώμονα το καλό της δημόσιας υγείας, όχι μόνο σε επίπεδο συμβουλών, αλλά και σε επίπεδο δουλειάς».


Αναφέρθηκε δε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχονται μέλη της Συμβουλευτικής ομάδας, οι οποίες όπως λέει «δεν είναι επί στοχοθέτησης επιστημονικής, αλλά σε ατομικό επίπεδο. Αυτό δεν είναι κάτι ωραίο. Μπορώ να δεχθώ την κούραση του πληθυσμού, άλλωστε κι εμείς έχουμε κουραστεί, αλλά η λύση είναι από δω και πέρα να συνεργαστούμε και να κάνουμε λίγη υπομονή, διότι έχουμε δρόμο μπροστά μας».


Ο Καθηγητής Νικολόπουλος, υπέδειξε πως, «η ζημιά γίνεται και από μια μερίδα επιστημόνων, που προωθούν έντονα κάποιες άλλες επιλογές, που είναι πιο δημοφιλείς στον κόσμο, χωρίς όμως να προτείνει κάποιος κάτι συγκεκριμένο. Ακούω, για παράδειγμα
 να αφήσουμε τους νέους να συνεχίσουν και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Μα πώς θα γίνει αυτό; Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες είναι περίπου το 30% του πληθυσμού. Πώς θα τους προστατεύσεις; Εδώ βλέπουμε στη Λεμεσό μπήκε ο ιός μέσα στο γηροκομείο και μόλυνε 35 ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτό. Το μυαλό μου είναι με αυτούς τους ανθρώπους… Μόνο εάν σε ολόκληρη την κοινωνία δεν κυκλοφορεί ο ιός, μπορείς να προστατεύσεις και τους ηλικιωμένους. Όσο και να μας στεναχωρούν ως ανθρώπους όμως, αυτά που ακούμε, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος».


Ο δρ. Νικολόπουλος, μαζί με την ομάδα του, από την αρχή της πανδημίας, προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες,
 εκπονώντας την αναλυτική αναφορά για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.


ΠΗΓΗ: reporter 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ