Εποχιακή γρίπη: Επιστολή παιδιατρικής κοινότητας σε Υπ. Υγείας για εμβολιασμό

15/10/2020

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και η Επιστημονική Επιτροπή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) εκτιμούν ότι «η ανάθεση του έργου του μαζικού εμβολιασμού παιδιών έναντι της Εποχιακής Γρίπης 2021, αποκλειστικά στους ιδιώτες παιδιάτρους και με δεδομένη την προσπάθεια τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων ενδέχεται να οδηγήσει είτε σε καθυστέρηση ως προς την έγκαιρη ολοκλήρωση τους είτε σε συνθήκες συγχρωτισμού στους χώρους των ιατρείων που να διευκολύνουν την διασπορά λοιμώξεων (συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης από Sars-Cov2).

 

Σε ανοικτή τους επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, οι δύο φορείς, αναφέρουν πως «θεωρούν απόλυτα ορθή την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να περιληφθούν όλα τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι και 15 ετών στα άτομα που συνιστάται να εμβολιαστούν δωρεάν με το εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης 2021».

Προσθέτουν ότι «οι ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν με την παρουσία της πανδημίας Covid-19 καθιστούν τον φετινό εμβολιασμό έναντι της γρίπης απόλυτα αναγκαίο για τον παιδικό πληθυσμό, για αποφυγή στο μέγιστο δυνατό βαθμό της συννοσηρότητας καθώς και της ανεξέλεγκτης διασποράς των δύο αυτών λοιμώξεων, φαινόμενα που θα θέσουν σε πραγματικό κίνδυνο την ετοιμότητα και δυνατότητα του συστήματος υγείας για αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών».

Όπως αναφέρουν Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και η Επιστημονική Επιτροπή του ΠΙΣ, «τα παιδιά αποτελούν σημαντική πηγή μετάδοσης του ιού της γρίπης προς τις ευάλωτες ομάδες και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατευτούν».

Ωστόσο, «η σημαντική όμως αυτή απόφαση του Υπουργείου κινδυνεύει να απολέσει την αξία της καθώς με απογοήτευση διαπιστώνουμε πως δεν λαμβάνεται υπόψιν ένας παράγοντας κινδύνου που εδώ και αρκετό καιρό υποδεικνύουμε» και που επισημαίνεται στην 1η παράγραφο

Επιπρόσθετα, οι δύο φορείς, εκτιμούν ότι «η εξαγγελθείσα ποσότητα των 135,000 εμβολίων που έχουν παραγγελθεί είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών που το ίδιο το Υπουργείο ορθά όρισε ως τον πληθυσμό-στόχο για εμβολιαστική κάλυψη έναντι της γρίπης».

Θεωρούν, επίσης, ότι «είναι άκρως απαραίτητη η αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων υποδομών και μηχανισμών που μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμες για την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας, Κέντρα Εμβολιασμών δημοσίων νοσηλευτηρίων, Σχολιατρική Υπηρεσία)».

Η παιδιατρική κοινότητα, δηλώνει ετοιμότητα «να συμβάλει τα μέγιστα στην κοινή αυτή προσπάθεια αλλά καθηκόντως επισημαίνει πως είναι αντίθετη σε οτιδήποτε είναι δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Τέλος, καλεί την πολιτεία, «όπως λάβει σοβαρά υπόψιν τις επισημάνσεις μας και να φροντίσει για την έγκαιρη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της ορθολογικής και ασφαλούς διενέργειας των εμβολιασμών».

Πηγή: ΚΥΠΕ 


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ