Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για Αν. Μεσόγειο

18/09/2020

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι "η αποδοχή ενός τέτοιου μονομερούς ψηφίσματος δεν συνάδει με το πνεύμα καλής θέλησης και σύνεσης".

 

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι “το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τη χώρα μας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο απέχει της πραγματικότητας και έγινε αποδεκτό στο όνομα της αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ με σκοπό να εξυπηρετήσει τα εγωιστικά συμφέροντα κάποιων χωρών είναι απαράδεκτο με πολλούς τρόπους”.

“Παρά τις προσπάθειές μας σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών και του ΕΚ, η αποδοχή ενός τέτοιου μονομερούς ψηφίσματος δεν συνάδει με το πνεύμα καλής θέλησης και κοινής λογικής. Το ΕΚ με αυτή την μονομερή και άδικη στάση του καθώς και τις άκυρες και μονόπλευρες ερμηνείες του δικαίου της θάλασσας για τις οποίες δεν έχει αρμοδιότητα χάνει το κύρος του", αναφέρεται.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ προσθέτει ότι "ούτε το ΕΚ, ούτε η ΕΕ, ούτε τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την εξουσία να καθορίζουν τα σύνορα κι τη δικαιοδοσία τρίτων χωρών. Εάν το ΕΚ και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι ειλικρινή στο θέμα της λύσης και του συμβιβασμού, πρέπει να επιδείξουν μόνο διαμεσολαβητική και συμφιλιωτική στάση, να προσεγγίσουν την Τουρκία χωρίς προκαταλήψεις, να αντικρίζουν δίκαια τα αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ των χωρών και να μην παίρνουν θέση".

"Η Τουρκία έδειξε την καλή της πρόθεση, δεν εγκατέλειψε την σωστή στάση αρχών απέναντι στις μαξιμαλιστικές συμπεριφορές και επέδειξε μια αποφασιστική αλλά συνετή στάση απέναντι στις προκλητικές ενέργειες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η Τουρκία η οποία δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα κανενός, θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και δικαιώματα στην περιοχή που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο καθώς και της ‘τδβκ’" .

"Η Τουρκία", προστίθεται, "η οποία με την προοπτική της ένταξης είναι υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου και της συνεργασίας με την ΕΕ, όπως έχει τονίσει ο Υπουργός μας στην σύνοδο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του ΕΚ και στην επιστολή που απέστειλε στα μέλη του ΕΚ, προτιμά πάντοτε τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών. Από την άλλη, έχουμε σημειώσει το άρθρο 9 αυτού του ψηφίσματος με το οποίο το ΕΚ καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ και την Επιτροπή να διεξάγει ένα ευρύ και περιεκτικό διάλογο με τη χώρα μας και αναφέρεται σε ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο”.

Να θυμίσουμε ότι το ΕΚ κάλεσε με ψήφισμά του την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».

Στο ψήφισμα που υπερψηφίστηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενόψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ