Υπ. Δικαιοσύνης: Απαντήσεις για τις προσλήψεις στην Αστυνομία και τα κριτήρια έδωσε

28/05/2020

Με γραπτή δήλωση απαντά ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, σε τοποθετήσεις για την αυστηρότητα των αναβαθμισμένων κριτηρίων πρόσληψης μελών της Αστυνομίας και ειδικότερα σε ισχυρισμούς "ότι δήθεν τα εν λόγω κριτήρια οδήγησαν σε δυσκολίες πλήρωσης των κενών θέσεων στην Αστυνομία".

 

Στη δήλωσή του ο Υπουργος αναφέρει πως "οι τροποποιήσεις στα κριτήρια πρόσληψης στα οποία γίνεται αναφορά, έγιναν το 2016  κατόπιν σοβαρής μελέτης με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων και την κατάργηση της προφορικής συνέντευξης".

Σημειώνει πως "αποτέλεσμα αυτών ήταν η θεσμοθέτηση διαφανών και αξιοκρατικών διαδικασιών που διασφαλίζουν την πρόσληψη ικανών προσώπων που θα διαθέτουν τόσο τα σωματικά όσο και τα πνευματικά εφόδια, για να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο που απαιτείται σήμερα για την ασφάλεια και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης".

Με βάση τα πιο πάνω κριτήρια, ήδη έχουν προσληφθεί 218 μέλη στην Αστυνομία και 50 μέλη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το 2017, αμέσως μόλις επανήρχισε η διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία που παγοποιήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει.

Πέραν τούτου, προσθέτει, στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως περιλήφθηκαν και προκηρύχθηκαν τον Μάρτιο του 2019 άλλες 200 θέσεις αστυνομικών, 56 πυροσβεστών και 30 ειδικών αστυνομικών και η πλήρωση μεγάλου μέρους αυτών ολοκληρώνεται σύντομα. "Δυστυχώς και όπως επεξηγήθηκε και χθες στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός υποψηφίων που παρακάθισε στις γραπτές εξετάσεις απέτυχε λόγω κυρίως του υψηλού επιπέδου της εξέτασης των Μαθηματικών. Προς αποφυγή επανάληψης παρόμοιας αποτυχίας, έχουμε ως Υπουργείο ήδη λάβει μέτρα. Όμως το γεγονός αυτό δεν αφορά καθόλου την αποτελεσματικότητα των αναβαθμισμένων κριτηρίων πρόσληψης", σημειώνει.

Επιπλέον και ευθύς ως πληροφορηθήκαμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων, λάβαμε μέτρα με σκοπό την πλήρωση των θέσεων που δεν θα καταστεί εφικτό να πληρωθούν λόγω της αποτυχίας στις γραπτές εξετάσεις, με την επαναπροκήρυξή τους τον Δεκέμβριο του 2019.  Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει.

Συνεπώς, επισημαίνει, "σε καμία περίπτωση μπορεί να γίνει αποδεκτή η κριτική για προχειρότητα και για υποβιβασμό της ποιότητας του προσωπικού της Αστυνομίας, αφού ο προγραμματισμός για κάλυψη των μόνιμων αναγκών της Αστυνομίας υλοποιείται".

"Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, η πρόσληψη συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών για μέγιστη περίοδο δύο χρονών θα καλύψει τις έκτακτες και πιεστικές ανάγκες στο Σώμα μέχρι την πλήρη αφομοίωση του μόνιμου προσωπικού που θα πληρώσει τις θέσεις αστυνομικών και ειδικών αστυνομικών, το οποίο πρέπει προηγουμένως να τύχει της απαραίτητης εκπαίδευσης στην Αστυνομική Ακαδημία", αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, η πρόσληψη συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών κρίνεται ότι αποτελεί λύση που θα βοηθήσει τάχιστα το Αστυνομικό Σώμα αφού θα αποδεσμεύσει έμπειρα και ικανά στελέχη του Σώματος από τη διεκπεραίωση καθηκόντων δευτερευούσης φύσεως, αξιοποιώντας τα σε θέσεις που αυτή τη στιγμή χρήζουν επιτακτικής ενίσχυσης.

Επισημαίνει πως όπως έχει αναφέρει και στη Βουλή "οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα εκτελούν συγκεκριμένης φύσεως βοηθητικά και υποστηρικτικά καθήκοντα, υπό τη συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση Αξιωματικών και Υπαξιωματικών".

"Όσον αφορά τους ισχυρισμούς για αδιαφανείς διαδικασίες, έχουμε καταθέσει έγγραφο στη Βουλή με τους όρους και τη διαδικασία πρόσληψης, η οποία εδράζεται σε απόλυτα διαφανή και αντικειμενικά προσμετρήσιμα κριτήρια, η αμερόληψια των οποίων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και με σύστημα μοριοδότησης, αντίγραφο του οποίου είχα προ ημερών καταθέσει στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής", καταλήγει ο κ. Σαββίδης.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ