Ένταση ρωσικών & αμερικανικών μαχητικών κοντά στους κυπριακούς αιθέρες (VIDEO)

28/05/2020

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αυξήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο μετά που ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή.

 

Αυτά καταγράφουν σε δημοσίευματά τους η εφημερίδα «The National» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η υπηρεσία «USNI News» που πρόσκειται στο Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (U.S. Navy Institute). Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο 6ος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα δύο ρωσικά μαχητικά Su-35 αναχαίτισαν ένα αεροσκάφος P-8A για περισσότερο από μία ώρα στο τρίτο τόσο πρόσφατο περιστατικό στη Μεσόγειο Θάλασσα. 

«Ήταν προκαθορισμένο η αναχαίτιση να είναι ανασφαλής και μη επαγγελματική λόγω του ότι οι Ρώσοι πιλότοι έρχονται πολύ κοντά στο κάθε φτερό του P-8A ταυτόχρονα, περιορίζοντας την ικανότητα του P-8A να κάνει ελιγμούς με ασφάλεια», δήλωσε ο στρατός των ΗΠΑ.

«Οι περιττές ενέργειες των Ρώσων πιλότων των Su-35 ήταν ασυμβίβαστες με την καλή αεροπλοΐα και τους διεθνείς κανόνες πτήσεων και έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης και των δύο αεροσκαφών.»

Η «USNI News» δημοσίευσε επίσης βίντεο από την αναχαίτιση, μαζί με καθαρές φωτογραφίες: 


Η «USNI News» αναφέρει ότι είναι το τρίτο περιστατικό σε δύο μήνες και το συμβάν κράτησε περίπου 65 λεπτά. Όπως γράφει  «The National», οι τεταμένοι ελιγμοί πάνω από Μεσόγειο συμβαίνουν καθώς η εδώ και δεκαετίες εξελισσόμενη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο νησί της Κύπρου, η οποία τώρα περιλαμβάνει και ανταγωνισμό για τα αποθέματα φυσικού αερίου, έχει προσελκύσει παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις στη περιοχή. 

Η διαμάχη διασταυρώνεται επίσης με τους εμφύλιους πολέμους σε Λιβύη και Συρία. 

«Στην ανατολική Μεσόγειο, διεξάγεται μια διαμάχη μεταξύ των χωρών της περιοχής για πρόσβαση στα οικόπεδα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα», ανέφερε έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (European Council on Foreign Relations)

«Οι συγκρουόμενες νομικές αξιώσεις για τα οικόπεδα συγχωνεύονται με παλαιές και νέες συγκρούσεις και έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου γεωπολιτικού μέτωπου στην ανατολική Μεσόγειο που θα πρέπει να προκαλεί σημαντική ανησυχία στους Ευρωπαίους.»

Στο παρελθόν, η πιθανότητα σύγκρουσης έχει φανεί στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ Τουρκίας και εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως πληροφορεί η αραβική εφημερίδα, αυτό το μήνα τα ΗΑΕ συναντήθηκαν με αξιωματούχους από την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ελλάδα για να συζητήσουν τις πρόσφατες προσπάθειες της Τουρκίας για γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. 

Η εφημερίδα των Εμιράτων κάνει αναφορά στις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, την συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης και την ανταλλαγή βοήθειες και την καταδίκη των «παράνομων δραστηριοτήτων» της Τουρκίας από τα πέντε κράτη. 

Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του ΥΠΕΞ των ΗΑΕ, Δρ Anwar Gargash, ο οποίος τόνισε τη σημασία της τήρησης του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ