Το σχέδιο δράσης για έναρξη των πτήσεων

12/05/2020

Για ακόμη δεκατέσσερις ημέρες ανανεώθηκε η καθολική απαγόρευση πτήσεων σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με σκοπό τη διαφύλαξη και περαιτέρω ενίσχυση από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων των όσων μέτρων έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση, και με απώτερο στόχο και σκοπό την προστασία των πολιτών και τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας του κορωνοϊού COVID-19 στον τόπο μας, με Διάταγμα που δημοσιεύτηκε, σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, παρατείνονται περαιτέρω τα μέτρα για καθολική απαγόρευση των πτήσεων για άλλες δεκατέσσερις ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 28 Μαΐου 2020.

Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται το άνοιγμα των αεροδρομίων οδεύει για μετά τις 9 Ιουνίου με τη διυπουργική Επιτροπή να βάζει μπρος το σχέδιο δράσης για το πως θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία για το επόμενο διάστημα.

Το πλάνο για το άνοιγμα των αεροδρομίων θα είναι έτοιμο μέχρι τις 20 με 25 Μαΐου.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος ανέφερε πως είναι αρκετές οι λεπτομέρειες που πρέπει να δει η επιδημιολογική επιτροπή.

«Πρέπει ν’ αποφασίσουμε, τι θα χρειάζεται για να ταξιδέψει κάποιος στην Κύπρο, για παράδειγμα αν θα χρειάζεται ανάλυση για κορωνοϊό, εάν θα πρέπει να συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο για σκοπούς ιχνηλάτησης. Η γενική αρχή είναι ότι στα αεροδρόμια θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε αυτούς, οι οποίοι θα ταξιδέψουν με τη χρήση μάσκας. Πρέπει να δούμε πως θα γίνεται το check-in. Θα γίνεται ανάλυση για κορωνοϊό είτε με την άφιξη, είτε πριν την αναχώρηση. Αυτό θα αποφασιστεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή που θα καταθέσει την πρότασή της. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά και για τα δύο. Οι τάσεις γενικότερα από άλλες χώρες είναι να ζητούν ανάλυση για κορωνοϊό 72 ώρες πριν από την αναχώρηση. Κάποιες άλλες χώρες, όμως εφαρμόζουν τεστ κατά την άφιξη».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών σε αυτά που ετοιμάζονται έχουν ληφθεί υπόψη οι απόψεις των αεροπορικών εταιρειών, όσο και των συνδέσμων των αεροδρομίων.

«Δεν υπάρχουν πολλές διαφορές. Ακόμα και στο θέμα της χωρητικότητας των αεροπλάνων, φαίνεται η τάση είναι να γεμίζουν τα αεροπλάνα με 100% πληρότητα. Κάποιες αερογραμμές προτιμούν να γεμίζουν τα δύο τρίτα. Η Ελλάδα ανακοίνωσε πως θα δέχεται τα αεροπλάνα με 100% πληρότητα. Από την άλλη υπάρχει και μία σύσταση που για κάθε δρομολόγιο, να ανακοινώνεται η πληρότητα κάθε πτήσης, για να γνωρίζει αυτός που θα ταξιδεύσει. Πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή όμως στην Ε.Ε».

Ο Γιάννης Καρούσος, ανέφερε ότι η συνδεσιμότητα θα επανέλθει με χώρες που τηρούν συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια.

«Έγινε επαφή προκαταρκτικά με το Ισραήλ και την Ελλάδα. Οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας θα αναλύσουν τα δεδομένα κάθε χώρας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για διμερείς συμφωνείς. Στο τραπέζι είναι όλες οι χώρες που έχουν καλούς δείκτες. Οι ειδικοί θα μας πουν ποιες χώρες είναι κατηγορίας Α, ποιες Β και ποιες έχουν πιο ψηλό ρίσκο. Είναι σημαντικό αυτό να γίνει κλιμακωτά για να μην έχουμε πισωγύρισμα».

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Καρούσος τα αεροδρόμιο θα χρειαστούν κάποιες υποδομές, για παράδειγμα ιατρεία, περισσότερες θερμοκάμερες.

«Θα αλλάξει ο τρόπος που ταξιδεύουμε. Θα χρειαστεί να πηγαίνουμε στα αεροδρόμια πολύ πιο γρήγορα, ίσως τέσσερις και πέντε ώρες και θα χρειαστούν πολύ περισσότερες διαδικασίες. Θέλουμε να ανοίξουμε και τα δύο αεροδρόμια. Κάναμε αρκετές τηλεδιασκέψεις με αρκετές αεροπορικές εταιρείες και διαπιστώσαμε πως υπάρχει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από εταιρείες που έχουν βάση την Κύπρο ήδη».

Ο υπουργός Μεταφορών διευκρίνισε πως όποιος έχει ανακοινώσει πτήσεις πριν τις 9 Ιουνίου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην γίνουν.

«Δυστυχώς κάποιες αεροπορικές, ανακοινώνουν πτήσεις ενώ γνωρίζουν πως υπάρχουν διατάγματα τα οποία θα παραταθούν. Κάποιες εταιρείες πωλούν εισιτήρια, εισπράττουν λεφτά αλλά αντί να τα επιστρέψουν τα λεφτά, με το πρόσχημα ότι ακυρώθηκε η πτήση λόγω διατάγματος, του δίνουν ένα κουπόνι. Τα κουπόνια θα έχουν ισχύ μέχρι 12 μήνες. Κάποιες εταιρείες το χρησιμοποιούν για να κερδίσουν ρευστότητα. Η παράκλησή μου είναι να μην αγοράζει ο κόσμος εισιτήρια πριν τις 9 Ιουνίου».


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ