ΠΡΟΣΟΧΗ: Εκβιάζουν μέσω email

10/04/2020

Έχει παρατηρηθεί ότι το τελευταίο διάστημα αποστέλλονται διάφορα ηλεκτρονικά μηνύματα (email) σε διάφορους κατόχους ηλεκτρονικών διευθύνσεων, σχετικά με μηνυμάτων εκβιαστικού χαρακτήρα.

 

Συγκεκριμένα τα ύποπτα μηνύματα αναφέρουν ένα κωδικό που ομοιάζει με αυτόν του χρήστη με τον οποίον του αναφέρουν σε εκβιαστικό τρόπο ότι κατάφεραν να έχουν πρόσβαση σε λογαριασμό τους και ότι εάν δεν πληρώσουν ένα ποσό σε μορφή κρυπτονομίσματος, θα δημοσιοποιήσουν τις δραστηριότητες του χρήστη στην δήθεν θέαση του, σε πορνογραφικό υλικό.  Δείγμα επιστολής επισυνάπτεται στο τέλος.

Με το μήνυμα τους ζητούν από τον παραλήπτη του μηνύματος, ζήτούν όπως τους εμβαστούν περί τα $1900 δολάρια υπό μορφή bitcoin σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Τα μηνύματα αυτά είναι στην ολότητα τους απατηλά και κακόβουλα. Σε καμία περίπτωση, οι παραλήπτες τέτοιων μηνυμάτων να προβαίνουν στην διαδικασία πληρωμής του ποσού και στην διαδικασία να απαντήσουν και να διαπραγματευτούν μαζί με τον αποστολέα. Τέτοια μηνύματα να διαγράφονται άμεσα.

Επίσης οι χρήστες του διαδικτύου συμβουλεύονται να προβαίνουν άμεσα στα ακόλουθα μέτρα:

Όταν τους ζητείται η καταβολή χρημάτων σε διαφορετικό τραπεζικό λογαριασμό από αυτόν που χρησιμοποιούν συνήθως, να προβαίνουν σε επαλήθευση του αιτήματος, μέσω τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας με τον προμηθευτή.

Να αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και να χρησιμοποιούν τεχνικές αυθεντικοποίησης δύο βημάτων (two step verification) για την είσοδό τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Να χρησιμοποιούν προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, τόσο στον υπολογιστή τους, όσο και στις φορητές συσκευές, τα οποία να ενημερώνουν τακτικά.

Να μην ανοίγουν συνδέσμους που εμπεριέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου από αγνώστους, καθώς οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή και να προκαλούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.

Να προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο στις ρυθμίσεις των φίλτρων ανακατεύθυνσης του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει ενεργό τέτοιο φίλτρο ανακατεύθυνση σε άλλο άγνωστο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τότε να διαγράφουν τέτοια ρύθμιση και να ενημερώνεται η Αστυνομία.

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι στην διάθεση του κοινού ή εταιρειών για αναφορά καταγγελίας και το κοινό καλείται να επισκέπτονται την ιστσοσελίδα του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος cyberalert.cy και την ιστοσελίδα της Αστυνομίας www.police.gov.cy στο πλαίσιο cybercrime, για αναφορά.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ