Οι ανάγκες αίματος σταθεροποιήθηκαν

23/03/2020

Στις 200 μονάδες αίματος την ημέρα έχουν σταθεροποιηθεί μέχρι στιγμής οι ανάγκες παγκύπρια, δήλωσε σήμερα το ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος, Σωκράτης Μενελάου, ο οποίος είπε ότι η ροή των αιμοδοτών στα Κέντρα Αίματος, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, είναι πολύ πιο βελτιωμένη.

 

Ωστόσο, ο κ. Μενελάου υπογράμμισε την αναγκαιότητα όπως οι αιμοδότες συνεχίσουν να προσέρχονται για αιμοδοσία, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει επάρκεια αίματος και να εξασφαλιστεί η ισορροπία των αναγκών.

Μεγάλες ανάγκες σε αιμοπετάλια, αφού έχουν ημερομηνία λήξης
Υπενθύμισε, τέλος, ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής στα Κέντρα Αίματος και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους αιμοδότες.

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μενελάου, «αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι καλή», ωστόσο, σημείωσε ότι επειδή κάποια παράγωγα αίματος, όπως τα αιμοπετάλια, έχουν διάρκεια ζωή μόνο πέντε μέρες, σημαίνει ότι η ροή αίματος θα πρέπει να συνεχίσει να έχει ένα σταθερό αριθμό».

Σημείωσε ότι «έστω και αν τα υπόλοιπα παράγωγα, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το πλάσμα, είναι σε καλά επίπεδα, τα αιμοπετάλια, που είναι το τρίτο παράγωγο, έχει διάρκεια ζωής μόνο 5 μέρες».

Κάλεσε τον κόσμο να μην σταματήσει να προσέρχεται για αιμοδοσία, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία των αναγκών, αφού ο φόβος των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού είχε προκαλέσει τις προηγούμενες μέρες σοβαρό πρόβλημα και στην αιμοδοσία.

Ο κόσμος δεν φοβάται πλέον να έρθει για αιμοδοσία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μενελάου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή παγκύπρια, λόγω και της ελάττωσης των επεμβάσεων, τα αποθέματα έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στις 200 μονάδες την ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι την περασμένη Τρίτη συγκεντρώθηκαν 80 μονάδες αίματος, την περασμένη Τετάρτη 130 μονάδες, την περασμένη Πέμπτη 195 και από Παρασκευή μέχρι Κυριακή 230 μονάδες αίματος.

«Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος δεν φοβάται πλέον να έρθει στην αιμοδοσία. Η κατάσταση είναι καλύτερη από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά οι ανάγκες είναι εκεί. Τηρούνται όλες οι διαδικασίες και φαίνεται ότι η ροή των αιμοδοτών αυξάνεται μέρα με την ημέρα», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι από μια αιμοδοσία παράγονται ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα και αιμοπετάλια, για να συνεχίσει λέγοντας ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν ημερομηνία λήξης σε 42 ημέρες από την ημέρα που λαμβάνονται, το πλάσμα λήγει σε ένα χρόνο, ενώ τα αιμοπετάλια έχουν μόνο πέντε μέρες διάρκεια ζωής.

Τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει η ροή να είναι σε αυτά τα επίπεδα (200 μονάδες), ώστε να γίνει κατορθωτή η φύλαξη αιμοπεταλίων για διάθεση σε όσους τα έχουν ανάγκη.

«Αν και αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί αρκετές μονάδες και έχουμε απόθεμα, για τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το πλάσμα καλυπτόμαστε για πολλές μέρες, ενώ για τα αιμοπετάλια δεν ισχύει το ίδιο, αφού στις 5 μέρες λήγουν», είπε.

Δεν κινδυνεύει κανένας χρόνιος ασθενής

Επιπρόσθετα, διαβεβαίωσε ότι η ζωή κανενός χρόνιου ασθενή δεν τίθεται σε κίνδυνο, για να προσθέσει ότι έγινε συνεννόηση με τις κλινικές θαλασσαιμίας και για ένα μεσοδιάστημα -μέχρι να εξασφαλιστούν οι ισορροπίες- όλοι οι θαλασσαιμικοί, οι οποίοι μεταγγίζονταν 2 μονάδες αίματος, θα μεταγγίζονται με μία μονάδα, ώστε να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν τα αποθέματα για να εξυπηρετήσουν καλύτερα.

Ο κ. Μενελάου εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους αιμοδότες που προσέρχονται αυτές τις μέρες για αιμοδοσία.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ''

Πυκνή χιονόπτωση σε Παναγιά και Στατό - Άγιο Φώτιο

25/01/2022

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα στα χωριά Παναγιά και Στατός- Άγιος Φώτιος, τις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην επαρχία Πάφου.

Ανδρέας Κεττής: Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής παρέμβαση της Πυροσβεστικής, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα.

25/01/2022

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΥ, Ανδρέας Κεττής, για τα περιστατικά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Τρίτη 25/1 (Κατάλογος)

25/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία.

24/01/2022

Το μέτρο Test to Stay θα εφαρμοστεί πιλοτικά και ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Παγετός: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών, δρόμοι κλειστοί.

24/01/2022

Παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Αστυνομία.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Δευτέρα 24/1 (Κατάλογος)

24/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Καιρός: Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα η κακοκαιρία «Ελπίς»!

22/01/2022

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκυρίακο.

Μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές αλυσίδες η πρόσβαση προς το Τρόοδος!

22/01/2022

Οι δρόμοι που μένουν ανοιχτοί μόνο για οχήματα στους τέσσερις τροχούς.

Τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

22/01/2022

Γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και σε λειτουργία, χωρίς να στερούνται οι μαθητές το βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Δωρεάν σημεία για rapid tests σήμερα | Σάββατο 22/1 (Κατάλογος)

22/01/2022

Σημεία Δειγματοληψίας Rapid tests για το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 για όλες τις επαρχίες.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία '')

Διαφημιστείτε εδώ