ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΟΑ Λεμεσού: Υπογραφή Συμβολαίων για τη δημιουργία υποδομών για την καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού

09/07/2024

Σε πορεία συνεχούς εξέλιξης και βελτίωσης των υπηρεσιών του προς τον κόσμο της Μείζονος Λεμεσού βρίσκεται ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού.

 

Τον τελευταίο μήνα υπογράφτηκαν τρία συμβόλαια με τα οποία προωθείται η δημιουργία σημαντικών υποδομών που αφορούν την καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού, αλλά και τη διεύρυνση της κάλυψης των αυξημένων αναγκών που παρουσιάζονται.

Μεταξύ άλλων, ο ΕΟΑ Λεμεσού θα προβεί στην εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος 80.000 έξυπνων μετρητών. Μέχρι τον Ιούνιο του 2026, αναμένεται να αντικατασταθούν 80.000 υδρομετρητές σε υποστατικά των καταναλωτών με καινούργιους έξυπνους υδρομετρητές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν και να αποστέλλουν την κατανάλωση νερού των υποστατικών μια φορά την ημέρα σε ειδική πλατφόρμα παρακολούθησης.

Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα να υπολογίζεται το υδατικό ισοζύγιο των περιοχών που θα έχουν έξυπνους μετρητές σε καθημερινή βάση, να εντοπίζονται έγκαιρα διαρροές στο δίκτυο διανομής και να γίνεται καλύτερη διαχείριση του δικτύου με αποτέλεσμα τη μείωση του ατιμολόγητου νερού.

Το έργο δαπάνης 13 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. με 12 εκατ. ευρώ. Πέραν τούτου, ο ΕΟΑ Λεμεσού προχωρεί και στην ανέγερση νέας υδατοδεξαμενής στην περιοχή της Γερμασόγειας, με χωρητικότητα 4.000 κυβικά μέτρα. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του

Συμβουλίου. Στη σύμβαση, πέραν της υδατοδεξαμενής, περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση καινούργιων σωληνώσεων, φρεατίων παρακολούθησης και ελέγχου με παροχόμετρα, διακόπτες και άλλο εξοπλισμό, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι εργασίες κατασκευής του έργου αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2026. Με την ολοκλήρωση της νέας υδατοδεξαμενής θα ενισχυθεί η υδροδότηση των περιοχών που βρίσκονται στα βόρεια των Δήμων Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου.

Μια δεύτερη νέα δεξαμενή θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Αγίας Φύλας, με χωρητικότητα 800 κυβικά μέτρα. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται στο μισό περίπου εκατομμύριο ευρώ και θα καταβληθεί επίσης από τον προϋπολογισμό του ΕΟΑ. Πέραν της υδατοδεξαμενής, το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση καινούριων σωληνώσεων, φρεατίων παρακολούθησης και ελέγχου με παροχόμετρα, διακόπτες και άλλο εξοπλισμό, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν επίσης τον Σεπτέμβριο του 2024 και να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2026.

Η συγκεκριμένη επένδυση συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, αφού με την ολοκλήρωση της νέας υδατοδεξαμενής θα ενισχυθεί το υφιστάμενο σύστημα υδροδότησης της περιοχής Αγίας Φύλας, η οποία καλύπτει μια τεράστια περιοχή με συνεχώς αυξανόμενη οικοδομική και εμπορική ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Νερού Λεμεσού που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, απέκτησε νέο εξωτερικό έκθεμα εμπλουτίζοντας έτσι τη συλλογή του.

Πρόκειται για ένα μηχάνημα – αντλία νερού, που λειτούργησε κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την άντληση αρδεύσιμου νερού για κάλυψη των αναγκών μιας ολόκληρης γειτονιάς στην περιοχή Αγίου Ιωάννη.

Το μηχάνημα δώρισε η οικογένεια Μιχαήλ Μιχαηλίδη Συλιτζιώτη και αφού συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχική του κατάσταση τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στους χώρους του Μουσείου Νερού.

Με αφορμή την προσφορά του μηχανήματος, ο εκλεγμένος πρόεδρος του νεοσύστατου Οργανισμού ΕΟΑ Λεμεσού κ. Γιάννης Τσουλόφτας και ο Προσωρινός Γενικός Διευθυντής κ. Σωκράτης Μεταξάς, δέχτηκαν στο Μουσείο Νερού τους δωρητές της οικογένειας εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους και επισημαίνοντας ότι αυτό το μηχάνημα θα συμβάλει στον εμπλουτισμό της ιστορίας του νερού, μαθαίνοντας οι νεότεροι ποια μηχανικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν για εξεύρεση νερού.


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λιβάδια: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την υλοποίηση της αναβάθμισης και εξωραϊσμού αντιπλημμυρικού καναλιού

16/07/2024

Ο Δήμος Λάρνακας προχωρεί με την υλοποίηση ενός ακόμη σημαντικού έργου το οποίο αναμένεται ότι θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά των κατοίκων στο Δημοτικό Διαμέρισμά Λιβαδιών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΕΚ και ΠΕΟ ζητούν άμεσο τερματισμό εσωτερικών μετακινήσεων μελών του Δ. Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ

11/07/2024

Με επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ εκράζουν τη διαφωνία και τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στις μαζικές εσωτερικές μετακινήσεις μελών του Διοικητικού Προσωπικού και ζητούν άμεσο τερματισμό της εν λόγω διαδικασίας διαφορετικά θα προχωρήσουν στην κήρυξη εργατικής διαφοράς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Μεσογειακή Φώκια Monachus monachus στην Κύπρο

10/07/2024

Η μεσογειακή φώκια, Monachus monachus, είναι το πιο σπάνιο είδος φώκιας από τα 33 είδη που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι μάλιστα το νούμερο 1 απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη! Από την αρχαιότητα φαίνεται να ζούσε σε μεγάλες αποικίες κατά μήκος ολόκληρης της Μεσογείου, ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόνο 700 άτομα περίπου. Τα μισά από αυτά ζουν στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, ενώ στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στα 20 άτομα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλειστός δρόμος λόγω πτώσης δέντρου και κατολισθήσεων

10/07/2024

Κλειστός είναι γύρω στη 1.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, ο δρόμος από Μόρφου προς Κύκκο, στο ύψος του εκδρομικού χώρου Ξεραρκάκα, στην Κοινότητα Ορκόντα, λόγω πτώσης δέντρου και κατολίσθησης χώματος, που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώνονται στην περιοχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεκαθαρίζει ο Δήμος Λάρνακας για το Παττίχειο Πάρκο - «Καμία καταστροφή δεν προκλήθηκε στα δέντρα»

10/07/2024

«Ο Δήμος Λάρνακας, σε σχέση με δημοσιεύματα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στον Ημερήσιο Τύπο τα οποία αφορούν εκσκαφές περιμετρικά των δέντρων από τον εργολάβο του έργου στο χώρο του Παττιχείου Πάρκου όπου εκτελούνται εργασίες για την αναδιαμόρφωση του, επιθυμεί να διευκρινίσει ότι καμία καταστροφή δεν προκλήθηκε στα δέντρα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Επαναλειτουργούν οι Λαϊκές Αγορές και η Υπαίθρια Αγορά Κωστάντζα («ΟΧΙ»)

10/07/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι οι εργασίες για την εγκατάσταση των νέων στεγάστρων στο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης Κωστάντζα έχουν ολοκληρωθεί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού: Υπογραφή Συμβολαίων για τη δημιουργία υποδομών για την καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού

09/07/2024

Σε πορεία συνεχούς εξέλιξης και βελτίωσης των υπηρεσιών του προς τον κόσμο της Μείζονος Λεμεσού βρίσκεται ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λάρνακας: Εβδομαδιαία Ενημέρωση του Τμήματος Καθαριότητας

09/07/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας, πληροφορεί το κοινό ότι, κατά την εβδομάδα 01 – 05/07/2024, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις περιοχές από το Δημοτικό Σχολείο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στην οδό Λύσου Σανταμά και μέχρι την Λεωφόρο Αλέξανδρου Παναγούλη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Αποθήκες – Έννοιες του Περίκλειστου» - Παράταση έκθεσης μέχρι τις 20 Ιουλίου 2024

09/07/2024

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη, ενημερώνει πως η Παγκύπρια ομαδική έκθεση 34 μελών του ΕΚΑΤΕΚ με τίτλο: «Αποθήκες – Έννοιες του Περίκλειστου» σε επιμέλεια Γιώργου Ταξιαρχόπουλου συνεχίζεται έως τις 20/7 αντί της αρχικής καταληκτικής ημερομηνίας 6/7, λόγω υψηλής ζήτησης για επισκέψεις από το κοινό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μαθήματα Yoga και Pilates τον Ιούλιο στην Πλατεία Ελευθερίας

09/07/2024

Μετά τη μεγάλη απήχηση από τους συμμετέχοντες στα μαθήματα Yoga και Pilates o Δήμος Λευκωσίας ανακοινώνει ότι τα μαθήματα θα συνεχιστούν και τον Ιούλιο 2024, δίπλα από το Αμφιθέατρο της Πλατείας Ελευθερίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ