ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΈργο Προσιτής Στέγης στην ενορία Άγιου Νικολάου: Tο μεγαλύτερο έργο κοινωνικής στέγης που έγινε στην Κύπρο

29/04/2024

Προκηρύχθηκε η Α1 Φάση του έργου «Προσιτή Στέγη» στο Δήμο Λεμεσού.

 

Μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια εντατικής προετοιμασίας, διαπραγματεύσεων και σκληρής δουλειάς, και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προκάλεσαν η κατακόρυφη αύξηση των κατασκευαστικών κόστων από τη μια, και από την άλλη ο τερματισμός του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος που περιόρισε σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης του ΚΟΑΓ, προκηρύχθηκαν την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 οι προσφορές για κατασκευή της Α’ Φάσης του έργου «Προσιτή Στέγη».Με αφορμή την προκήρυξη των προσφορών, ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», δημόσια παρουσίαση για την κατασκευή της Α’ Φάσης, η οποία αφορά την ανέγερση τεσσάρων πολυκατοικιών, 138 οικιστικών μονάδων προσιτού ενοικίου, από ένα σύνολο 600 περίπου οικιστικών μονάδων προσιτού ενοικίου που θα ανεγερθούν σταδιακά σε δύο δημοτικά τεμάχια στον Άγιο Νικόλαο και σε ένα στον Άγιο Ιωάννη.Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι «πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη η οποία ανατρέπει και αλλάζει ριζικά, την πορεία των πραγμάτων στον τόπο μας σε ότι αφορά θέματα κοινωνικής και προσιτής στέγης» και τόνισε πως «το έργο αυτό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής στέγης που έγινε στην Κύπρο με συνεργασία Δήμου – Κυβέρνησης, αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος των ψηλών ενοικίων και της απόκτησης στέγης που αντιμετωπίζουν οι μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικά οικογένειες στον τόπο μας, και ιδιαίτερα στην πόλη μας».Οι κατοικίες θα ανεγερθούν στα τρία δημοτικά τεμάχια συνολικού εμβαδού 31,081 τ.μ., στη βάση των αρχών της αειφόρου - βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, με υποστηρικτικούς χώρους κοινωνικών εξυπηρετήσεων, ώστε να διασφαλίζεται ψηλό επίπεδο ποιότητας διαβίωσης και να αποτρέπεται η οποιαδήποτε κοινωνική περιθωριοποίηση των κατοίκων στις κατοικίες αυτές.

Η συνεργασία Δήμου Λεμεσού – ΚΟΑΓ υλοποιείται υπό τη μορφή αντιπαροχής και το όλο έργο θα κατασκευαστεί σε φάσεις, με αντίστοιχες συμπληρωματικές συμφωνίες που θα υπογραφτούν από τα δύο μέρη. Δικαιούχοι για ενοικίαση ή αγορά μιας οικιστικής μονάδας θα καθοριστούν άτομα ή οικογένειες στη βάση αντικειμενικών και πλήρως διαφανών κριτηρίων, όπως το μέγιστο οικογενειακό όριο εισοδημάτων και τη σύνθεση της οικογένειας.

Η Α1 φάση του έργου, που αφορά το πρώτο κτίριο των 36 διαμερισμάτων, αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης και παράδοσης τον Μάρτιο του 2026.

Η Α2 φάση αφορά το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο κτίριο, με συνολικά 102 διαμερίσματα. Υπολογίζεται ότι οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν τον Μάιο του 2026 και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2028.

Τον Μάιο του 2026 αναμένεται να ξεκινήσει επίσης η Β1 φάση , που φορά δυο κτίρια των 60 διαμερισμάτων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Νοέμβριο του 2027. Ακολουθεί η Γ’ φάση με εννέα κτίρια και 280 διαμερίσματα, με έναρξη εργασιών το 2027 και ολοκλήρωση το 2030 και η Β2 φάση, που αφορά τέσσερα κτίρια και 120 διαμερίσματα, με έναρξη εργασιών το 2028 και ολοκλήρωση μέσα στο 2030.

Τα κατασκευαστικά έργα της Α’ Φάσης, που θα χρηματοδοτήσει ο ΚΟΑΓ, θα κοστίσουν 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία του δημοτικού τεμαχίου που παραχωρεί ο Δήμος υπολογίζεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ, Έλενα Κούσιου, είπε ότι πρόκειται για μια μέρα ορόσημο, σημειώνοντας ότι αρχίζει η υλοποίηση μιας εναλλακτικής λύσης για προσιτή στέγη.

Ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του ΚΟΑΓ, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι «τα τεμάχια επιλέχθηκαν γιατί πληρούν τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του μικροκλίματος της περιοχής. Όραμα είναι η δημιουργία μικρών κοινοτήτων με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. 

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται το προσιτό ενοίκιο με γνώμονα τα εισοδηματικά κριτήρια. Ο σχεδιασμός βασίστηκε στη δημιουργία διαμερισμάτων με το ελάχιστο δυνατό εμβαδόν και τις βέλτιστες συνθήκες».


 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Ομίλου Ψυχικής Υγείας στη Λεμεσό

15/05/2024

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαίου 2024 στις 16:00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Πεύκος" στη Λεμεσό το ξεχωριστό απόγευμα "Ψυχική Υγεία...προτεραιότητά μας" από τον Όμιλο Ψυχικής Υγείας Λεμεσού. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διανομή τροφίμων του EΛAM στη Λεμεσό - Κανένα γιορτινό τραπέζι άδειο!

01/05/2024

Όπως πάντα το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς να κοιτάζει την πολιτική ταυτότητα των συμπολιτών μας, βρίσκεται δίπλα σε όλους όσοι το χρειάζονται.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλείνουν χώροι στάθμευσης στη Λεμεσό από τις 8 μέχρι τις 12 Μαΐου 2024

29/04/2024

Ο Δήμος Λεμεσού επιθυμεί να πληροφορήσει το κοινό και ιδιαίτερα τους καθημερινούς χρήστες των χώρων στάθμευσης του παραλιακού δρόμου, επί των οδών Σπύρου Αραούζου και Χριστόδουλου Χατζηπαύλου, τα πιο κάτω:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
1ο Φόρουμ Διαλόγου «Χτίζοντας Νέες Συνέργειες Προς Μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Στην Κύπρο»

29/04/2024

Το Φόρουμ θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Έργου LIFE-Integrated Project CYzero Waste τη Δευτερά 13 Μαΐου 2024 στις 09:30π.μ-14:30μ.μ. στην αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκλινης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Smart Nicosia: Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμου Λευκωσίας και Green Dot

29/04/2024

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του Έργου Έξυπνης Πόλης Smart Nicosia, υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λευκωσίας και τoυ Οργανισμού Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Green Dot. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προστασία των γυναικών δημοσιογράφων ζητά η ΔΟΔ

29/04/2024

Στις 22 και 23 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του Συμβουλίου Φύλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων-ΔΟΔ. Τη σύνοδο φιλοξένησε η Συντεχνία Δημοσιογράφων του Κουρδιστάν - KJS στην πόλη Εμπρίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδικού Ιράκ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρίτη του Πάσχα στο Καϊμακλί

29/04/2024

Ελάτε στο Καϊμακλί και γνωρίστε τις παραδόσεις μας στις 7 Μαΐου 2024 στην πλατεία της εκκλησίας Αγίας Βαρβάρας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Δήμος Λάρνακας πραγματοποιήσε αιμοδοσία για την Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομέιου Λάρνακας

26/04/2024

Με πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας πραγματοποιήθηκε Αιμοδοσία, για την Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας Διαφωτίσεως Λάρνακας, την Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ., στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης Δήμου Λάρνακας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize

25/04/2024

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στο Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (ΣΥΛ) στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό, η εκδήλωση επιλογής της Κυπριακής συμμετοχής στον Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize SJWP, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ