ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ Κύπρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize

25/04/2024

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στο Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (ΣΥΛ) στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό, η εκδήλωση επιλογής της Κυπριακής συμμετοχής στον Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize SJWP, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.

 

Το Μουσείο Νερού ΣΥΛ, το οποίο από το 2011 αποτελεί τον Εθνικό Διοργανωτή του Διαγωνισμού στην Κύπρο, κάλεσε τα επιλεγμένα σχολεία για παρουσίαση των εργασιών τους στην Κριτική Επιτροπή.

Η Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από Καθηγητές και Επιστημονικούς Συνεργάτες του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ινστιτούτου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, μετά από διαδικασία ερωτήσεων και τελικής αξιολόγησης, επέλεξε την ομάδα του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, η οποία θα αποτελέσει την 14 η σχολική ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Διεθνή Διαγωνισμό SJWP που θα διεξαχθεί στην Στοκχόλμη περί τα τέλη Αυγούστου 2024.

Ο εθνικός Διαγωνισμός διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού Νεολαίας και στην τελετή παρευρέθηκε η Γενική Διευθύντρια Δρ. Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη εκπροσωπώντας την Υπουργό Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία εκφώνησε την ομιλία της Υπουργού.

Για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού υπήρξε στήριξη από την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Κύπρο. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Εξοχότατος Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο κύριος Martin Hagström, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Ο Διευθυντής ΣΥΛ κύριος Σωκράτης Μεταξάς στον σύντομο χαιρετισμό του, απευθυνόμενος προς τους μαθητές και τις μαθήτριες είπε χαρακτηριστικά: “Αγαπητά μου παιδιά, για εμάς δεν είστε απλώς μαθητές. Είστε οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς που θα καθορίσει το μέλλον της μικρής μας πατρίδας. Είστε οι πρεσβευτές της Κύπρου στον τομέα της επιστήμης του νερού και όχι μόνο. Μέσω της συμμετοχής σας σε αυτόν τον διαγωνισμό, μεταφέρετε το μήνυμα για την προστασία και τη βιωσιμότητα των Υδάτων, στο διεθνές στερέωμα. Ελπίζω το ταξίδι σας να είναι επιτυχημένο από όλες τις απόψεις”.

Στην Εκδήλωση προβλήθηκαν σύντομες ταινίες σχετικές με τη συμμετοχή της Κύπρου στον Διεθνή Διαγωνισμό SJWP. Οι ταινίες παρουσίασαν μια αναδρομή των 13 προηγούμενων συμμετοχών.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Τράπεζα Κύπρου και υποστηρικτές το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοῖος» και το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού «Νηρέας», το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με το Ερευνητικό Κέντρο «Ερατοσθένης» και το Κυπριακό Ινστιτούτο.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στον Εθνικό Διαγωνισμό 2024 και που διαγωνίστηκαν στην εκδήλωση επιλογής της 20 ης Απριλίου 2024, η ομάδα μαθητών, ο υπεύθυνος καθηγητής και ο τίτλος της εργασίας, φαίνονται πιο κάτω:

1. The Grammar School Nicosia
Μαθητές: Νικήτας Μιχαηλίδης, Peter Novikov
Τίτλος εργασίας: «Water Conservation Technology»
Υπεύθυνος Καθηγητής: κ. Ανδρέας Σωτηριάδης

2. American Academy (Private) Limassol
Μαθήτριες: Anastasia Skliba, Alexia Prokhorova
Τίτλος παρουσίασης: «Vertical Garden»
Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Ραφαέλλα Χρυσοστόμου

3. The Heritage Private School Cyprus
Μαθήτρια: Veronika Seredenko
Τίτλος παρουσίασης: «Using Wax Worm Saliva to Study the Chemical Breakdown of
Microplastics in Marine Environments»
Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Natalie Andreou

4. Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας
Μαθήτρια/Μαθητής: Μαρία Δημητριάδη, Κωνσταντίνος Κοκκοφήτης
Τίτλος παρουσίασης: «Smart Water School»
Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Στέλιος Σεργίου

5. Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα
Μαθητές: Θεοδόσης Δημήτρη, Ανδρέας Διογένους
Τίτλος παρουσίασης: «Enhancing Water Sustainability While Preventing Landslides: A
Novel Pluvial Water Management Approach»
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δώρα Ορφανίδου

6. Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
Μαθήτριες: Αγγελική Γιωργάλλα, Ελιάνα Χριστοδούλου
Τίτλος παρουσίασης: «Electrospun nanofiber membranes for mixed microplastic and
co-contaminants removal on seed germination and early plant growth»
Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Άνδρη Ανδρέου

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Ομίλου Ψυχικής Υγείας στη Λεμεσό

15/05/2024

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαίου 2024 στις 16:00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Πεύκος" στη Λεμεσό το ξεχωριστό απόγευμα "Ψυχική Υγεία...προτεραιότητά μας" από τον Όμιλο Ψυχικής Υγείας Λεμεσού. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διανομή τροφίμων του EΛAM στη Λεμεσό - Κανένα γιορτινό τραπέζι άδειο!

01/05/2024

Όπως πάντα το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς να κοιτάζει την πολιτική ταυτότητα των συμπολιτών μας, βρίσκεται δίπλα σε όλους όσοι το χρειάζονται.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλείνουν χώροι στάθμευσης στη Λεμεσό από τις 8 μέχρι τις 12 Μαΐου 2024

29/04/2024

Ο Δήμος Λεμεσού επιθυμεί να πληροφορήσει το κοινό και ιδιαίτερα τους καθημερινούς χρήστες των χώρων στάθμευσης του παραλιακού δρόμου, επί των οδών Σπύρου Αραούζου και Χριστόδουλου Χατζηπαύλου, τα πιο κάτω:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
1ο Φόρουμ Διαλόγου «Χτίζοντας Νέες Συνέργειες Προς Μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Στην Κύπρο»

29/04/2024

Το Φόρουμ θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Έργου LIFE-Integrated Project CYzero Waste τη Δευτερά 13 Μαΐου 2024 στις 09:30π.μ-14:30μ.μ. στην αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκλινης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Smart Nicosia: Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμου Λευκωσίας και Green Dot

29/04/2024

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του Έργου Έξυπνης Πόλης Smart Nicosia, υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λευκωσίας και τoυ Οργανισμού Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Green Dot. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προστασία των γυναικών δημοσιογράφων ζητά η ΔΟΔ

29/04/2024

Στις 22 και 23 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του Συμβουλίου Φύλου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων-ΔΟΔ. Τη σύνοδο φιλοξένησε η Συντεχνία Δημοσιογράφων του Κουρδιστάν - KJS στην πόλη Εμπρίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδικού Ιράκ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρίτη του Πάσχα στο Καϊμακλί

29/04/2024

Ελάτε στο Καϊμακλί και γνωρίστε τις παραδόσεις μας στις 7 Μαΐου 2024 στην πλατεία της εκκλησίας Αγίας Βαρβάρας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Δήμος Λάρνακας πραγματοποιήσε αιμοδοσία για την Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομέιου Λάρνακας

26/04/2024

Με πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας πραγματοποιήθηκε Αιμοδοσία, για την Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας Διαφωτίσεως Λάρνακας, την Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ., στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης Δήμου Λάρνακας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize

25/04/2024

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στο Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (ΣΥΛ) στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό, η εκδήλωση επιλογής της Κυπριακής συμμετοχής στον Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize SJWP, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ