ΓΝΩΜΕΣ



Η μετάβαση της Λεμεσού σε μια σύγχρονη, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη ευρωπαϊκή πόλη

04/04/2024

"Η Λεμεσός στις πρωτοπόρες πόλεις της Ευρώπης. Η πόλη μας πέρασε με επιτυχία και το τελικό ορόσημο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άνοιξε ο δρόμος για χρηματοδοτήσεις δεκάρων έργων τα επόμενα χρόνια."

 

Γράφει ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης 

Αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά, η Λεμεσός υλοποιεί τη στρατηγική της μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη μέχρι το 2030. Μετά την επιτυχία της Λεμεσού, ως της μόνης κυπριακής πόλης, να συμπεριληφθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αποστολή Πόλεων 2030», η πόλη μας πέρασε με απόλυτη επιτυχία και το τελικό ορόσημο, έχοντας λάβει το «EU Mission Label» («Σήμα Αποστολής της ΕΕ») από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέλιξη που την κατέταξε στις πρωτοπόρες πόλεις της Ευρώπης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εγκρίνεται το στρατηγικό σχέδιο της Λεμεσού και ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση δεκάδων έργων υποδομής και ανάπτυξης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια. Έργα που θα υποστηρίξουν τη μετάβαση της Λεμεσού στη νέα εποχή, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη και θα αναβαθμίσουν ριζικά την ποιότητα ζωής των δημοτών μας.

Με την απονομή του «EU Mission Label», πέραν από την τιμητική διεθνή αναγνώριση, διευκολύνεται η πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ουσιαστικά, η απονομή αυτού του τίτλου αποτελεί την αναγνώριση της επιτυχημένης ανάπτυξης της «Σύμβασης Λεμεσού για το Κλίμα», ενός πολυσέλιδου αναλυτικού σχεδίου δράσης, που περιγράφει το συνολικό όραμα του Δήμου Λεμεσού για κλιματική ουδετερότητα, δηλαδή για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 80%, και περιλαμβάνει σχέδιο δράσης και επενδυτική στρατηγική.

Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει κατάλογο πέραν των 300 έργων, με ένα συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τα επόμενα 8 χρόνια, από ευρωπαϊκές, Εθνικές και Τοπικές πηγές αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και ιδιώτες).

Οι 6 τομείς έργων, Ενέργεια Κτήρια, Μεταφορές, Κυκλική Οικονομία, Ακτές - Θάλασσα και ψηφιακές τεχνολογίες, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων προτάσεις για:

  1. Ενεργειακές κοινότητες με ανανεώσιμες πηγές
  2. Τοπική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
  3. Σκιασμένους πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους
  4. Ηλεκτροδότηση οχημάτων
  5. Νέα κτήρια μηδενικής ενέργειας
  6. Αστική αναγέννηση (ανοικτοί χώροι)
  7. Δεντροφυτεύσεις
  8.  Διαχωρισμό οργανικών και παραγωγή βιοαερίου
  9. Παροχή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στα ελλιμενισμένα πλοία
  10. Αξιοποίηση της θαλάσσιας χλωρίδας
  11. Πλήρη ψηφιακή αποτύπωση (digital twin) της πόλης

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε τους δεκάδες φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, και εκατοντάδες επιστήμονες, επαγγελματίες και πολίτες, οι
οποίοι συνείσφεραν στη μεγάλη αυτή επιτυχία της Λεμεσού, που μας κάνει όλους περήφανους.  

Η Λεμεσός μας προχωρεί μπροστά με όραμα, σχέδιο και αισιοδοξία!




 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΓΝΩΜΕΣ'

ΓΝΩΜΕΣ
Η μετάβαση της Λεμεσού σε μια σύγχρονη, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη ευρωπαϊκή πόλη

04/04/2024

"Η Λεμεσός στις πρωτοπόρες πόλεις της Ευρώπης. Η πόλη μας πέρασε με επιτυχία και το τελικό ορόσημο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άνοιξε ο δρόμος για χρηματοδοτήσεις δεκάρων έργων τα επόμενα χρόνια."

ΓΝΩΜΕΣ
Σάννα: η γλώσσα των Μαρωνιτών της Κύπρου που παλεύει για επιβίωση

07/03/2024

Είχα τη χαρά να παρευρεθώ την περασμένη Δευτέρα (4 Μαρτίου 2024) στο ΡΙΚ, όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Sanna – Η γλώσσα μας». Ήταν μια εκδήλωση αρκούντως διαφωτιστική για να καταλάβουμε όλοι τη σημασία της Σάννα, της κυπριακής μαρωνίτικης, που αποτελεί κράμα (και συνεπώς διασώζει πλούτο) διαφορετικών γλωσσών.

ΓΝΩΜΕΣ
Πενήντα χρόνια μνήμης από το ημερολόγιο μιας απαισιόδοξης προσφυγοπούλας

13/02/2024

Πότε ήμουν παιδούλα, πότε ανέβηκα τη σκάλα της εφηβείας , πότε άρχισα να την κατεβαίνω , τώρα στα μέσα του κατήφορου αρχίζω να ανασκαλεύω ( πάλι;) τις μνήμες , κι  αυτές αναζωπυρώνονται και παράξενο ακόμα με πονούν.

ΓΝΩΜΕΣ
Μικροκινητικότητα: Η Κύπρος ενώπιον μεγάλων αλλαγών στη μετακίνηση και την κυκλοφορία

29/01/2024

Διαβάστε το καινούριο άρθρο του Δημάρχου Στροβόλου κ. Ανδρέα Β. Παπαχαραλάμπους σχετικά με τη μικροκινητικότητα.

ΓΝΩΜΕΣ
Ο νέος χρόνος...

15/01/2024

Κάθε φορά που υποδεχόμαστε το νέο χρόνο, φορεί το πιο αισιόδοξο του χαμόγελο, γεμίζει η καρδιά προσδοκία, ότι θα έρθει και θα εκπληρώσει τις ευχές μας. Αποχαιρετούμε ίσως με χαρά τον παλιό, φορτώνοντας του όλες τις ταλαιπωρίες, τις στενοχώριες και τέλος πάντων για όσα υποσχέθηκε με την είσοδο του και αν φάνηκε ή δεν φάνηκε συνεπής στις υποσχέσεις του. 

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΓΝΩΜΕΣ')

Διαφημιστείτε εδώ