ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ



Ιερός ναός Παναγίας Τριχερούσας - η Παναγία με τα τρία χέρια

28/06/2023

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Τριχερούσας βρίσκεται στην περιοχή Καψάλου, νότια του Τσιρείου Σταδίου. Κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με δωρεά του ζεύγους Χρυστάλλα Θεοδόση Μεσαρίτη και Χαράλαμπου Χατζήμιχαήλ από τη Λεμεσό, όταν τον Φεβρουάριο του 1969 δώρισαν οικόπεδο έκτασης 25 στρεμμάτων.

 

Γράφει η Έφη Μέφερη


Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Τριχερούσα. Η Τριχερούσα είναι μια όχι σπάνια, αλλά μοναδική ταξιδεμένη εικόνα της Θεοτόκου, η οποία τους τελευταίους αιώνες φυλάσσεται στη Μονή του Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος. Η εικόνα απεικονίζει την Παναγία στην κλασική απεικόνιση της με τον Ιησού στα χέρια της. Η διαφορά της όμως είναι πως κάτω από το δεξί της χέρι, στην αριστερή πλευρά της εικόνας υπάρχει ακόμη ένα χέρι. Το χέρι αυτό είναι και η αιτία που στην Παναγία δόθηκε το προσωνύμιο «Τριχερούσα», η Παναγία δηλαδή με τα τρία χέρια.


Η θαυματουργός Εικόνα αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος με ευλάβεια την φύλαγε στο παρεκκλήσι του σπιτιού του. Ο Ιωάννης ήταν Χριστιανός, ο οποίος έζησε τον έβδομο αιώνα στη Δαμασκό της Συρίας.

Ακριβώς εκείνη την εποχή, όταν Αυτοκράτορας της Κωνσταντινουπόλεως ήταν ο Λέων Γ' ο Ίσαυρος, ξέσπασε η Εικονομαχία και το προσκύνημα των ιερών Εικόνων θεωρούνταν ειδωλολατρία. Ο Άγιος Ιωάννης τότε έγραφε επιστολές υπέρ των εικόνων. Εξοργισμένος από αυτή την πραγματεία ο αυτοκράτορας Λέων πλαστογράφησε μία επιστολή στην οποία έγραφε πως δήθεν ο Ιωάννης συνομοτούσε για να χάσει την εξουσία. Ο χαλίφης, λαμβάνοντας την επιστολή αυτή, εξοργίστηκε. Ο Άγιος εξήγησε ότι ποτέ δεν έβαλε στο νου του τέτοια προδοτική πράξη. Ο βάρβαρος όμως δεν πίστεψε και πρόσταξε να του κόψουν το δεξί του χέρι.

Όταν του έκοψαν το χέρι, ζήτησε να του τον δώσουν για να το θάψει. Όπως και έγινε. Γοναστισμένος μπροστά στο εικόνισμα είχε κοντά του το ακρωτηριασμένο μέλος και προσευχόταν στην Υπεραγία Θεοτόκο να τον θεραπεύσει με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να γράφει υπέρ των εικόνων. Το επόμενο πρωί, όταν ξύπνησε το χέρι του είχε θεραπευτεί. Θέλοντας να ευχαριστήσει την Παναγία, έφτιαξε ένα ασημένιο αντίγραφο του κομμένου του χεριού και το εναπέθεσε στην εικόνα.

Μετά απ’ αυτό ο Άγ. Ιωάννης έφυγε από τη Συρία και πήγε στην Παλαιστίνη παίρνοντας μαζί του τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Μόνασε στo Μοναστήρι του Αγίου Σάββα. Κλεισμένος εκεί προσευχόταν κι έγραφε ύμνους για την Παναγία, και κράτησε την υπόσχεσή του συνεχίζοντας να αντιστέκεται στην εικονομαχία. Επιθυμία του ήταν, αφού πεθάνει, να δοθεί η εικόνα στον πρώτο επίσκοπο με το όνομα Σάββας που θα επισκεπτόταν το Μοναστήρι. Το 1217 περιήλθε στη κατοχή του Σέρβου Αρχιεπισκόπου Σάββα. Η εικόνα έμεινε στη Σερβία για αρκετά χρόνια μέχρι τις αρχές του 15ου αιώνα, οπότε μεταφέρθηκε στο Άγιον Όρος για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Από τότε η εικόνα βρίσκεται στη Μονή Χιλανδαρίου.

Αρχικά η εκκλησία κτίστηκε σε ρυθμό μονόκλιτης σταυροειδούς Βασιλικής. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1978 και αποπερατώθηκε το 1981. Το 2004 έγιναν στην Εκκλησία εργασίες επέκτασης. Προστέθηκαν ακόμα 2 κλίτη, ένα στην βόρεια και ένα στην νότια πλευρά του ναού. Έτσι σήμερα η εκκλησία είναι τρίκλιτη σταυροειδής βασιλική με κεντρικό τρούλο. Οι στέγες της είναι επενδυμένες με πήλινο κεραμίδι βυζαντινού τύπου.. με ξύλινο σκαλιστό τέμπλο εξαίρετης τέχνης. Παράθυρα είναι όλα τοξωτά. Εσωτερικά η Εκκλησία είναι μερικώς αγιογραφημένη. Στην καμάρα της κόγχης είναι ιστορημένη η Πλατυτέρα των Ουρανών. Στον τρούλο ο Παντοκράτορας και στα σφαιρικά τρίγωνα της βάσης του τρούλου είναι ιστορημένοι οι 4 Ευαγγελιστές.

Την περιόδο 2004 – 2005 έγινε επέκταση και ριζική ανακαίνιση της Εκκλησίας.

Η Παναγιά η Τριχερούσα μέτρα ακόμη ένα θαύμα όταν στις 27 Ιουλίου του 1985 ξέσπασε πυρκαγιά στον ιερό ναό από αναμμένο κερί. Η εικόνα της Παναγίας ήταν τοποθετημένη στο προσκυνητάρι όταν οι φλόγες την περιέζωναν από όλες τις μεριές την εικόνα. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση μία θεϊκή δύναμη δεν αφήσε τη φωτιά να προχωρήσει και την περιόρισε στο κάτω μέρος της εικόνας. Η εικόνα παραμένει στον ναό για προσκύνημα και αποτελεί από τους πιστούς αδιάψευστη μαρτυρία του θαύματος της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Αντικρίζοντας κάποιος τη μισοκαμένη εικόνα της Παναγίας διακατέχεται από θρησκευτικό δέος και ιερή συγκίνηση βλέποντας την γραμμή στην οποία καθηλώθηκε φωτιά και μόνο ως θαύμα μπορεί να τα εξηγήσει. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ'

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το σπίτι που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης στο Λιμποβίσι Αρκαδίας (ΒΙΝΤΕΟ)

17/04/2024

Συγκίνηση για τους προγόνους και την ιστορία μας, αποτελεί η πατρική οικία του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο ιστορικό Λιμποβίσι του νομού Αρκαδίας, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Παναγία της Αγάπης στη Βάβλα - Το μικρό ξωκλήσι των ερωτευμένων (ΒΙΝΤΕΟ)

21/02/2024

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς την ορεινή Λάρνακα, αξίζει να πας μέχρι την όμορφη Βάβλα. Εκεί θα συναντήσεις και το μικρό ξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Εσείς γνωρίζετε που βρίσκεται το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; (ΒΙΝΤΕΟ)

22/01/2024

Εσείς γνωρίζατε ποιο είναι το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; Βρίσκεται στο Ξυλιάτο, ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, μέσα σε έναν τεράστιο ελαιώνα και μετρά 700 χρόνια ζωής! Απίστευτο ε;

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Χριστίνης στην καρδιά της Γερμασόγειας

22/08/2023

Η Αγία Χριστίνη βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από τον κεντρικό ναό του χωριού και λειτουργεί σήμερα μόνο ως εκκλησιαστικό μουσείο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το λουτρό Εσκί Χαμάμ στην οδό Λουτρών στην παλιά πόλη της Λεμεσού

21/08/2023

Στον ιστορικό πυρήνα της Λεμεσού και συγκεκριμένα επί της οδού Λουτρών σώζεται ως σήμερα το Εσκί Χαμάμ, ο μοναδικός τούρκικος λουτρώνας της πόλης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ιερός ναός Παναγίας Τριχερούσας - η Παναγία με τα τρία χέρια

28/06/2023

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Τριχερούσας βρίσκεται στην περιοχή Καψάλου, νότια του Τσιρείου Σταδίου. Κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με δωρεά του ζεύγους Χρυστάλλα Θεοδόση Μεσαρίτη και Χαράλαμπου Χατζήμιχαήλ από τη Λεμεσό, όταν τον Φεβρουάριο του 1969 δώρισαν οικόπεδο έκτασης 25 στρεμμάτων.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το μοναδικό διπλογέφυρο της Κύπρου που δεσπόζει περήφανο σε μια μαγευτική τοποθεσία

11/05/2023

Δύο διαφορετικά γεφύρια χτισμένα σε δύο διαφορετικές εποχές στο ίδιο ακριβώς σημείο. Ένα γεφύρι που έγινε ιδιαίτερα γνωστό με την ονομασία διπλογέφυρο και είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Κύπρο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τρόοδος: H σπονδυλική στήλη της ορεινής Κύπρου

15/03/2023

Κάθε φορά που επισκέπτεσαι την ορεινή Κύπρο στο μυαλό σου έχεις όλα εκείνα τα συναισθήματα που νιώθεις κάθε φορά που αφήνεις πίσω σου την πόλη και φεύγεις για εκδρομή. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τριμίκλινη: Το χωριό - σταθμός, από και προς το Τρόοδος

08/03/2023

Η Τριμίκλινη, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα από τα χωριά- σταθμούς της επαρχίας Λεμεσού. Δεν γίνεται να βρεθεί κανείς στην οροσειρά του Τροόδους και να μην περάσει, έστω, από αυτόν τον υπέροχο προορισμό.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ενετικό γεφύρι Τριμίκλινης: Το κόσμημα του ποταμού Κούρη

08/02/2023

Η ορεινή Κύπρος έχει πλούσια ιστορική παρακαταθήκη από γεφύρια. Ένα από τα πιο ξεχωριστά είναι το Ενετικό Γεφύρι της Τριμίκλινης.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ