ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ



Το μοναδικό διπλογέφυρο της Κύπρου που δεσπόζει περήφανο σε μια μαγευτική τοποθεσία

11/05/2023

Δύο διαφορετικά γεφύρια χτισμένα σε δύο διαφορετικές εποχές στο ίδιο ακριβώς σημείο. Ένα γεφύρι που έγινε ιδιαίτερα γνωστό με την ονομασία διπλογέφυρο και είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Κύπρο.

 

 Γράφει η Έφη Μέφερη

Το ξεχωριστό αυτό γεφύρι που μαγνητίζει τα βλέμματα των περαστικών βρίσκεται στο χωριό Τριμίκλινη της επαρχίας Λεμεσού σε μια μαγευτική τοποθεσία 27 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού και σε υψόμετρο 545 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Είναι χτισμένο στο χείλος ενός όμορφου φαραγγιού και περιτριγυρισμένο από πυκνό πράσινο. Ένα ασυνήθιστο κτίσμα, το οποίο αποτελείται ουσιαστικά από δύο ξεχωριστές κατασκευές και γεφυρώνει τις δύο όχθες του ποταμού Κούρη.

Το αρχιτεκτονικό αυτό κόσμημα κατασκευάστηκε το 1901, για να εξυπηρετήσει τους διαβάτες και τα κάρα που ταξίδευαν από και προς το Τρόοδος.

Εδώ όμως γεννάται ένα εύλογο ερώτημα. Γιατί έχει ακόμη ένα γεφύρι από πάνω του; Η εμφάνιση των πρώτων μηχανοκίνητων οχημάτων στο νησί οδήγησε τους κατοίκους να χτίσουν ένα πιο ψιλό και φαρδύ γεφύρι κάνοντας με αυτό τον τρόπο πιο εύκολη και ασφαλή τη διακίνηση. 

Το δεύτερο γεφύρι θεμελιώθηκε το 1917 πάνω ακριβώς από το προηγούμενο και εξυπηρέτησε για πολύ καιρό τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Άνθρωποι και τα γεμάτα φορτία τους περνούσαν με ασφάλεια από το γεφύρι διασχίζοντας την ορεινή Λεμεσό. Χτισμένο σε καλό σημείο αφού από εδώ γινόταν η σύνδεση Λεμεσού - Τριμίκλινης και Τριμίκλινης – Τροόδους. Ένα αρκετά πετυχημένο οδικό δίκτυο που τον περασμένο αιώνα πολλοί άνθρωποι ωφελήθηκαν από αυτό. 

Σήμερα έστω κι αν δεν περνούν πολλά αυτοκίνητα από το γεφύρι, εντούτοις αποτελεί πόλο έλξης και σημείο θαυμασμού για πολλούς επισκέπτες που σπεύδουν να ανακαλύψουν τη σπάνια ομορφιά και μοναδικότητά του. 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ'

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το σπίτι που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης στο Λιμποβίσι Αρκαδίας (ΒΙΝΤΕΟ)

17/04/2024

Συγκίνηση για τους προγόνους και την ιστορία μας, αποτελεί η πατρική οικία του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο ιστορικό Λιμποβίσι του νομού Αρκαδίας, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Παναγία της Αγάπης στη Βάβλα - Το μικρό ξωκλήσι των ερωτευμένων (ΒΙΝΤΕΟ)

21/02/2024

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς την ορεινή Λάρνακα, αξίζει να πας μέχρι την όμορφη Βάβλα. Εκεί θα συναντήσεις και το μικρό ξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Εσείς γνωρίζετε που βρίσκεται το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; (ΒΙΝΤΕΟ)

22/01/2024

Εσείς γνωρίζατε ποιο είναι το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; Βρίσκεται στο Ξυλιάτο, ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, μέσα σε έναν τεράστιο ελαιώνα και μετρά 700 χρόνια ζωής! Απίστευτο ε;

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Χριστίνης στην καρδιά της Γερμασόγειας

22/08/2023

Η Αγία Χριστίνη βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από τον κεντρικό ναό του χωριού και λειτουργεί σήμερα μόνο ως εκκλησιαστικό μουσείο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το λουτρό Εσκί Χαμάμ στην οδό Λουτρών στην παλιά πόλη της Λεμεσού

21/08/2023

Στον ιστορικό πυρήνα της Λεμεσού και συγκεκριμένα επί της οδού Λουτρών σώζεται ως σήμερα το Εσκί Χαμάμ, ο μοναδικός τούρκικος λουτρώνας της πόλης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ιερός ναός Παναγίας Τριχερούσας - η Παναγία με τα τρία χέρια

28/06/2023

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Τριχερούσας βρίσκεται στην περιοχή Καψάλου, νότια του Τσιρείου Σταδίου. Κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με δωρεά του ζεύγους Χρυστάλλα Θεοδόση Μεσαρίτη και Χαράλαμπου Χατζήμιχαήλ από τη Λεμεσό, όταν τον Φεβρουάριο του 1969 δώρισαν οικόπεδο έκτασης 25 στρεμμάτων.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το μοναδικό διπλογέφυρο της Κύπρου που δεσπόζει περήφανο σε μια μαγευτική τοποθεσία

11/05/2023

Δύο διαφορετικά γεφύρια χτισμένα σε δύο διαφορετικές εποχές στο ίδιο ακριβώς σημείο. Ένα γεφύρι που έγινε ιδιαίτερα γνωστό με την ονομασία διπλογέφυρο και είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Κύπρο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τρόοδος: H σπονδυλική στήλη της ορεινής Κύπρου

15/03/2023

Κάθε φορά που επισκέπτεσαι την ορεινή Κύπρο στο μυαλό σου έχεις όλα εκείνα τα συναισθήματα που νιώθεις κάθε φορά που αφήνεις πίσω σου την πόλη και φεύγεις για εκδρομή. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τριμίκλινη: Το χωριό - σταθμός, από και προς το Τρόοδος

08/03/2023

Η Τριμίκλινη, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα από τα χωριά- σταθμούς της επαρχίας Λεμεσού. Δεν γίνεται να βρεθεί κανείς στην οροσειρά του Τροόδους και να μην περάσει, έστω, από αυτόν τον υπέροχο προορισμό.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ενετικό γεφύρι Τριμίκλινης: Το κόσμημα του ποταμού Κούρη

08/02/2023

Η ορεινή Κύπρος έχει πλούσια ιστορική παρακαταθήκη από γεφύρια. Ένα από τα πιο ξεχωριστά είναι το Ενετικό Γεφύρι της Τριμίκλινης.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ