ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ



Τρόοδος: H σπονδυλική στήλη της ορεινής Κύπρου

15/03/2023

Κάθε φορά που επισκέπτεσαι την ορεινή Κύπρο στο μυαλό σου έχεις όλα εκείνα τα συναισθήματα που νιώθεις κάθε φορά που αφήνεις πίσω σου την πόλη και φεύγεις για εκδρομή. 

 

Γράφει η Έφη Μέφερη

Με προορισμό το Τρόοδος η μυρωδιά του πεύκου σε κάνει να αντιληφθείς τη συνέχεια του οδοιπορικού. Χιλιόμετρα ολόκληρα σκεπασμένα από πεύκα και πλατάνια συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Το μυαλό αδειάζει, τα μάτια ξεκουράζονται, τα πνευμόνια δυναμώνουν και το σώμα χαλαρώνει μπροστά στο μεγαλείο της φύσης.


Το ορεινό σύμπλεγμα του Τροόδους είναι η ψηλότερη οροσειρά της Κύπρου. Με υψόμετρο 1.952 μέτρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υψηλότερα και πιο εντυπωσιακά σημεία της Κύπρου. Οι σημαντικότερες κορυφές του είναι από τα δυτικά προς τα ανατολικά: ο Τρίπυλος, ο Κύκκος, η Χιονίστρα ή Όλυμπος, η Μαδαρή, η Παπούτσα και τα Κιόνια.


Η περιοχή του Τροόδους είναι στολισμένη με χιλιάδες αγριολούλουδα και βότανα, ενώ οι ανθισμένες κερασιές, οι πολύχρωμες βουκαμβίλιες στους τοίχους και στα μπαλκόνια  των παραδοσιακών χωριών,  τα γάργαρα τρεχούμενα νερά, χορταίνουν μάτια και ψυχή και δίνουν τη δυνατότητα να δροσιστείς και να ξεκουραστείς κάτω από τα βαθύσκιωτα αιωνόβια δέντρα. 


Στις χαράδρες του παρατηρούνται αντρουκλιές, λατζιές και περνιές, ενώ στα ξέφωτα του υπάρχουν ενδημικά φυτά. Πουλιά, θηλαστικά, σπάνιες πεταλούδες, βατράχια, καβούρια του γλυκού νερού συμβάλλουν ενεργά στον κύκλο ζωής του Τροόδους. Ένα μωσαϊκό τοπίων με μοναδική βιοποικιλότητα και οικολογική αξία ξεδιπλώνεται μπροστά μας.


Η γνήσια φύση της περιοχής συμπληρώνεται από την αυθεντική φιλοξενία. Οι ντόπιοι κάτοικοι των χωριών της περιφέρειας του Τροόδους σε καλωσορίζουν σε παραδοσιακούς ξενώνες και οικογενειακά ξενοδοχεία. Σε κερνούν τοπικά πιάτα, ποιοτικό κυπριακό κρασί κι άλλα αγνά αγαθά σε εστιατόρια και ταβέρνες. 


Τα ορεινά χωριά του είναι κυρίως συγκεντρωμένα στις κοιλάδες της Μαραθάσας και της Σολέας στα βόρεια, της περιοχής Πιτσιλιάς στο κέντρο, των Κρασοχωριών της επαρχίας Λεμεσού και Πάφου στα νότια και σε μέρος της περιοχής Ορεινής στα ανατολικά.


Το Τρόοδος, προικισμένο με ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο σχήμα που δημιουργεί μοναδικά τοπία για πεζοπορία και περιπλάνηση στη φύση. Συνολικά υπάρχουν 12 μονοπάτια μονοπάτια της φύσης. 12 μαγικές διαδρομές, σε φυσικούς καταρράκτες και μέρη όπου μπορείτε να γίνετε ένα με τη φύση. 


Σκηνικό ειδυλλιακό, τόσο παραμυθένιο, που περιμένεις να αντικρίσεις μια νεράιδα πίσω από κάθε στροφή του μονοπατιών, την ίδια στιγμή που στους παραδοσιακούς οικισμούς τα πλακόστρωτα δρομάκια τους γεμίζουν και πάλι με ζωή, τραπεζάκια και μυρωδιές από τοπικά εδέσματα.


Η γραφική και ευρύχωρη πλατεία του Τροόδους, πάντα σου ανοίγει τις φιλόξενες αγκάλες τις. Σε περιμένει να κάνεις την βόλτα σου ή να καθίσεις και να απολαύσεις  τον απαραίτητο κυπριακό καφέ. Τα σαββατοκύριακα η όμορφη πλατεία γεμίζει από κόσμο, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.


Στην ψηλότερη κορυφή του Τροόδους, στην τοποθεσία  Όλυμπος λειτουργεί από Δεκέμβριο έως αρχές Απριλίου, το Χιονοδρομικό Κέντρο Τροόδους, ένα άρτια οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, το μοναδικό στη χώρα μας και το οποίο πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των χιονοδρόμων.


Διάσπαρτες σε όλη την περιοχή του Τροόδους βρίσκονται εκκλησίες και μοναστήρια, τα οποία αποτελούν εξαίρετα μνημεία βυζαντινής τέχνης, από τις οποίες δέκα στο σύνολο έχουν ενταχθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.


Το Τρόοδος σας περιμένει για να ξεδιπλώσει μπροστά στα μάτια σας τα μοναδικά του μυστικά και να σας δώσει την ευκαιρία για δραστηριότητες στην φύση, γνώσεις και μοναδικές εμπειρίες. Μία απόδραση που θα σας κλέψει την καρδιά με τη μοναδικότητά του.


 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ'

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Παναγία της Αγάπης στη Βάβλα - Το μικρό ξωκλήσι των ερωτευμένων (ΒΙΝΤΕΟ)

21/02/2024

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς την ορεινή Λάρνακα, αξίζει να πας μέχρι την όμορφη Βάβλα. Εκεί θα συναντήσεις και το μικρό ξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Εσείς γνωρίζετε που βρίσκεται το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; (ΒΙΝΤΕΟ)

22/01/2024

Εσείς γνωρίζατε ποιο είναι το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; Βρίσκεται στο Ξυλιάτο, ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, μέσα σε έναν τεράστιο ελαιώνα και μετρά 700 χρόνια ζωής! Απίστευτο ε;

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Χριστίνης στην καρδιά της Γερμασόγειας

22/08/2023

Η Αγία Χριστίνη βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από τον κεντρικό ναό του χωριού και λειτουργεί σήμερα μόνο ως εκκλησιαστικό μουσείο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το λουτρό Εσκί Χαμάμ στην οδό Λουτρών στην παλιά πόλη της Λεμεσού

21/08/2023

Στον ιστορικό πυρήνα της Λεμεσού και συγκεκριμένα επί της οδού Λουτρών σώζεται ως σήμερα το Εσκί Χαμάμ, ο μοναδικός τούρκικος λουτρώνας της πόλης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ιερός ναός Παναγίας Τριχερούσας - η Παναγία με τα τρία χέρια

28/06/2023

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Τριχερούσας βρίσκεται στην περιοχή Καψάλου, νότια του Τσιρείου Σταδίου. Κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με δωρεά του ζεύγους Χρυστάλλα Θεοδόση Μεσαρίτη και Χαράλαμπου Χατζήμιχαήλ από τη Λεμεσό, όταν τον Φεβρουάριο του 1969 δώρισαν οικόπεδο έκτασης 25 στρεμμάτων.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το μοναδικό διπλογέφυρο της Κύπρου που δεσπόζει περήφανο σε μια μαγευτική τοποθεσία

11/05/2023

Δύο διαφορετικά γεφύρια χτισμένα σε δύο διαφορετικές εποχές στο ίδιο ακριβώς σημείο. Ένα γεφύρι που έγινε ιδιαίτερα γνωστό με την ονομασία διπλογέφυρο και είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Κύπρο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τρόοδος: H σπονδυλική στήλη της ορεινής Κύπρου

15/03/2023

Κάθε φορά που επισκέπτεσαι την ορεινή Κύπρο στο μυαλό σου έχεις όλα εκείνα τα συναισθήματα που νιώθεις κάθε φορά που αφήνεις πίσω σου την πόλη και φεύγεις για εκδρομή. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τριμίκλινη: Το χωριό - σταθμός, από και προς το Τρόοδος

08/03/2023

Η Τριμίκλινη, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα από τα χωριά- σταθμούς της επαρχίας Λεμεσού. Δεν γίνεται να βρεθεί κανείς στην οροσειρά του Τροόδους και να μην περάσει, έστω, από αυτόν τον υπέροχο προορισμό.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ενετικό γεφύρι Τριμίκλινης: Το κόσμημα του ποταμού Κούρη

08/02/2023

Η ορεινή Κύπρος έχει πλούσια ιστορική παρακαταθήκη από γεφύρια. Ένα από τα πιο ξεχωριστά είναι το Ενετικό Γεφύρι της Τριμίκλινης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η ιστορική χαβούζα της Λεμεσού - Η δεξαμενή που τροφοδοτούσε όλη την πόλη με νερό

06/02/2023

Η γεωγραφική θέση της Λεμεσού εξασφάλιζε πολλά πλεονεκτήματα στην πόλη και στους κατοίκους της. Στον τομέα της ύδρευσης την παροχή νερού εξασφάλιζαν τα υπόγεια νερά, τα οποία οδήγησαν τους κατοίκους της να δημιουργήσουν πηγάδια για να έχουν νερό.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ