ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ



Τριμίκλινη: Το χωριό - σταθμός, από και προς το Τρόοδος

08/03/2023

Η Τριμίκλινη, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα από τα χωριά- σταθμούς της επαρχίας Λεμεσού. Δεν γίνεται να βρεθεί κανείς στην οροσειρά του Τροόδους και να μην περάσει, έστω, από αυτόν τον υπέροχο προορισμό.

 

Γράφει η Έφη Μέφερη

Τριμίκλινη.. Ευλογημένη γη!

Κάθε φορά που αποφασίζουμε να οργώσουμε τα βουνά και τις ραχούλες της κυπριακής υπαίθρου, αυτή μας υποδέχεται πάντα, χειμώνα καλοκαίρι, με μια ανοιχτή αγκαλιά.Σήμερα θα σας ταξιδέψω νοερά στη ξακουστή Τριμίκλινη, ένα χωριό σταθμός για πολλούς ταξιδιώτες, ντόπιους, Λεμεσιανούς ως επί το πλείστον, αλλά και ξένους. Παρόλο που δεν θα τη δείτε να φιγουράρει στον κατάλογο των κοσμοπολίτικων ορεινών θερέτρων του νησιού μας, εντούτοις είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό και πολύ δημοφιλές χωριό και σίγουρα αξίζει να είναι ένας τελικός προορισμός και όχι ένα απλό πέρασμα.

Στους πρόποδες του Ζάλακα

Η Τριμίκλινη είναι χτισμένη στη σφικτή αγκαλιά μιας προσήλιας λεκάνης, ανάμεσα σε σημαντικούς και εκτεταμένους γεωργικούς και κτηνοτροφικούς πόρους, σε υψόμετρο 545 μέτρων κάτω από τους πρόποδες του βουνού Ζάλακα. Ανήκει στην επαρχία Λεμεσού και απέχει μόλις 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Η θέση της είναι ιδιαίτερα κομβική, γιατί βρίσκεται δίπλα στον υπεραστικό δρόμο Λεμεσού-Πλατρών-Τροόδους, κάτι που τη συνδέει τόσο με την πόλη της Λεμεσού όσο και με τα ορεινά θέρετρα του Τροόδους, ενώ παράλληλα αποτελεί σταθμό για πολλούς ταξιδιώτες που έχουν ως προορισμό την ορεινή Κύπρο. Ο πυρήνας του οικισμού αρθρώνεται γύρω από τον κεντρικό δρόμο, ενώ οι πετρόκτιστες αλλά και οι καινούργιες παραδοσιακά χτισμένες κατοικίες απλώνονται δεξιά και αριστερά του δρόμου, οι οποίες εκτείνονται μέχρι και τις βραχώδεις απολήξεις του Ζάλακα.

Προικισμένη απ’ τη φύση

Οι κλιματολογικές συνθήκες, το υψόμετρο, ο αέρας, το χώμα, η οργάνωση και το μεράκι των παραγωγών της περιοχής δίνουν εκλεκτά προϊόντα. Πηγές εισοδημάτων των κατοίκων είναι κυρίως η γεωργία. Καλλιεργούν αμπέλια, διάφορα είδη φρουτόδεντρων, όπως μηλιές, ροδακινιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, αλλά και αμυγδαλιές, ελιές, καθώς και λίγα εσπεριδοειδή και λαχανικά. Οι τοπικοί πόροι, τα τοπικά προϊόντα και ο τουρισμός είναι τα τρία Τ που συνθέτουν το τέταρτο, την Ταυτότητα της Τουριστικής Ανάπτυξης της Τριμίκλινης. Ο πλούτος αυτός έδωσε στην κοινότητα μια δυναμική βάση, που τη βοήθησε να πορευτεί σταθερά σε όλες τις τρικυμίες των καιρών, ακόμα και στις σημερινές συγκυρίες.


Στάση για πολλούς ταξιδιώτες

Εδώ και πολλά χρόνια η Τριμίκλινη αποτελεί σημείο συνάντησης των ταξιδιωτών και καλύπτει αρκετές ανάγκες που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Το χωριό διαθέτει πρατήριο καυσίμων, κάτι που δίνει στους οδηγούς την ευχέρεια για ανεφοδιασμό καυσίμου του αυτοκινήτου. Διαθέτει αρτοποιείο, super market καθώς και κατάστημα ελαστικών.


Η περίφημη Λαϊκή Αγορά

Σημείο κατατεθέν του χωριού η χαρακτηριστική υπαίθρια λαϊκή αγορά της Τριμίκλινης, η οποία εκ παραδόσεως στήνεται καθημερινά απέναντι ακριβώς από την κεντρική πλατεία του χωριού. Στους πάγκους της θα βρούμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κάθε λογής παραδοσιακά γλυκά και αλμυρά εδέσματα, που παρασκευάζονται στην περιοχή με μεράκι και αγνά τοπικά προϊόντα, αλλά κυρίως συναντάμε ανθρώπους δουλευταράδες, με γνώσεις και μία ανεπανάληπτη σχέση με τη φύση και τη ζωή. Είμαι σίγουρη ότι οι άνθρωποι εκεί έχουν χίλιους δυο λόγους να τη διατηρούν ζωντανή. 


Στο καφενείο «Το Παραδοσιακό»

Εισερχόμενοι στον πυρήνα της κοινότητας, αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια στάση στο παραδοσιακό καφενείο, εκεί όπου στήνεται το λαϊκό παζαράκι. Είναι αυτή η στιγμή του ξαποστάματος και της κουβεντούλας που όλοι σχεδόν χρειαζόμαστε, προτού ανηφορίσουμε προς τον τελικό προορισμό μας. Η παραγγελία γνωστή. Κυπριακός καφές ψημένος στη χόβολη και μελένιοι λουκουμάδες. Ως γνωστόν είναι ο αγαπημένος μας συνδυασμός για τόνωση και ενέργεια!


Αξίζει να το ανακαλύψεις!

Βυθισμένο στη νοσταλγική ραστώνη της ορεινής γοητείας βρίσκεται το μεσαιωνικό γεφύρι της Τριμίκλινης, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και μία ζωντανή απόδειξη του αγώνα του ανθρώπου ενάντια στην απομόνωση, μιας και από το σημείο αυτό γινόταν η σύνδεση της Επαρχίας Πάφου με το Καλό Χωριό, τα Λεύκαρα και τη Λευκωσία. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα πέτρινα γεφύρια του νησιού μας, το οποίο είναι κτισμένο πάνω από την κοίτη του ποταμού Κούρη και αποτελείται από τρεις συνεχόμενες καμάρες. Το συναντάμε μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το φράγμα του Σαΐτα μέσα σε μια τοποθεσία ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς.

Το ξεχωριστό ...διπλό γεφύρι

Στην Τριμίκλινη θα επισκεφθούμε το μοναδικό στην Κύπρο διπλό γεφύρι με την χαρακτηριστική ονομασία «Διπλογέφυρο», ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι που αξίζει να το δεις από κοντά. Κατασκευάστηκε το 1901, για να εξυπηρετήσει τους διαβάτες και τα κάρα που ταξίδευαν από και προς το Τρόοδος και η δεύτερη φάση του το 1917, με την εμφάνιση των πρώτων μηχανοκίνητων οχημάτων. Από το σημείο αυτό γινόταν η σύνδεση Λεμεσού – Τριμίκλινης – Τροόδους.

Προσκύνηματα

Στον πυρήνα του χωριού, απέναντι ακριβώς από την πλατεία, ορθώνεται μπροστά στα μάτια μας η εντυπωσιακή εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία Ελεούσα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού. Καθώς είναι ορατή από τον κεντρικό δρόμο, λειτουργεί ως σήμα κατατεθέν στην περιοχή, αφού για πολλά χρόνια αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων προσκυνητών, που σπεύδουν να τιμήσουν με ευλάβεια την Θεοτόκο και να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της.

Σ’ ένα λοφίσκο υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία του Ζάλακα, του βουνού που δεσπόζει πάνω από την Τριμίκλινη.

Λέγεται ότι στο βουνό αυτό οι κάτοικοι είχαν εντοπίσει ένα σημείο από το οποίο ανέβλυζε αγίασμα. Με αφορμή λοιπόν της εύρεσης του αγιάσματος το εν λόγω παρεκκλήσι χτίστηκε με πρωτοβουλία και δωρεά κατοίκου του χωριού το 2018.

Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων νοτιοδυτικά της Τριμίκλινης συναντάμε ένα ιδιαίτερα όμορφο και περιποιημένο εξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Χρήστο Κηπουρό, ενώ δυτικά του χωριού και κοντά στην καταπράσινη κοιλάδα του Κούρρη Κούρη υπάρχει ακόμα ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Μνάσωνα. Το ξωκλήσι αυτό, αν και βρίσκεται εντός των ορίων της κοινότητας Τριμίκλινης, υπάγεται στο μετόχιο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Αμασγούς.


Υδάτινη ομορφιά που συναρπάζει

Επειδή το υγρό στοιχείο μας συναρπάζει, δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε το Φράγμα της Τριμίλινης. Ψηλά από το όρος Τροόδους, ο ορμητικός Κούρης καταλήγει σε μια τεράστια τεχνητή λίμνη, με ένα φράγμα που συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα της οροσειράς του Τροόδους και ένας καταπληκτικός βιότοπος στον οποίο φωλιάζουν διάφορα είδη πουλιών. Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη είναι μοναδική, τόσο από άποψη ομορφιάς, όσο και από άποψη πολλών σπάνιων φυτών.


Τετ α τετ με τη φύση

Από μονοπάτια ξεχωρίζουμε το μονοπάτι της φύσης «Ζάλακας» όπου μπορούμε να απολαύσουμε την πανοραματική θέα προς τις γύρω κοινότητες, όπως Λάνια, Δωρό, Συλίκου, Κουκά, Πέρα Πεδί και Μονιάτη, καθώς επίσης, την οροσειρά του Τροόδους και ποικίλα είδη χλωρίδας και πανίδας. 


Ο χρόνος εδώ για εμάς σταματά, αλλά η επιβεβλημένη επιστροφή στην πόλη μας μελαγχολεί ανανεώνοντας ένα σύντομο ραντεβού στα ίδια μέρη αλλά και στα υπόλοιπα χωριά που αποτελούν το μοναδικό σύμπλεγμα των ορεινών περιοχών του Τροόδους.  

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ'

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το σπίτι που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης στο Λιμποβίσι Αρκαδίας (ΒΙΝΤΕΟ)

17/04/2024

Συγκίνηση για τους προγόνους και την ιστορία μας, αποτελεί η πατρική οικία του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο ιστορικό Λιμποβίσι του νομού Αρκαδίας, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Παναγία της Αγάπης στη Βάβλα - Το μικρό ξωκλήσι των ερωτευμένων (ΒΙΝΤΕΟ)

21/02/2024

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς την ορεινή Λάρνακα, αξίζει να πας μέχρι την όμορφη Βάβλα. Εκεί θα συναντήσεις και το μικρό ξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Εσείς γνωρίζετε που βρίσκεται το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; (ΒΙΝΤΕΟ)

22/01/2024

Εσείς γνωρίζατε ποιο είναι το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; Βρίσκεται στο Ξυλιάτο, ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, μέσα σε έναν τεράστιο ελαιώνα και μετρά 700 χρόνια ζωής! Απίστευτο ε;

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Χριστίνης στην καρδιά της Γερμασόγειας

22/08/2023

Η Αγία Χριστίνη βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από τον κεντρικό ναό του χωριού και λειτουργεί σήμερα μόνο ως εκκλησιαστικό μουσείο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το λουτρό Εσκί Χαμάμ στην οδό Λουτρών στην παλιά πόλη της Λεμεσού

21/08/2023

Στον ιστορικό πυρήνα της Λεμεσού και συγκεκριμένα επί της οδού Λουτρών σώζεται ως σήμερα το Εσκί Χαμάμ, ο μοναδικός τούρκικος λουτρώνας της πόλης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ιερός ναός Παναγίας Τριχερούσας - η Παναγία με τα τρία χέρια

28/06/2023

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Τριχερούσας βρίσκεται στην περιοχή Καψάλου, νότια του Τσιρείου Σταδίου. Κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με δωρεά του ζεύγους Χρυστάλλα Θεοδόση Μεσαρίτη και Χαράλαμπου Χατζήμιχαήλ από τη Λεμεσό, όταν τον Φεβρουάριο του 1969 δώρισαν οικόπεδο έκτασης 25 στρεμμάτων.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το μοναδικό διπλογέφυρο της Κύπρου που δεσπόζει περήφανο σε μια μαγευτική τοποθεσία

11/05/2023

Δύο διαφορετικά γεφύρια χτισμένα σε δύο διαφορετικές εποχές στο ίδιο ακριβώς σημείο. Ένα γεφύρι που έγινε ιδιαίτερα γνωστό με την ονομασία διπλογέφυρο και είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Κύπρο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τρόοδος: H σπονδυλική στήλη της ορεινής Κύπρου

15/03/2023

Κάθε φορά που επισκέπτεσαι την ορεινή Κύπρο στο μυαλό σου έχεις όλα εκείνα τα συναισθήματα που νιώθεις κάθε φορά που αφήνεις πίσω σου την πόλη και φεύγεις για εκδρομή. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τριμίκλινη: Το χωριό - σταθμός, από και προς το Τρόοδος

08/03/2023

Η Τριμίκλινη, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα από τα χωριά- σταθμούς της επαρχίας Λεμεσού. Δεν γίνεται να βρεθεί κανείς στην οροσειρά του Τροόδους και να μην περάσει, έστω, από αυτόν τον υπέροχο προορισμό.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ενετικό γεφύρι Τριμίκλινης: Το κόσμημα του ποταμού Κούρη

08/02/2023

Η ορεινή Κύπρος έχει πλούσια ιστορική παρακαταθήκη από γεφύρια. Ένα από τα πιο ξεχωριστά είναι το Ενετικό Γεφύρι της Τριμίκλινης.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ