ΕΙΔΗΣΕΙΣ«Το μη χείρον βέλτιστον»

26/01/2023

Άρθρο Δημάρχου Δερύνειας κ. Άντρου Γ. Καραγιάννη

 

Τον τελευταίο καιρό χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η μακρινή Βραζιλία, πέρασαν από σαράντα κύματα δίνοντας δύσκολες εκλογικές μάχες.  Από αυτές τις εκλογές φαίνεται ότι αρκετοί ψηφοφόροι προτιμούν την αρνητική ψήφο ή την ψήφο διαμαρτυρίας, η οποία αποτελεί πλέον μέρος των εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι αρνητές κάθε λογής συζήτησης, δημοκρατικού διαλόγου ή εκλογικής αναμέτρησης, είναι αυτοί που πολύ πιθανόν στο μέλλον να καθορίζουν την εκλογή πολιτικών ηγετών. Γιατί όμως οι ψηφοφόροι αρέσκονται στην αρνητική ψήφο ή ψήφο διαμαρτυρίας;  Μήπως δεν τους εκφράζουν πλέον οι χαμηλών τόνων και προσιτοί πολιτικοί και προτιμούν τους λαϊκιστές;  Ή μήπως τους κουράζει η ξύλινη γλώσσα και η γλώσσα του σώματος αρκετών πολιτικών;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά, αν θέλουμε πραγματικά να περιορίσουμε τις αρνητικές ψήφους και την αποχή.  Οι ψηφοφόροι φαίνεται να κατανοούν πλέον ότι η αλλαγή των Κυβερνήσεων σχεδόν κάθε χρόνο ή ανά διετία, επιφέρει πολιτική αστάθεια, προκαλώντας περαιτέρω αντίδραση.

Στη Μεγάλη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον, αν και αποτυχημένος, παρολίγο να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, αφήνοντας τα ηνία σε ένα πάμπλουτο, διορισμένο Πρωθυπουργό.  Στις Η.Π.Α., ο Τραμπ προετοιμάζει το έδαφος για την μεγάλη επιστροφή αφήνοντας τους υπερσυντηρητικούς αρνητές υποστηρικτές του να προκαλούν και να απειλούν.  Στην Ιταλία, ούτε η Κυβέρνηση τεχνοκρατών ήταν ικανή να φράξει τον δρόμο στους νεοφασίστες, ενώ η ακροδεξιά προσπαθεί να αλλάξει πρόσωπο στη Γαλλία και να γίνει πιο νεανική. Η Γαλλία αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της ψυχολογίας των εκλογέων, οι οποίοι μπροστά στο δίλημμα δεξιά-ακροδεξιά επιλέγουν συνήθως το λιγότερο κακό ως το καλύτερο! 

Εξαίρεση αποτελεί η εκλογή Λούλα στη Βραζιλία, ο οποίος επικράτησε έστω και οριακά του ανθυποψηφίου του, παρόλο που ο Μπολσονάρο μιμήθηκε τον Τραμπ εκφοβίζοντας τον κόσμο και εφαρμόζοντας καταστρεπτική πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος.  Πέραν όμως των πολιτικών οι οποίοι είτε δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εξουσία, είτε δεν παραδέχονται ήττα, επιδιώκοντας να παρουσιαστούν ως οι μοναδικοί «σωτήρες» της χώρας και του λαού τους, έκαναν την εμφάνιση τους και επιχειρηματίες «σωτήρες» του κόσμου και του πλανήτη γενικότερα, όπως ο Ίλον Μασκ.

Δυστυχώς, μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος, ίσως λόγω αγανάκτησης ή αντίδρασης και διαμαρτυρίας, προτιμούν ηγέτες που τους χαϊδεύουν τα αυτιά, τους κοροϊδεύουν και πλουτίζουν στις πλάτες του απλού κόσμου.  Αρκετοί είναι επίσης αυτοί που είτε από φόβο, είτε από άγνοια, νοσταλγούν εκπροσώπους παλαιότερων, αυταρχικών εποχών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους εκλεκτούς τους να εφαρμόζουν συστήματα οικονομικής λιτότητας και έλλειψης κοινωνικού κράτους.

Η χειραγώγηση της μάζας από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης έχει αλλάξει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.  Η προβολή και η προώθηση συντηρητικών ή ακραίων θέσεων, φαίνεται να έχει απήχηση σε μεγάλη μερίδα του λαού, η οποία παραπλανείται από την «ψεύτικη – εικονική» κοινωνία, την οποία θέλουν να τους πλασάρουν.

Το γεγονός ότι ο κόσμος ψηφίζει «το μη χείρον βέλτιστον», αποδεικνύει ότι η κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση ή καταβάλλεται από φόβο, πανικό και αγανάκτηση.  Αυτή την τάση των ψηφοφόρων αξιοποιούν αρκετοί φιλόδοξοι πολιτικοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον θυμό του κόσμου, για να επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές αναξιοκρατίας, εκπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και ρητορικής μίσους.

Η αποδοχή καταστάσεων από την πλειοψηφία των πολιτών, με το δικαιολογητικό ότι οι άλλοι δεν ήταν ή δεν ξέρουμε αν θα είναι καλύτεροι θα πρέπει να μας προβληματίσει.  Η εκλογική τάση δείχνει ότι μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων θέλει να τιμωρήσει κάποιες πολιτικές πρακτικές ή να στείλει τα δικά της μηνύματα στην εξουσία.

Το ερώτημα όμως είναι, αυτοί που όντως επιθυμούν να καταλάβουν την εξουσία θα είναι λιγότερο επιζήμιοι ή βλαπτικοί από τους δοκιμασμένους και κουρασμένους προκατόχους τους;


      Άντρος Γ. Καραγιάννης

        Δήμαρχος Δερύνειας    

 

 

                                                                                                                                

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ'

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δήμος Λευκωσίας: Μέτρα πρόληψης για προστασία από τα κουνούπια

21/03/2023

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των ανέσεων των δημοτών, η Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου Λευκωσίας καλεί το κοινό να εφαρμόσει μέτρα πρόληψης για την ανεπιθύμητη εμφάνιση των κουνουπιών, καθώς και μέτρα προσωπικής προστασίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λεμεσός: Μέχρι τέλος του μήνα οι εργασίες στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη

21/03/2023

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας ανακοινώνει ότι στα πλαίσια του Μεγάλου Αντιπλημμυρικού Έργου του Κέντρου της Λεμεσού, θα εκτελούνται εργασίες στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη από την συμβολή της με τις οδούς Δημοσθένη Μιτσή με Βορείου Ηπείρου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διαθέσιμες 5 δωρεάν θέσεις για παιδιά 5 - 12 ετών στο Πολυδύναμο του Δήμου Λευκωσίας

21/03/2023

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι είναι διαθέσιμες 5 θέσεις για δωρεάν εγγραφή στο «Πολυπολιτισμικό Κέντρο Φροντίδας Απασχόλησης Παιδιών Λευκωσίας», για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, για τη Σχολική και Θερινή Περίοδο 2022/23, των οποίων οι γονείς είναι Δημότες Λευκωσίας και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δενδροφύτευση στο λόφο «Καλέβουναρι» στα Πολεμίδια

20/03/2023

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών θα πραγματοποιήσει δενδροφύτευση την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 ώρα 10.00πμ, στους πρόποδες του λόφου «Καλέβουναρι».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παγετός στο Τρόοδος - Μόνο για οχήματα 4x4 και με αντιολισθητικές αλυσίδες

20/03/2023

Λόγω παγετού ο δρόμος από την Πλατεία Τροόδους, μέχρι και την κορυφή του Ολύμπου, είναι ανοικτός μόνο για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διάλεξη «Η Κυπριακή Βιοτράπεζα και το DNA των Κυπρίων»

20/03/2023

Το Κέντρο Αριστείας biobank.cy του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με ον Δήμο Στροβόλου σας προσκαλεί στην διάλεξη του Καθηγητή Κωνσταντίνου Δέλτα με τίτλο “Η Κυπριακή Βιοτράπεζα και το DNA των Κυπρίων”.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λεμεσός: Εντοπισμός και κατάσχεση πέραν των 300000 κροτίδων

17/03/2023

Στο πλαίσιο αξιολόγησης στοιχείων που αφορούσαν την παράνομη εισαγωγή και εμπορία μεγάλων ποσοτήτων κροτίδων και βεγγαλικών, μέλη της ΥΚΑΝ έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση συγκεκριμένη αποθήκη εταιρείας εισαγωγών και μεταφορών στη Λεμεσό. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επίσκεψη ΕΥΔΑΠ στο ΣΑΛΑ

17/03/2023

Πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2023 στη Λεμεσό συνάντηση μεταξύ της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ) και του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας (ΣΑΛΑ.)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανοιξιάτικος Αγώνας Ακριβείας από τη Λέσχη Ιστορικών και Κλασσικών Οχημάτων Κύπρου

17/03/2023

Ο πρώτος αγώνας του Πρωταθλήματος Κλασικών Οχημάτων ΨΑΛΤΗΣ – ΕΝΕΟΣ 2023 έφθασε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πολέμι: Όλα έτοιμα για το «Φεστιβάλ της Τουλίπας» ακόμη μια χρονιά

17/03/2023

Στο όμορφο και γραφικό χωριό Πολέμι της επαρχίας Πάφου με τα ατελείωτα λιβάδια κυπριακής τουλίπας, κάθε Απρίλιο πραγματοποιείται το ετήσιο «φεστιβάλ της τουλίπας», μιας και η περιοχή είναι απ’ τα λίγα μέρη της Κύπρου όπου συναντάται αυτοφυής άγρια τουλίπα.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ')

Διαφημιστείτε εδώ