ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ«Το μη χείρον βέλτιστον»

26/01/2023

Άρθρο Δημάρχου Δερύνειας κ. Άντρου Γ. Καραγιάννη

 

Τον τελευταίο καιρό χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η μακρινή Βραζιλία, πέρασαν από σαράντα κύματα δίνοντας δύσκολες εκλογικές μάχες.  Από αυτές τις εκλογές φαίνεται ότι αρκετοί ψηφοφόροι προτιμούν την αρνητική ψήφο ή την ψήφο διαμαρτυρίας, η οποία αποτελεί πλέον μέρος των εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι αρνητές κάθε λογής συζήτησης, δημοκρατικού διαλόγου ή εκλογικής αναμέτρησης, είναι αυτοί που πολύ πιθανόν στο μέλλον να καθορίζουν την εκλογή πολιτικών ηγετών. Γιατί όμως οι ψηφοφόροι αρέσκονται στην αρνητική ψήφο ή ψήφο διαμαρτυρίας;  Μήπως δεν τους εκφράζουν πλέον οι χαμηλών τόνων και προσιτοί πολιτικοί και προτιμούν τους λαϊκιστές;  Ή μήπως τους κουράζει η ξύλινη γλώσσα και η γλώσσα του σώματος αρκετών πολιτικών;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά, αν θέλουμε πραγματικά να περιορίσουμε τις αρνητικές ψήφους και την αποχή.  Οι ψηφοφόροι φαίνεται να κατανοούν πλέον ότι η αλλαγή των Κυβερνήσεων σχεδόν κάθε χρόνο ή ανά διετία, επιφέρει πολιτική αστάθεια, προκαλώντας περαιτέρω αντίδραση.

Στη Μεγάλη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον, αν και αποτυχημένος, παρολίγο να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, αφήνοντας τα ηνία σε ένα πάμπλουτο, διορισμένο Πρωθυπουργό.  Στις Η.Π.Α., ο Τραμπ προετοιμάζει το έδαφος για την μεγάλη επιστροφή αφήνοντας τους υπερσυντηρητικούς αρνητές υποστηρικτές του να προκαλούν και να απειλούν.  Στην Ιταλία, ούτε η Κυβέρνηση τεχνοκρατών ήταν ικανή να φράξει τον δρόμο στους νεοφασίστες, ενώ η ακροδεξιά προσπαθεί να αλλάξει πρόσωπο στη Γαλλία και να γίνει πιο νεανική. Η Γαλλία αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της ψυχολογίας των εκλογέων, οι οποίοι μπροστά στο δίλημμα δεξιά-ακροδεξιά επιλέγουν συνήθως το λιγότερο κακό ως το καλύτερο! 

Εξαίρεση αποτελεί η εκλογή Λούλα στη Βραζιλία, ο οποίος επικράτησε έστω και οριακά του ανθυποψηφίου του, παρόλο που ο Μπολσονάρο μιμήθηκε τον Τραμπ εκφοβίζοντας τον κόσμο και εφαρμόζοντας καταστρεπτική πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος.  Πέραν όμως των πολιτικών οι οποίοι είτε δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εξουσία, είτε δεν παραδέχονται ήττα, επιδιώκοντας να παρουσιαστούν ως οι μοναδικοί «σωτήρες» της χώρας και του λαού τους, έκαναν την εμφάνιση τους και επιχειρηματίες «σωτήρες» του κόσμου και του πλανήτη γενικότερα, όπως ο Ίλον Μασκ.

Δυστυχώς, μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος, ίσως λόγω αγανάκτησης ή αντίδρασης και διαμαρτυρίας, προτιμούν ηγέτες που τους χαϊδεύουν τα αυτιά, τους κοροϊδεύουν και πλουτίζουν στις πλάτες του απλού κόσμου.  Αρκετοί είναι επίσης αυτοί που είτε από φόβο, είτε από άγνοια, νοσταλγούν εκπροσώπους παλαιότερων, αυταρχικών εποχών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους εκλεκτούς τους να εφαρμόζουν συστήματα οικονομικής λιτότητας και έλλειψης κοινωνικού κράτους.

Η χειραγώγηση της μάζας από μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης έχει αλλάξει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.  Η προβολή και η προώθηση συντηρητικών ή ακραίων θέσεων, φαίνεται να έχει απήχηση σε μεγάλη μερίδα του λαού, η οποία παραπλανείται από την «ψεύτικη – εικονική» κοινωνία, την οποία θέλουν να τους πλασάρουν.

Το γεγονός ότι ο κόσμος ψηφίζει «το μη χείρον βέλτιστον», αποδεικνύει ότι η κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση ή καταβάλλεται από φόβο, πανικό και αγανάκτηση.  Αυτή την τάση των ψηφοφόρων αξιοποιούν αρκετοί φιλόδοξοι πολιτικοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον θυμό του κόσμου, για να επιβάλουν τις δικές τους πολιτικές αναξιοκρατίας, εκπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και ρητορικής μίσους.

Η αποδοχή καταστάσεων από την πλειοψηφία των πολιτών, με το δικαιολογητικό ότι οι άλλοι δεν ήταν ή δεν ξέρουμε αν θα είναι καλύτεροι θα πρέπει να μας προβληματίσει.  Η εκλογική τάση δείχνει ότι μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων θέλει να τιμωρήσει κάποιες πολιτικές πρακτικές ή να στείλει τα δικά της μηνύματα στην εξουσία.

Το ερώτημα όμως είναι, αυτοί που όντως επιθυμούν να καταλάβουν την εξουσία θα είναι λιγότερο επιζήμιοι ή βλαπτικοί από τους δοκιμασμένους και κουρασμένους προκατόχους τους;


      Άντρος Γ. Καραγιάννης

        Δήμαρχος Δερύνειας    

 

 

                                                                                                                                

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Ύψωνα: Ξεκινούν από σήμερα κυκλικές διαδρομές για μεταφορά μαθητών σε φροντιστήρια

19/09/2023

Πραγματικότητα γίνονται από σήμερα, Τρίτη, οι εδώ και τρία χρόνια σχεδιασμοί του Δήμου Ύψωνα και της Εταιρείας Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) για την υπηρεσία κυκλικών διαδρομών ηλεκτρικών λεωφορείων, προς εξυπηρέτηση κυρίως μαθητών, κατά τις απογευματινές διακινήσεις τους από και προς τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες τους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έπεσαν υπογραφές για αποχετευτικό σε 9 προσφυγικούς συνοικισμούς στη Λεμεσό

18/09/2023

Υπογράφηκε την Παρασκευή μεταξύ του ΣΑΛΑ και της Koινοπραξίας MEDCON - TEKAL το Συμβόλαιο για την κατασκευή του Αποχετευτικού Συστήματος Λυμάτων σε εννέα Προσφυγικούς Συνοικισμούς που βρίσκονται στην ευρύτερη αστική και προαστιακή περιοχή της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λάρνακας και Δήμος Λιβαδιών στο πλευρό των πλημμυροπαθών

14/09/2023

Ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει τη θλίψη και τη συμπάθεια του σε όλους τους κατοίκους των πληγέντων  περιοχών της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα τη προηγούμενη εβδομάδα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΑΛΑ: Ξεκινούν εργασίες οδό Χριστοδούλου Παπαδάκη

14/09/2023

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας ανακοινώνει ότι στα πλαίσια του Μεγάλου Αντιπλημμυρικού Έργου του Κέντρου της Λεμεσού, θα εκτελούνται εργασίες στην οδό Χριστοδούλου Παπαδάκη από την συμβολή της με την οδό Ειρήνης, μέχρι την συμβολή της με την οδό Διονύσιου Σολωμού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δ. Στροβόλου: Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή προβλημάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα

11/09/2023

Ο Δήμος Στροβόλου ενημερώνει το κοινό ότι όπως κάθε χρόνο προβαίνει στις απαραίτητες εργασίες για έλεγχο και καθαρισμό των φρεατίων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπογραφή Συμβολαίων για την κατασκευή φοιτητικής εστίας

11/09/2023

Η επένδυση για την ανάπλαση και την αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς στόχους του Δήμου Λευκωσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που αναγέρθηκε στο Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο ΓΣΟ

08/09/2023

Με σεβασμό και συγκίνηση, η Λεμεσός απέτινε ελάχιστο φόρο τιμής στους αθλητές του ΓΣΟ και της πατρίδας μας γενικότερα που διαχρονικά αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και της Ελλάδας, συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες του Έθνους. Στους αθλητές που με αυτοθυσία έδωσαν ψυχή και σώμα στους αγώνες για την ελευθερία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λάρνακας: Βράβευσε την Ελευθερία Χριστοδούλου που κατέκτησε την 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Jiu Jitsu

08/09/2023

O Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρας υποδέχτηκε στο Γραφείο του, την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2023, την Ελευθερία Χριστοδούλου η οποία κατάκτησε την 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Jiu Jitsu που πραγματοποιήθηκε στο Ούλαν Μπατόρ της Μογγολίας τον περασμένο Ιούλιο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την κατασκευή της φοιτητικής εστίας 

05/09/2023

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του να προσελκύσει νέους κατοίκους, ο Δήμος Λευκωσίας συνεχίζει την επένδυση του στην εντός των τειχών πόλη, με την κατασκευή της φοιτητικής εστίας στις οδούς Βουλγαροκτόνου, Αρσινόης και Κομνηνού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκή εβδομάδα Κινητικότητας 2023 στο Δήμο Λευκωσίας

05/09/2023

Με δέκα δυναμικές, σύγχρονες και καινοτόμες δράσεις, θα συμμετάσχει ο Δήμος Λευκωσίας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από τις 16 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ