ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚινδύνους για την υγεία λόγω της κλιματικής αλλαγής, εξετάζουν πανεπιστήμια της Κύπρου και Χάρβαρντ

19/01/2023

Τους αναδυόμενους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους για την υγεία στην Κύπρο, παρουσίασαν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η εκδήλωση βασίστηκε στα πρώτα αποτελέσματα μιας πρωτοβουλίας μεταξύ των ομάδων περιβαλλοντικής υγείας των Πανεπιστημίων Κύπρου και Λευκωσίας και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η οποία στόχευσε στην υψηλής ποιότητας στατιστική ανάλυση διαθέσιμων μεγάλων βάσεων δεδομένων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά την εκδήλωση, παρουσιάστηκαν στοιχεία από εργασίες που αφορούν εύρος θεμάτων.

Αφενός, παρουσιάστηκε η εξέταση της υπερβάλλουσας θνησιμότητα που προκαλείται από τις ακραίες χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο, όπως επίσης και η αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της έκθεσης στην αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του βάρους γέννησης των νεογνών στην Κύπρο.

Μελετάται, επίσης, ο εντοπισμός συγκεκριμένων συστατικών των αιωρούμενων σωματιδίων (όπως Cu, Ca, Fe, Cr, Mg και EC), τα οποία συνδέονται στενά με εισαγωγές στο νοσοκομείο από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις στην Κύπρο.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι γίνεται και αξιολόγηση των επιπέδων α και β ραδιενέργειας από τα αιωρούμενα σωματίδια κατά τη διάρκεια επεισοδίων σκόνης της ερήμου, τα οποία φαίνεται να είναι υψηλότερα όταν η σκόνη προέρχεται από ερήμους της αραβικής χερσονήσου, παρά από την έρημο της Σαχάρας.

Ακόμα, σημειώνεται ότι γίνεται αξιολόγηση των πηγών προέλευσης των λεπτών (PM2.5) και αδρών (PM10) αιωρούμενων σωματιδίων στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην Κύπρο, καθώς και προσδιορισμός της εποχής και του χρόνου στη διάρκεια του 24ωρου, κατά τον οποίο οι παρεμβάσεις συμπεριφοράς και καθαρισμού του αέρα, για τη μείωση των συγκεντρώσεων σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους είναι πιο αποτελεσματικές, χρησιμοποιώντας συνεχή παρακολούθηση με αισθητήρες.

Τέλος, αναφέρεται ότι γίνεται αξιολόγηση των συσχετίσεων δημογραφικών, κοινωνικοοικονομικών, υγειονομικών, περιβαλλοντικών παραμέτρων και των αυστηρών μέτρων ελέγχου με την υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τα τελευταία 15 χρόνια, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κύπρο έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ανθρώπινο δυναμικό και ερευνητικά ενδιαφέροντα στον τομέα της Περιβαλλοντικής Υγείας, ενώ παράλληλα οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά τους και τα δίκτυα μετρήσεων που έχουν, παράγοντας καλές σειρές δεδομένων στους τομείς της ποιότητας του αέρα, της ακτινοβολίας του περιβάλλοντος, τη μετεωρολογία, σε κωδικοποιημένα αποτελέσματα υγείας και στατιστικές επιδημιολογικής επιτήρησης.

Σημειώνεται, δε, ότι η Κύπρος, ως ένα από τα hot spots της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, αναμένεται να αντιμετωπίσει «νέους, αναδυόμενους κινδύνους για την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού και ιδιαίτερα για την υγεία των ευάλωτων ομάδων των ασθενών στη χώρα». Υπογραμμίζεται, όμως, ότι ο «πλούτος και η αξία αυτών των βάσεων δεδομένων μπορούν να μεγιστοποιηθούν μόνο εάν τα συλλεγόμενα περιβαλλοντικά δεδομένα αναλύονται μαζί με δεδομένα υγείας, χρησιμοποιώντας κατάλληλες επιστημονικές μεθοδολογίες για την εξαγωγή συμπερασμάτων που μπορούν να τροφοδοτήσουν νέες παρεμβάσεις και πολιτικές στη δημόσια υγεία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ακαδημαϊκός του ΤΕΠΑΚ ανάμεσα στους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως

28/02/2024

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης (παγκόσμιας) βιβλιομετρικής μελέτης που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Heritage Science*, του εκδοτικού οίκου Springer, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Άθως Αγαπίου, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις ερευνητές παγκοσμίως, των οποίων οι έρευνες και σχετικές δημοσιεύσεις τους τυγχάνουν εκτεταμένης προσοχής και αναφορών από την επιστημονική κοινότητα, σε θέματα που άπτονται των εφαρμογών Γεωπληροφορικής για την πολιτιστική κληρονομιά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το ΤΕΠΑΚ εκφράζει θλίψη για τον θάνατο του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Νικόλα Παπαμιχαήλ

27/02/2024

Το Συμβούλιο, οι Πρυτανικές Αρχές και σύσσωμη η κοινότητα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) εκφράζουν τη θλίψη τους για τον θάνατο τού πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νικόλα Παπαμιχαήλ, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του και με το ΤΕΠΑΚ. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Ελεγχόμενη στάθμευση» από τη Δευτέρα στην οδό Χριστάκη Κράνου. Πώς θα λειτουργήσει (Όλες οι λεπτομέρειες)

27/02/2024

Ο Δήμος Γερμασόγειας ανακοινώνει, ότι τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024, ξεκινάει η εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσής στην οδό Χριστάκη Κράνου, στον Ποταμό Γερμασόγειας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλείνει μέρος στην εντός των τειχών πόλη λόγω εργασιών - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται

27/02/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι λόγω εργασιών επιδιόρθωσης του πλακόστρωτου σε τμήμα της οδού Πενταδακτύλου, η οδός θα είναι κλειστή την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 4:00 το απόγευμα, από τη συμβολή της με την οδό Θησέως μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ερμού. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για διοργάνωση Kids Street Parties στη Μακαρίου

27/02/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας προσκαλεί όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, όπως υποβάλουν τις προτάσεις τους για τη διοργάνωση και φιλοξενία δράσεων/εκδηλώσεων σε ρυθμούς Kids Street Party, στη Λεωφόρο Μακαρίου για όλα τα Σαββατοκύριακα του Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2024 από τις 10:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η συνεργασία Λεμεσού – Ιωαννίνων γίνεται ακόμα πιο στενή

26/02/2024

Τα βήματα για πιο στενή συνεργασία μεταξύ Δήμου Λεμεσού και Δήμου Ιωαννίνων έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Γιάννενα του Αντιδημάρχου Λεμεσού, Νεόφυτου Χαραλαμπίδη και του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Λεμεσού, Κώστα Γιάλλουρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λ.Ι.Κ.Ο.Κ: Πρόγραμμα νέας αγωνιστικής περιόδου και ευχαριστήρια ανακοίνωση προς χορηγούς

26/02/2024

Η Λέσχη Ιστορικών και Κλασικών Οχημάτων Κύπρου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λάρνακα: Παραλήφθηκε το πάρκο καλλιτεχνών «Μεσόγειος»

26/02/2024

Το Πάρκο Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» παραλήφθηκε και επίσημα την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 από το Δήμο Λάρνακας. Το Πάρκο παρέλαβε ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εθελοντική αιμοδοσία στον Ύψωνα εις μνήμην της οδοντιάτρου Ευαγγελίας Κουνούνη

26/02/2024

Ο Δήμος Ύψωνα με την υποστήριξη του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 στο Δημαρχείο Ύψωνα από τις 17:30 μέχρι τις 20:00.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διάλεξη στο ΤΕΠΑΚ με θέμα το βιβλίο του Θ. Ρακόπουλου για τα «χρυσά διαβατήρια»

23/02/2024

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) διοργάνωσε δημόσια διάλεξη, με κύριο ομιλητή τον Καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, Θεόδωρο Ρακόπουλο, και θέμα το βιβλίο του με τίτλο «Το Νησί των Διαβατηρίων. Η Αγορά Ευρωπαϊκής Πολιτειοτητας στην Κύπρο».

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ