NEWSΚινδύνους για την υγεία λόγω της κλιματικής αλλαγής, εξετάζουν πανεπιστήμια της Κύπρου και Χάρβαρντ

19/01/2023

Τους αναδυόμενους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους για την υγεία στην Κύπρο, παρουσίασαν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η εκδήλωση βασίστηκε στα πρώτα αποτελέσματα μιας πρωτοβουλίας μεταξύ των ομάδων περιβαλλοντικής υγείας των Πανεπιστημίων Κύπρου και Λευκωσίας και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η οποία στόχευσε στην υψηλής ποιότητας στατιστική ανάλυση διαθέσιμων μεγάλων βάσεων δεδομένων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά την εκδήλωση, παρουσιάστηκαν στοιχεία από εργασίες που αφορούν εύρος θεμάτων.

Αφενός, παρουσιάστηκε η εξέταση της υπερβάλλουσας θνησιμότητα που προκαλείται από τις ακραίες χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο, όπως επίσης και η αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της έκθεσης στην αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του βάρους γέννησης των νεογνών στην Κύπρο.

Μελετάται, επίσης, ο εντοπισμός συγκεκριμένων συστατικών των αιωρούμενων σωματιδίων (όπως Cu, Ca, Fe, Cr, Mg και EC), τα οποία συνδέονται στενά με εισαγωγές στο νοσοκομείο από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις στην Κύπρο.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι γίνεται και αξιολόγηση των επιπέδων α και β ραδιενέργειας από τα αιωρούμενα σωματίδια κατά τη διάρκεια επεισοδίων σκόνης της ερήμου, τα οποία φαίνεται να είναι υψηλότερα όταν η σκόνη προέρχεται από ερήμους της αραβικής χερσονήσου, παρά από την έρημο της Σαχάρας.

Ακόμα, σημειώνεται ότι γίνεται αξιολόγηση των πηγών προέλευσης των λεπτών (PM2.5) και αδρών (PM10) αιωρούμενων σωματιδίων στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην Κύπρο, καθώς και προσδιορισμός της εποχής και του χρόνου στη διάρκεια του 24ωρου, κατά τον οποίο οι παρεμβάσεις συμπεριφοράς και καθαρισμού του αέρα, για τη μείωση των συγκεντρώσεων σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους είναι πιο αποτελεσματικές, χρησιμοποιώντας συνεχή παρακολούθηση με αισθητήρες.

Τέλος, αναφέρεται ότι γίνεται αξιολόγηση των συσχετίσεων δημογραφικών, κοινωνικοοικονομικών, υγειονομικών, περιβαλλοντικών παραμέτρων και των αυστηρών μέτρων ελέγχου με την υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τα τελευταία 15 χρόνια, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κύπρο έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ανθρώπινο δυναμικό και ερευνητικά ενδιαφέροντα στον τομέα της Περιβαλλοντικής Υγείας, ενώ παράλληλα οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά τους και τα δίκτυα μετρήσεων που έχουν, παράγοντας καλές σειρές δεδομένων στους τομείς της ποιότητας του αέρα, της ακτινοβολίας του περιβάλλοντος, τη μετεωρολογία, σε κωδικοποιημένα αποτελέσματα υγείας και στατιστικές επιδημιολογικής επιτήρησης.

Σημειώνεται, δε, ότι η Κύπρος, ως ένα από τα hot spots της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, αναμένεται να αντιμετωπίσει «νέους, αναδυόμενους κινδύνους για την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού και ιδιαίτερα για την υγεία των ευάλωτων ομάδων των ασθενών στη χώρα». Υπογραμμίζεται, όμως, ότι ο «πλούτος και η αξία αυτών των βάσεων δεδομένων μπορούν να μεγιστοποιηθούν μόνο εάν τα συλλεγόμενα περιβαλλοντικά δεδομένα αναλύονται μαζί με δεδομένα υγείας, χρησιμοποιώντας κατάλληλες επιστημονικές μεθοδολογίες για την εξαγωγή συμπερασμάτων που μπορούν να τροφοδοτήσουν νέες παρεμβάσεις και πολιτικές στη δημόσια υγεία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'NEWS'

NEWS
Κοπή Βσιλόπιτας στο Ίδρυμα «Θεοτόκος» και Θυρανοίξια Παρεκκλησίου από τον Μητροπολίτη Αθανάσιο

30/01/2023

Το Ίδρυμα Θεοτόκος Αμερίκος Αργυρίου, σε μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση που οργάνωσε σήμερα 30 Ιανουαρίου, έκοψε την Βασιλόπιτα για τους τροφίμους και το προσωπικό του Ιδρύματος, με την συμμετοχή φίλων και συγγενών των εξυπηρετουμένων από το Ίδρυμα.

NEWS
Ο ΠτΔ εγκαινίασε έργα και επιθεώρησε εγκαταστάσεις στη Λάρνακα

30/01/2023

Με αποκορύφωμα τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Δημοτικής Αγοράς στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ολοήμερη περιοδεία στην πόλη του Ζήνωνα, με τη συνοδεία Υπουργών και στελεχών της Κυβέρνησης.

NEWS
Ο Δήμος Λευκωσίας αποτίει φόρο τιμής στον Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Κώστα Μαυρίδη

30/01/2023

Σε ένδειξη τιμής του εκλιπόντος Αντιδημάρχου Λευκωσίας Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, ο Δήμος Λευκωσίας αποφάσισε σήμερα Δεύτερα 30 Ιανουαρίου 2023, τα ακόλουθα:

NEWS
Ο Βασιλιάς της Φλόγας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού συστήνεται!

30/01/2023

Ο Βασιλιάς της Φλόγας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού έδωσε το σύνθημα και ετοιμάζεται να μας οδηγήσει σε ένα δεκαήμερο γεμάτο κέφι και χορό! Το Λεμεσιανό Καρναβάλι επιστρέφει μετά από δύο χρόνια, χωρίς περιορισμούς, ακόμα πιο δυναμικά, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που ξεκινά την Τσικονπέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 του μήνα, με την μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση.

NEWS
Σε λειτουργία το εργοστάσιο βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων και παραγωγής νερού Δυτικής Λεμεσού

27/01/2023

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού - Αμαθούντας ανακοινώνει ότι το Εργοστάσιο Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λεμεσού έχει τεθεί σε λειτουργία και τα υποστατικά εντός μιας μεγάλης περιοχής του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών και περιοχών του Δήμου Λεμεσού και της Κοινότητας Πάνω Πολεμιδιών μπορούν να συνδεθούν με το Δημόσιο Αποχετευτικό Σύστημα Λυμάτων.

NEWS
Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς: Μοίρασε δώρα και εισέπραξε αγάπη και χαμόγελα (ΦΩΤΟ)

26/01/2023

Με την ευκαιρία του νέου έτους και μέσα σε ένα γιορτινό πνεύμα αγάπης και προσφοράς, ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς κ. Δώρος Αντωνίου, μοίρασε σήμερα το πρωί 26 Ιανουαρίου δωράκια σε παιδιά των Δημόσιων Νηπιαγωγείων του Δήμου.

NEWS
«Το μη χείρον βέλτιστον»

26/01/2023

Άρθρο Δημάρχου Δερύνειας κ. Άντρου Γ. Καραγιάννη

NEWS
Εναρκτήρια συνάντηση για το "XR4ED Extended Reality for Education"

26/01/2023

Το Κέντρο Αριστείας CYENS είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η εναρκτήρια συνάντηση για το XR4ED Extended Reality for Education, ένα έργο δράσης καινοτομίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Innovation Action Horizon Europe, και συντονίζεται από τον καθηγητή Φώτη Λιαροκάπη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία μεταξύ 19-20 Ιανουαρίου 2023 στη Λευκωσία. 

NEWS
Νέες εργασίες ανακοινώνει το ΣΑΛΑ για το αντιπλημμυρικό έργο στη Λεμεσό

26/01/2023

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας ανακοινώνει ότι στα πλαίσια του Μεγάλου Αντιπλημμυρικού Έργου της Μείζονος Λεμεσού, από τις 26 Ιανουαρίου 2023 μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2023, θα διεξάγονται εργασίες στις νότιες λωρίδες της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού μεταξύ των οδών Νίκου Παττίχη και Κυθαίρωνος, στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών.

NEWS
«Πράσινη Πόλη της Κύπρου» και το 2022 η Λεμεσός

25/01/2023

Τον τίτλο της «Πράσινης Πόλης της Κύπρου» εξασφάλισε και για το 2022 ο Δήμος Λεμεσού στα Παγκύπρια Βραβεία Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων Κύπρου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'NEWS')

Διαφημιστείτε εδώ