ΕΙΔΗΣΕΙΣΕνδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Επιχείρηση «επανεκκίνησης» από τον Μπάιντεν μετά την κάλπη

10/11/2022

Εξέφρασε την πρόθεση να είναι ξανά υποψήφιος το 2024 - «Χαστούκι» στον Τραμπ το αποδυναμωμένο «κόκκινο κύμα» - «'Ανθρακες» και τα μαγικά του Dr. Οζ

 

Να μηδενίσει το κοντέρ μετά από μια «μακρά προεκλογική περίοδο», έχοντας, ωστόσο, λάβει τα «μηνύματα» των Αμερικανών πολιτών, εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φανερά ανακουφισμένος από τα αποτελέσματα της κάλπης των ενδιάμεσων εκλογών. Αν και «το κόκκινο κύμα δεν ήρθε», όπως ο ίδιος παρατήρησε, ψέγοντας εμμέσως τις δημοσκοπικές εταιρίες, το οριακό προβάδισμα των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία και η επικράτησή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν προέκυψαν ανώδυνα και ούτε αμαχητί για το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο δεν «παραδίδει τα όπλα», κατά τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Το ίδιο ισχύει και για τον εν ενεργεία Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος αν και τοποθέτησε τις όποιες αποφάσεις του για μια ενδεχόμενη νέα θητεία το 2023, εντούτοις δεν έκρυψε ότι επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, παρότι τα ποσοστά δημοτικότητας και αποδοχής των πολιτικών του παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά. Δεδομένης της φυσιολογικής φθοράς στα μέσα της διακυβέρνησης, ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν ερμήνευσε την αγωνία εκατομμυρίων Αμερικανών για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό με βάση την καθυστέρηση της υλοποίησης σειράς μέτρων που έχει νομοθετήσει για την αντιμετώπισή τους, ενώ απάντησε ότι δε σκοπεύει να μεταβάλει δραστικά -αν όχι καθόλου- το μείγμα της πολιτικής του, καθώς μέλημά του αποτελεί η επάνοδος της κανονικότητας στην Αμερική, η οποία είναι η μόνη χώρα που εξήλθε ισχυρότερη από τις διαδοχικές κρίσεις, όπως είπε.

Την ίδια ώρα, όμως, επικαλέστηκε τις πρωτοφανείς κρίσεις, αλλά και το νωπό εκλογικό αποτέλεσμα για να απευθύνει άνοιγμα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους, βλέποντας στην κατεύθυνση της «κόκκινης» μάλλον Βουλής. Πέρα από τις δύο ονομαστικές αναφορές στον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων και πιθανότερο διάδοχο της Νάνσυ Πελόζι, Κέβιν Μακάρθι, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε χαρακτηριστικά πως η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία δεν συνιστά «λευκή επιταγή», χρησιμοποιώντας δηλαδή την πάγια έκφραση των Ρεπουμπλικάνων για το θέμα, τείνοντας έτσι χείρα φιλίας προς τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιχείρησε δύο φορές να περιγράψει ως μικρή μειοψηφία εντός των Ρεπουμπλικανών τους υποψήφιους που υποστηρίχθηκαν από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ (υποψήφιοι MAGA), διαχωρίζοντας τεχνηέντως τον ακραίο, συνωμοσιολογικό λόγο από την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων, τους οποίους χαρακτήρισε ως «τίμιους». Παρά την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να επιφέρει σημαντικά τραύματα στο κορμί των Δημοκρατικών, στηρίζοντας κατά τόπους προσωπικές επιλογές του, τα αποτελέσματα διέψευσαν σύντομα τις προσδοκίες του, κονταίνοντας το διάδρομο που θα τον οδηγούσε στο Λευκό Οίκο, το 2024.

Για το λόγο αυτό, οι βαρυσήμαντες ανακοινώσεις περί μιας νέας υποψηφιότητάς του αναβλήθηκαν προς το παρόν, πολύ περισσότερο όταν η σαρωτική επικράτηση του Ρον ΝτεΣάντις στη Φλόριντα σηματοδοτεί την πιθανότητα ενός ισχυρού εσωκομματικού αντιπάλου για τον Ντόναλντ Τραμπ, στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. «Θα έχει πλάκα να δούμε τον Ντε Σάντις απέναντι στον Τραμπ» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Μπάιντεν, εστιάζοντας στο ενδεχόμενο αυτή τη φορά ο προκάτοχός του να βρεθεί απέναντι σε ισχυρό αντίπαλο και μάλιστα της νέας γενιάς στελεχών.

Άλλωστε, «οι ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα ότι θέλουν να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στο χθεσινό διάγγελμά του για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, υπογραμμίζοντας πως ακόμη δεν υπάρχει συνολική εικόνα απ' όλες τις Πολιτείες.

Αξιοσημείωτη, ακόμη, υπήρξε η αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ ειδικά στον εξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς, όπως είπε, οι ΗΠΑ προμήθευσαν το Κίεβο με εκείνον τον εξοπλισμό που δεν θα πυροδοτούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πολέμο (προκαλώντας τον Πρόεδρό της, Βλαντιμίρ Πούτιν), επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η έξοδος των Ρώσων στρατιών στη Χερσώνα ξεκίνησε την επομένη -και όχι τυχαία- των αμερικανικών εκλογών.

Στοχεύοντας, πρωτίστως, στο αμερικανικό θυμικό, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε πως «θυμηθείτε ποιοι στο δ... είμαστε («Remember who the hell we are»), είμαστε οι ΗΠΑ» και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να κάνουμε» τόνισε, επιχειρώντας να καλλιεργήσει ένα ενωτικό κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό, απέφυγε τις εκτιμήσεις για την έκβαση της μάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί εκ νέου στις πετρελαϊκές εταιρίες, υπογραμμίζοντας ότι, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αποκομίζουν υπερκέρδη.

«Χαστούκι» στον Τραμπ

Με την ικανοποίηση έκδηλη στο πρόσωπο του Προέδρου των ΗΠΑ, τα προβλήματα τις τελευταίες ώρες αθροίζονται σαν σύννεφα στο «στρατηγείο» του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δέχεται βολές «εκ των έσω» για το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί άντεξαν εκλογικά και περιόρισαν τις απώλειές τους, στις ενδιάμεσες εκλογές. Μπορεί, δηλαδή, οι Ρεπουμπλικάνοι να ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ωστόσο το «κόκκινο κύμα» - από το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων - έφτασε αποδυναμωμένο στην κάλπη, καθώς, όπως έδειξαν τα exit polls, πέρα από τον πληθωρισμό, για τους πολίτες μέτρησε ως κριτήριο ψήφου και το θέμα των αμβλώσεων, μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θέτει περιορισμούς στο δικαίωμα αυτό.

Ήδη, στελέχη του Λευκού Οίκου διαβεβαιώνουν ότι στις προθέσεις του Μπάιντεν παραμένει το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία, ενώ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων κυριαρχεί η κριτική για τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος περίμενε έναν εκλογικό θρίαμβο προκειμένου να αναγγείλει στα μέσα Νοεμβρίου την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024, εξέλιξη που προσωρινά «παγώνει».

Μάχη σε 3 πολιτείες

Για το κατεξοχήν διακύβευμα, ωστόσο, δηλαδή τον έλεγχο της Γερουσίας, απαιτείται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, αλλά και η διεξαγωγή επαναληπτικού γύρου, στην περίπτωση της Τζόρτζια. Το χρώμα στο φόντο της συγκεκριμένης πολιτείας θα κριθεί στις 6 Δεκεμβρίου, καθώς τότε θα κληθούν οι ψηφοφόροι της Τζόρτζια για έναν δεύτερο εκλογικό γύρο, καθώς ο Δημοκρατικός υποψήφιος που προηγείται ελαφρά δεν εξασφαλίζει το 50%+1 , λόγω της ύπαρξης τρίτου υποψηφίου. Σε περίπτωση, μάλιστα, που επικρατήσουν τελικά οι Δημοκρατικοί στη Τζόρτζια και αφότου οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Νεβάδα και την Αριζόνα, τότε οι συσχετισμοί στη Γερουσία δεν αλλάζουν, γεγονός που θα οδηγούσε σε μια ομαλή σχεδόν διετία, αναφορικά με το νομοθετικό έργο της Προεδρίας Μπάιντεν.

Άνθρακες τα «μαγικά» του Οζ

Στις ιστορικές στιγμές της βραδιάς των ενδιάμεσων εκλογών έχει εγγραφεί και η κούρσα της Πενσυλβάνια, όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζον Φέτερμαν «κλείδωσε» χθες την είσοδό του στη Γερουσία, θέτοντας τέλος στην αγωνία για εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες. Παρά την εξόφθαλμη στήριξη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, ο διάσημος τηλεγιατρός δεν τα κατάφερε, καίτοι με τον Ντόναλντ Τραμπ στο πλάι του μέχρι την παραμονή των εκλογών.

Με τους Αμερικανούς να ακυρώνουν στις κάλπες τον σχεδιασμό του, ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έψεξε τη σύζυγό του, Μελάνια, καθώς αυτή φέρεται να ήταν το πρόσωπο που επέμενε στην υποψηφιότητα Οζ με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και δη την ακροδεξιά εκδοχή της, την οποία υπηρετεί πιστά ο τηλεγιατρός των ΗΠΑ. Στον απόηχο της ήττας Οζ, η δημοσιογράφος και συγγραφέας των New York Times, Μάγκι Χάμπερμαν, σε ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε ότι ο 45ος πρόεδρος είχε περιγράψει την υποστήριξη της συζύγου του στον Οζ ως «όχι και την καλύτερη απόφασή της», με τον Ντόναλντ Τραμπ να ξεσπά κατά πάντων για το μη αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, για να ακολουθήσει η διάψευση των πληροφοριών από τη «λαβωμένη» πλευρά Τραμπ.

Πηγή: protothema.gr 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ'

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βρετανός νεαρός ανακηρύχθηκε σε «Πρέσβη του Τουρισμού» της Αγίας Νάπας

06/06/2023

Ο λόγος για τον Callum Miller, o οποίος μέχρι σήμερα πραγματοποίησε 23 επισκέψεις για σκοπούς διακοπών στην Αγία Νάπα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δήμος Λάρνακας: Αναστέλλεται η διαμαρτυρία για τη μεταφορά των υπηρεσιών του Παλαιού Νοσοκομείο Λάρνακας

06/06/2023

Μέτα από πρωτοβουλία της Υπουργού Υγείας κ. Πόπης Κανάρη και μετά από συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβουλίου του  ΟΚΥπΥ, επικοινώνησε με το Δήμαρχό Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα και του ανάφερε ότι υπάρχει σχετική διαβεβαίωση από τον ΟΚΥπΥ, για να προχωρήσει η διαδικασία προσφορών για διαμόρφωση του 2ου ορόφου της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και μεταφορά των υπηρεσιών του από το Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς τίμησε τους άριστους αθλητές και τις ομάδες του

01/06/2023

Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς τίμησε τους άριστους αθλητές και τις ομάδες του σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο ΚΑ’ Δημοτικό σχολείο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Έναρξη των Καλοκαιρινών Προγραμμάτων του Πολυδύναμου Λευκωσίας

01/06/2023

Οι Φίλοι της Λευκωσίας σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Πολυδύναμο Κέντρο  Λευκωσίας διοργανώνουν πρόγραμμα καλοκαιρινών μαθημάτων για παιδιά,  από τις  27 Ιουνίου μέχρι τις  27 Ιουλίου (5 εβδομάδες) με την ονομασία "Γνωρίζω την Πόλη Μου".

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διακοπή νερού σήμερα στα Κάτω Πολεμίδια

31/05/2023

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 από τις 7:30πμ μέχρι τις 3μμ περίπου, θα γίνει διακοπή της παροχής νερού στις πιο κάτω οδούς του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βρετανοί τουρίστες τιμήθηκαν με το έμβλημα του «Πρέσβη του Τουρισμού» Αγίας Νάπας

30/05/2023

Βρετανοί τουρίστες τιμήθηκαν με το έμβλημα του «Πρέσβη του Τουρισμού» Αγίας Νάπας για τις 62 και 23 επισκέψεις τους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εγκαινιάστηκε με πλήθος κόσμου ο νέος παιδότοπος στον δημόσιο κήπο Λεμεσού

30/05/2023

Ο Δήμος Λεμεσού υποδέχτηκε τα παιδιά της πόλης και τους γονείς τους, την Κυριακή 28 Μαΐου με ένα πάρτυ για την έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου Παιδότοπου στον ιστορικό Δημόσιο Κήπο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Φιλοξενία μαθητών από την Έγκωμη στο Καρπενήσι

30/05/2023

Ο Δήμος Έγκωμης ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχει με τον Δήμο Καρπενησίου, θα πραγματοποιηθούν ανταλλαγές μαθητών κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Συγκεκριμένα, θα φιλοξενηθούν οκτώ (8) παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, δημότες Έγκωμης, στο Καρπενήσι. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δήμος Λάρνακας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει της Γιορτής του Κατακλυσμού

30/05/2023

Ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με την Τροχαία ενημερώνει το Κοινό ότι για τις μέρες της Γιορτής του Κατακλυσμού θα είναι σε ισχύ οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δήμος Λάρνακας: Εκδήλωση για τους αδέσποτους γάτους

29/05/2023

Ο Δήμος Λάρνακας μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών του για τη σωστή συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων, πραγματοποίησε την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023, τη 2η Φιλοζωική ενημερωτική εκδήλωση για τα αδέσποτους γάτους. Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες  Λάρνακας, την Αστυνομία για τα Ζώα και φιλοζωικών οργανώσεων, φιλόζωων, εθελοντών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΙΔΗΣΕΙΣ')

Διαφημιστείτε εδώ