ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Οι αρχές Κύπρου - Ισραήλ συμφώνησαν σε οδικό χάρτη για επιτάχυνση του «Euroasia Interconnector»

31/10/2022

Την πρόοδο και τα επόμενα βήματα υλοποίησης του έργου κοινού ενδιαφέροντος με τίτλο «Euroasia Interconnector», που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ισραήλ, συζήτησαν σε συνάντηση οι κυπριακές και ισραηλινές αρχές την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.

 

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης του έργου και όπως πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα διάσκεψη στο Ισραήλ για συνέχιση της συζήτησης.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), κατά τη διάσκεψη αναλύθηκαν οι πρόνοιες και o τρόπος εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/869 σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές στο πλαίσιο αξιολόγησης του έργου «Euroasia Interconnector».

Η διάσκεψη διοργανώθηκε από τη ΡΑΕΚ σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή για θέματα Ηλεκτρισμού του Ισραήλ (EAI) στο πλαίσιο αλληλοενημέρωσης επί του έργου κοινού ενδιαφέροντος «Euroasia Interconnector» και της ανανέωσης της συνεργασίας μεταξύ των Ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών Κύπρου-Ισραήλ. Η συνάντηση αυτή αποτελεί, όπως σημειώνεται, ορόσημο στις κοινές προσπάθειες των δυο χωρών για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης αναφέρθηκε ότι οι επιπτώσεις της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, οι παράπλευρες αναταράξεις στις ενεργειακές αγορές και οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν το Έργο διασύνδεσης «Euroasia Interconnector» πιο επίκαιρο και πιο σημαντικό από ποτέ.

Συμφωνήθηκε, επίσης, ένας οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης του εν λόγω έργου. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν όπως πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα διάσκεψη στο Ισραήλ για σκοπούς συνέχισης της συζήτησης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλλικκάς και υπηρεσιακοί, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, εκπρόσωποι του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Κύπρου, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Oren Anolik, ο Πρόεδρος της Ισραηλινής Ρυθμιστικής Αρχής Amir Shavit και υπηρεσιακοί, ο CEO και Chief Operations Officer του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Συστήματος του Ισραήλ (ISO-NOGA) Shiki Fisher και υπηρεσιακοί, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, o Πρόεδρος και CEO της Euroasia Interoconnector ltd Νάσος Κτωρίδης και εκπρόσωποι της εταιρείας.

Το EuroAsia Interconnector Project, είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια, θέτοντας τέλος στην ενεργειακή απομόνωση των δύο χωρών, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή ασφάλεια και συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς. Η υλοποίηση του έργου «EuroAsia Interconnector» αποτελεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ένα σημαντικό βήμα προόδου και για τις δύο χώρες, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες συνέργειες που θα επιταχύνουν την ενσωμάτωση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προάγοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού προς όφελος των καταναλωτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Δήμος Λάρνακας πραγματοποιήσε αιμοδοσία για την Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομέιου Λάρνακας

26/04/2024

Με πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας πραγματοποιήθηκε Αιμοδοσία, για την Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας Διαφωτίσεως Λάρνακας, την Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ., στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης Δήμου Λάρνακας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize

25/04/2024

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στο Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (ΣΥΛ) στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό, η εκδήλωση επιλογής της Κυπριακής συμμετοχής στον Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize SJWP, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλείνουν δρόμοι στη Λάρνακα το Σάββατο του Λαζάρου

25/04/2024

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της Περιφοράς και Λιτάνευσης των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου το Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 στο κέντρο της πόλης, θα ισχύσουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι όποιες αφορούν το κλείσιμο των πιο δρόμων:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Το Ταξίδι της Επιχείρησης» από το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας

25/04/2024

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας συνεχίζει να πρωτοπορεί καλλιεργώντας τις επιχειρηματικές δεξιότητες και την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Δήμου Γερμασόγειας για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Φροντίδας Μητρότητας

25/04/2024

Στη δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Φροντίδας Μητρότητας και παροχής Κοινοτικής Μαιευτικής, προχωρούν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο Δήμος Γερμασόγειας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
"Συγχρονίζοντας την Ιστορία" : Έκθεση της Τούλας Λιασή στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας

24/04/2024

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας παρουσιάζει την έκθεση της Τούλας Λιασή Συγχρονίζοντας την Ιστορία, στην οποία θα παρουσιαστούν περισσότερα από 55 εικαστικά έργα (πίνακες, φωτογραφίες, βίντεο, και εγκαταστάσεις).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δωρεάν στάθμευση στη Λάρνακα ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας

23/04/2024

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι, για εξυπηρέτηση των συνδημοτών και επισκεπτών στη πόλη, από την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα 5 Μάϊου 2024, η στάθμευση στους Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης (παρκόμετρα και μηχανές pay and display), στο Εμπορικό Κέντρο της πόλης όπως επίσης στους Δημοτικούς Χώρους Λεωφόρου Τ. Μητσόπουλου και περιοχής Μακένζι, θα είναι δωρεάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου Λάρνακας

19/04/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας, πληροφορεί το κοινό ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα 15 μέχρι 19/04/2024 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λευκωσίας: Κατασκευαστικές εργασίες της ΑΗΚ στις οδούς Σαπφούς και Αρχαγγέλου Μιχαήλ

19/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας ενημερώνει το κοινό ότι τμήμα (περίπου 170 μέτρων) της οδού Σαπφούς στην εντός των τειχών Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Σόλωνος μέχρι και μέρους του τεμαχίου με αρ.66, θα παραμείνει κλειστό για τα οχήματα τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 από τις 7:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι λόγω κατασκευαστικών εργασιών που θα διεξάγει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο

19/04/2024

Η Κοινοπολιτεία και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψαν τριετές Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding) για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στη Λάρνακα, με σκοπό την ενίσχυση διακυβέρνησης για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία και τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας για την προστασία των ωκεανών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ