ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Οι ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ ενημέρωσαν Βουλευτές για άρση του αμερικανικού εμπάργκο και προκλήσεις Τουρκίας

27/10/2022

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ενημέρωσαν Βουλευτές για άρση του αμερικανικού εμπάργκο και προκλήσεις Τουρκίας

 

Για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία και για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσαν, μεταξύ άλλων, σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μετά το πέρας της αρχικής τοποθέτησης των Υπουργών ακολούθησαν ερωτήσεις από μέρους των Βουλευτών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι στο Υπουργείο έχει γίνει μια καινοτομία με την ίδρυση τμήματος που θα ασχολείται αποκλειστικά με την Τουρκία. Όσον αφορά το Ουκρανικό, ο Υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει «κατορθώσει να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την επιρροή και τη δύναμή της στον κόσμο γιατί έχει καταφέρει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή». Πέτυχε, συνέχισε, στην υπόθεση των σιτηρών, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και σε μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων. Παράλληλα, σημείωσε ότι με την πάροδο των χρόνων, η Τουρκία έχει καταφέρει να αξιοποιήσει το μέγεθός της, τις δυνατότητές της και ασκεί μια εντονότατη εξωτερική πολιτική, η οποία στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων της με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι σε κάθε ευρωπαϊκό συμβούλιο καταγγέλλει την Τουρκία, η οποία δεν τηρεί τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ρωσικά αεροσκάφη που πετούν από τη Ρωσία στην Τουρκία και ακολούθως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε ακόμα ότι, 790 ρωσικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και ότι διεξάγεται εμπόριο ρωσικού χρυσού μέσω της Τουρκίας.

Δυστυχώς, είπε, στην ΕΕ «δεν είχαμε ποτέ κοινή εξωτερική πολιτική, όσον αφορά την Τουρκία, λόγω περιπλεκόμενων συμφερόντων» εξηγώντας ότι σε αυτό το θέμα «άλλη είναι η εξωτερική πολιτική της Γερμανίας για την Τουρκία, άλλη της Γαλλίας, άλλη της Αυστρίας και ούτω καθεξής».

Συμπλήρωσε ότι αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει ρίξει όλο της το βάρος για να προωθήσει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. «Δεν θα πάρει την αναγνώριση», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ, αλλά αυτός είναι ο στόχος τους. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας ρίχνει το προσωπικό του βάρος προς αυτή την κατεύθυνση, και έχει «δελεάσει ορισμένες χώρες της ΕΕ, πιθανώς δύο, για να ανοίξουν γραφεία του ψευδοκράτους, που θα λειτουργούν με βάση το ιδιωτικό δίκαιο». Αυτό, είπε ο κ. Κασουλίδης, γίνεται σε μια συγκυρία, η οποία συντρέχει με την προσπάθεια της Τουρκίας και του καθεστώτος Τατάρ για αναβάθμιση σε ίδιο διπλωματικό καθεστώς και χωριστή κυριαρχία. Υπογράμμισε ότι «οι εταίροι μας οφείλουν να το αντιληφθούν αυτό» και ότι αυτή δεν είναι η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει με τα ψηφίσματα.

Για το ενδεχόμενο εισβολής της Τουρκίας σε ελληνικά νησιά, ο Υπουργός Εξωτερικών, επικαλέστηκε υψηλόβαθμο στρατιωτικό στην Ελλάδα, ο οποίος του ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κινητικότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος με αλυσιδωτές επιπτώσεις. Θα πρέπει να ενεργούμε προληπτικά, είπε, όπως στην περίπτωση της καταγγελίας για άνοιγμα και της περιοχής του Αγίου Μέμνωνα στο Βαρώσι, ώστε να υπάρξει αντίδραση.

Αναφορικά με την άρση του εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πώληση όπλων στην Κύπρο, δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί δεν έχουν πολλή εμπιστοσύνη στην Κύπρο και για αυτό έθεσαν όρο να εγκρίνεται ετησίως, η άρση του εμπάργκο». Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έθεσαν δύο όρους για την άρση του εμπάργκο, την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κάτι το οποίο επετεύχθη, και την απαγόρευση του ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων, το οποίο στο παρελθόν ήταν αδύνατο να γίνει, ενώ σήμερα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εφαρμοστεί.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε στην Επιτροπή ότι η Εθνική Φρουρά «βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εξοπλισμών των τελευταίων 20 χρόνων». Σημείωσε επίσης, ότι υπάρχει διαλειτουργικότητα στο Υπουργείο, συνεργασία με άλλα κράτη μέλη και αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα. Από τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε, έγινε η πλήρης άρση του αμερικανικού εμπάργκο, αφού πληρούνταν όλοι οι όροι. Υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, σημείωσε, αποκτούμε περισσότερες επιλογές, αλλά δεν υπάρχει τώρα πλάνο για εξοπλισμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανέφερε ότι λόγω και των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, «θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα για τα ρωσικά οπλικά συστήματα και αναζητούνται τρίτες χώρες για προμήθεια ανταλλακτικών για συντήρηση των οπλικών συστημάτων». Πρόσθεσε ότι, όσον αφορά τη συντήρηση,  υπάρχουν συμβόλαια με την Ρωσία και αναζητούνται τρόποι υλοποίησης τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Δήμος Λάρνακας πραγματοποιήσε αιμοδοσία για την Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομέιου Λάρνακας

26/04/2024

Με πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας πραγματοποιήθηκε Αιμοδοσία, για την Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας Διαφωτίσεως Λάρνακας, την Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ., στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης Δήμου Λάρνακας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize

25/04/2024

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στο Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (ΣΥΛ) στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό, η εκδήλωση επιλογής της Κυπριακής συμμετοχής στον Διεθνή Διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize SJWP, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλείνουν δρόμοι στη Λάρνακα το Σάββατο του Λαζάρου

25/04/2024

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι λόγω της Περιφοράς και Λιτάνευσης των Αγίων Λειψάνων και της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Λαζάρου το Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 στο κέντρο της πόλης, θα ισχύσουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι όποιες αφορούν το κλείσιμο των πιο δρόμων:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Το Ταξίδι της Επιχείρησης» από το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας

25/04/2024

Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας συνεχίζει να πρωτοπορεί καλλιεργώντας τις επιχειρηματικές δεξιότητες και την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Δήμου Γερμασόγειας για τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Φροντίδας Μητρότητας

25/04/2024

Στη δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Φροντίδας Μητρότητας και παροχής Κοινοτικής Μαιευτικής, προχωρούν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο Δήμος Γερμασόγειας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
"Συγχρονίζοντας την Ιστορία" : Έκθεση της Τούλας Λιασή στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας

24/04/2024

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας παρουσιάζει την έκθεση της Τούλας Λιασή Συγχρονίζοντας την Ιστορία, στην οποία θα παρουσιαστούν περισσότερα από 55 εικαστικά έργα (πίνακες, φωτογραφίες, βίντεο, και εγκαταστάσεις).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δωρεάν στάθμευση στη Λάρνακα ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας

23/04/2024

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι, για εξυπηρέτηση των συνδημοτών και επισκεπτών στη πόλη, από την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα 5 Μάϊου 2024, η στάθμευση στους Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης (παρκόμετρα και μηχανές pay and display), στο Εμπορικό Κέντρο της πόλης όπως επίσης στους Δημοτικούς Χώρους Λεωφόρου Τ. Μητσόπουλου και περιοχής Μακένζι, θα είναι δωρεάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου Λάρνακας

19/04/2024

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας, πληροφορεί το κοινό ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα 15 μέχρι 19/04/2024 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού χόρτων στις λεωφόρους και στις κεντρικές οδούς του Δήμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λευκωσίας: Κατασκευαστικές εργασίες της ΑΗΚ στις οδούς Σαπφούς και Αρχαγγέλου Μιχαήλ

19/04/2024

Ο Δήμος Λευκωσίας ενημερώνει το κοινό ότι τμήμα (περίπου 170 μέτρων) της οδού Σαπφούς στην εντός των τειχών Λευκωσία, από τη συμβολή της με την οδό Σόλωνος μέχρι και μέρους του τεμαχίου με αρ.66, θα παραμείνει κλειστό για τα οχήματα τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 από τις 7:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι λόγω κατασκευαστικών εργασιών που θα διεξάγει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο

19/04/2024

Η Κοινοπολιτεία και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψαν τριετές Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding) για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στη Λάρνακα, με σκοπό την ενίσχυση διακυβέρνησης για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία και τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας για την προστασία των ωκεανών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ