ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ



Δύμες: Το πανέμορφο χωριό της Πιτσιλιάς

28/07/2022

Οι Δύμες, ένα γραφικό ορεινό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, βρίσκεται κουρνιασμένο στα 910 μέτρα, στην αγκαλιά της επιβλητικής περιοχής της Πιτσιλιάς σε απόσταση 59 χιλιομέτρων από τη Λευκωσία και 40 περίπου χιλιόμετρα από την Λεμεσό.

 

Γράφει η Έφη Μέφερη


Πιστεύεται ότι το όνομά του χωριού προήλθε από την αρχαία πόλη της Αχαΐας Δύμη, πατρίδα του Κηφέα, ενός από τους αρχηγούς των πρώτων Ελλήνων αποίκων που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο γύρω στο 1200 π.χ.

Το χωριό  γνώρισε μεγάλες αυξομειώσεις του πληθυσμού του. Οι κάτοικοι το 1881 ήταν 102 για να αυξηθούν στους 177 το 1911. Το 1921 μειώθηκαν στους 167 για να αυξηθούν στη συνέχεια στους 391 το 1973. Στην συνέχεια όμως ο πληθυσμός άρχισε να παρουσιάζει συνεχόμενη μείωση, από το 1976 που είχε 347 κατοίκους.  Στην απογραφή του 2001 οι κάτοικοι ήταν 164.

Οι Δύμες είναι ιδιαίτερα γνωστές για την παραγωγή των μήλων τους, που κατατάσσονται ποιοτικά ανάμεσα στα καλύτερα της Κύπρου, αλλά και για τα παραδοσιακά αλλαντικά τους.. Οι κάτοικοι καλλιεργούν λαχανικά και αμπέλια οινοποιήσιμων ποικιλιών, καθώς επίσης λίγες ελιές, αμυγδαλιές και καρυδιές.

Κάνοντας έναν περίπατο στο χωριό θα δείτε τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια των κατοίκων με τις κεραμιδένιες και τις τσίγκινες σκεπές. Οι ανηφορικοί γραφικοί δρόμοι, οι κληματαριές στα σπίτια, οι μικρές αυλές με τους ψηλούς αυλόγυρους και τα γραφικά ανώγια, συνθέτουν τη βασική εικόνα του χωριού.

Στο χωριό αξίζει να επισκεφθείτε την παλιά εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Κτίστηκε το 1861 σε ορθογώνιο σχήμα. Η μικρή και απέριττη εκκλησία με την ιδιαίτερη κεραμιδοσκεπή δεν διαθέτει τοιχογραφίες στο εσωτερικό της, παρά μόνο το σκαλιστό ξύλινο εικονοστάσι με λιγοστές εικόνες των αγίων να το πλαισιώνουν. Σε ειδικό εικονοστάσι, βρίσκεται η αφιερωμένη εικόνα του Τιμίου Προδρόμου, η οποία και ανάγεται από τον 18 ο αιώνα. Ο ναός δεν λειτουργεί καθόλου, καθώς παραμένει ως διατηρητέο εκκλησιαστικό οικοδόμημα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Δίπλα ακριβώς από την παλιά διατηρητέα εκκλησία της κοινότητας βρίσκεται η νέα εκκλησία του χωριού, η οποία είναι αφιερωμένη επίσης στον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Χτίστηκε το 1996 σε βυζαντινό ρυθμό με εξαιρετική αρχιτεκτονική και επενδυμένη με πέτρα της περιοχής. Είναι αρκετά μεγάλη εκκλησία, αφού μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 300 πιστούς. Στον προαύλιο χώρο του ναού στέκει περήφανο το ψηλό καμπαναριό, έχοντας στο εσωτερικό του δύο τεράστιες καμπάνες, που καλούν τους χριστιανούς κάθε Κυριακή και γιορτή. Στις 7 Ιανουαρίου και στις 29 Αυγούστου, γιορτάζεται πανηγυρικά όπου γίνεται και η λιτάνευση της Άγιας εικόνας του Τιμίου Ιωάννη Προδρόμου, καθώς επίσης και την Δευτέρα του Πάσχα.

Οι Δύμες εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη με τον πλούτο της φύσης τους. Ούτε μια μικρή, απόμερη γωνιά δεν έχει μείνει ξεχασμένη από τα πεύκα. Λίγο πιο κάτω από τις δύο εκκλησίες, σε ένα τοπίο ειδυλλιακής ομορφιάς θα συναντήσετε το Κοινοτικό Πάρκο Δυμών, το οποίο χρησιμοποιείται και ως εκδρομικός χώρος. Με χωρητικότητα 300 ατόμων διαθέτει όλες τις διευκολύνσεις για μια ημερήσια εκδρομή, όπως ειδικά διαμορφωμένο χώρο για άναμμα φωτιάς, ξύλινα τραπεζάκια, παιδότοπο με σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και αποχωρητήρια. Από τις δύο πετρόκτιστες, παραδοσιακές βρύσες τρέχει δροσερό, πόσιμο νερό, κατευθείαν από πηγή του Τροόδους. Αυτό που θα κλέψει όμως τις εντυπώσεις σας είναι το μεγάλο ξύλινο «μπαλκόνι» στην άκρη του χώρου αυτού, που σας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσετε την ομορφιά και το κάλλος του ορεινού φυσικού κυπριακού τοπίου.

Από το 2010 στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού υπάρχει ο κατασκηνωτικός χώρος του Δήμου Στροβόλου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί περίπου 45 παιδιά όπως επίσης και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Κι αν αναζητάτε επιπλέον δόσεις φυσικού περιβάλλοντος, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο του χωριού το μονοπάτι της φύσης μήκους 4,5 περίπου χιλιόμετρων σας περιμένει να το εξερευνήσετε. Στα παλιά χρόνια, το μονοπάτι αυτό ήταν ο δρόμος που συνέδεε τις δύο κοινότητες,  Δύμες και Πελέντρι. Μια σχετικά εύκολη διαδρομή στην οποία ο περιπατητής έρχεται σε επαφή με τη μοναδική άγρια βλάστηση του τοπίου και την πλούσια πανίδα.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ'

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Παναγία της Αγάπης στη Βάβλα - Το μικρό ξωκλήσι των ερωτευμένων (ΒΙΝΤΕΟ)

21/02/2024

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς την ορεινή Λάρνακα, αξίζει να πας μέχρι την όμορφη Βάβλα. Εκεί θα συναντήσεις και το μικρό ξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Εσείς γνωρίζετε που βρίσκεται το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; (ΒΙΝΤΕΟ)

22/01/2024

Εσείς γνωρίζατε ποιο είναι το μακροβιότερο ελαιόδενδρο της Κύπρου; Βρίσκεται στο Ξυλιάτο, ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, μέσα σε έναν τεράστιο ελαιώνα και μετρά 700 χρόνια ζωής! Απίστευτο ε;

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Χριστίνης στην καρδιά της Γερμασόγειας

22/08/2023

Η Αγία Χριστίνη βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από τον κεντρικό ναό του χωριού και λειτουργεί σήμερα μόνο ως εκκλησιαστικό μουσείο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το λουτρό Εσκί Χαμάμ στην οδό Λουτρών στην παλιά πόλη της Λεμεσού

21/08/2023

Στον ιστορικό πυρήνα της Λεμεσού και συγκεκριμένα επί της οδού Λουτρών σώζεται ως σήμερα το Εσκί Χαμάμ, ο μοναδικός τούρκικος λουτρώνας της πόλης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ιερός ναός Παναγίας Τριχερούσας - η Παναγία με τα τρία χέρια

28/06/2023

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Τριχερούσας βρίσκεται στην περιοχή Καψάλου, νότια του Τσιρείου Σταδίου. Κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με δωρεά του ζεύγους Χρυστάλλα Θεοδόση Μεσαρίτη και Χαράλαμπου Χατζήμιχαήλ από τη Λεμεσό, όταν τον Φεβρουάριο του 1969 δώρισαν οικόπεδο έκτασης 25 στρεμμάτων.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το μοναδικό διπλογέφυρο της Κύπρου που δεσπόζει περήφανο σε μια μαγευτική τοποθεσία

11/05/2023

Δύο διαφορετικά γεφύρια χτισμένα σε δύο διαφορετικές εποχές στο ίδιο ακριβώς σημείο. Ένα γεφύρι που έγινε ιδιαίτερα γνωστό με την ονομασία διπλογέφυρο και είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Κύπρο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τρόοδος: H σπονδυλική στήλη της ορεινής Κύπρου

15/03/2023

Κάθε φορά που επισκέπτεσαι την ορεινή Κύπρο στο μυαλό σου έχεις όλα εκείνα τα συναισθήματα που νιώθεις κάθε φορά που αφήνεις πίσω σου την πόλη και φεύγεις για εκδρομή. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τριμίκλινη: Το χωριό - σταθμός, από και προς το Τρόοδος

08/03/2023

Η Τριμίκλινη, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα από τα χωριά- σταθμούς της επαρχίας Λεμεσού. Δεν γίνεται να βρεθεί κανείς στην οροσειρά του Τροόδους και να μην περάσει, έστω, από αυτόν τον υπέροχο προορισμό.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ενετικό γεφύρι Τριμίκλινης: Το κόσμημα του ποταμού Κούρη

08/02/2023

Η ορεινή Κύπρος έχει πλούσια ιστορική παρακαταθήκη από γεφύρια. Ένα από τα πιο ξεχωριστά είναι το Ενετικό Γεφύρι της Τριμίκλινης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η ιστορική χαβούζα της Λεμεσού - Η δεξαμενή που τροφοδοτούσε όλη την πόλη με νερό

06/02/2023

Η γεωγραφική θέση της Λεμεσού εξασφάλιζε πολλά πλεονεκτήματα στην πόλη και στους κατοίκους της. Στον τομέα της ύδρευσης την παροχή νερού εξασφάλιζαν τα υπόγεια νερά, τα οποία οδήγησαν τους κατοίκους της να δημιουργήσουν πηγάδια για να έχουν νερό.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ