TRAVELLINGΤο γραφικό και ιστορικό ξωκλήσι του Αγίου Ερμογένη στην Επισκοπή

28/07/2022

Το μικρό γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη βρίσκεται περίπου 100 μέτρα μακριά από την παραλία Αγίου Ερμογένους ή αλλιώς Επισκοπής. Βουτηγμένο μέσα σε μια καταπράσινη όαση κι αγκαλιασμένο από πανύψηλους ευκαλύπτους, αποπνέει ηρεμία και γαλήνη.

 

Γράφει η Έφη Μέφερη

Είναι ένα απέριττο πετρόκτιστο εκκλησάκι, το οποίο περιβάλλεται από ένα μεγάλο αυλόγυρο.  Εσωτερικά δεν διαθέτει τοιχογραφίες παρά μόνο ένα μικρό ξύλινο σκαλιστό εικονοστάσι με δύο εικόνες, της Παναγίας και του Ιησού Χρηστού να το πλαισιώνουν. Σε ειδικό εικονοστάσι, βρίσκεται η αφιερωμένη εικόνα του Αγίου Ερμογένη. Στο εσωτερικό του ναού συναντάμε δύο πετρόκτιστες καμάρες και λίγο πιο πέρα τον τάφο του Αγίου, στον οποίο εντός του βρίσκονται τα Ιερά Λείψανα του. Ο ναός καταστράφηκε από διάφορες επιδρομές στο νησί και τον 17ο αιώνα οικοδομήθηκε εκ νέου από την αρχή.  Αυτός είναι και ο ναός που υπάρχει σήμερα στην περιοχή.

Η ιστορία όμως της εκκλησίας ξεκινά από τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν στη Σάμο θανατωνόταν διά αποκεφαλισμού ένας άγιος άνθρωπος. Η ακλόνητη και βαθιά πίστη του Αγίου Ερμογένη είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψή του από τους ειδωλολάτρες, αφού ομολόγησε απέναντι από τον ηγεμόνα της Σάμου Σατορνίνο τα χριστιανικά του πιστεύω. Υποβλήθηκε σε πλήθος φρικτών βασανιστηρίων μέχρι θανάτου. Σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση, πιστοί σε αυτόν Χριστιανοί πήραν το σώμα του Αγίου, το τοποθέτησαν σε κιβωτό και το έριξαν στη θάλασσα για να μην υποστεί άλλον εξευτελισμό από τα ειδωλολατρικά πλήθη.

Τα κύματα ξέβρασαν την κιβωτό με το σώμα του Αγίου Ερμογένους στα νότια παράλια της Κύπρου. Όταν την βρήκαν οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να κτίσουν τον μικρό αυτό ναό, κοντά στο σημείο όπου τον βρήκαν.

Η θρησκευτική παράδοση λέει ότι αν κάποιος ακουμπήσει στον τάφο του Αγίου Ερμογένη θεραπεύεται, γι’ αυτό και ονομάζεται Άγιος Ερμογένης ο θαυματουργός.

Ο Άγιος αυτός αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, που δείχνει ξεκάθαρα την απέραντη αγάπη, την αφοσίωση και την πίστη προς τον Θεό. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου, ημέρα που εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Πλήθος πιστοί σπεύδουν από πολλά μέρη της Κύπρου για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα και την εικόνα του. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'TRAVELLING'

TRAVELLING
Γεφύρι του Τζιελεφού: Το πέτρινο έργο τέχνης στην καρδιά της φύσης

28/07/2022

Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα ομορφότερα και εντυπωσιακότερα πέτρινα γεφύρια της Κύπρου. Βρίσκεται στο δάσος της Πάφου χτισμένο σε υψόμετρο 440 μέτρων πάνω στον ποταμό Διαρίζο 6 χιλιόμετρα από το τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Νικόλαος.

TRAVELLING
Δύμες: Το πανέμορφο χωριό της Πιτσιλιάς

28/07/2022

Οι Δύμες, ένα γραφικό ορεινό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, βρίσκεται κουρνιασμένο στα 910 μέτρα, στην αγκαλιά της επιβλητικής περιοχής της Πιτσιλιάς σε απόσταση 59 χιλιομέτρων από τη Λευκωσία και 40 περίπου χιλιόμετρα από την Λεμεσό.

TRAVELLING
Ποταμιού: Το πανέμορφο γραφικό χωριουδάκι της Λεμεσού που έζησε ο Νεόφυτος Ροδινός

28/07/2022

Η Ποταμιού φωλιάζει σε υψόμετρο 680 μέτρων. Πρόκειται για ένα μικρό και ήσυχο χωριό της Κύπρου περιτριγυρισμένο από πράσινο, με πολλές όμορφες γωνιές που περιμένουν τους επισκέπτες να τις εξερευνήσουν.

TRAVELLING
Το γραφικό και ιστορικό ξωκλήσι του Αγίου Ερμογένη στην Επισκοπή

28/07/2022

Το μικρό γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη βρίσκεται περίπου 100 μέτρα μακριά από την παραλία Αγίου Ερμογένους ή αλλιώς Επισκοπής. Βουτηγμένο μέσα σε μια καταπράσινη όαση κι αγκαλιασμένο από πανύψηλους ευκαλύπτους, αποπνέει ηρεμία και γαλήνη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'TRAVELLING')

Διαφημιστείτε εδώ