ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕκατοντάδες συμπολίτες μας έλαβαν βοήθεια απο το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΣΧΕΔίΑ»

27/07/2022

Το έργο του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης παρουσιάστηκε χθες Τρίτη 26 Ιουλίου στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούσης, η οποία εξήρε τη σημαντικότητα της λειτουργίας τα τελευταία τρία χρόνια του Κέντρου, χαρακτηρίζοντας το πρωτοποριακό και ευέλικτο που στοχεύει σε σωστές παρεμβάσεις για το καλό των δημοτών.

 

Συνολικά 888 περιπτώσεις ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια από το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης ΣΧΕΔίΑ του Δήμου Λεμεσού, που συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας, αποτελώντας μέχρι σήμερα ένα πρότυπο κέντρο και πρώτη επίσημη δομή που προσεγγίζει το ζήτημα της αστεγίας στην Κύπρο. Ποσοστό 56,7% έχει ολοκληρώσει τον κύκλο συνεργασίας με το Κέντρο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 15,9% επί του συνόλου των εισδοχών αφορά άτομα από 18 μέχρι 30 ετών. «Ο πρώτος στόχος της ΣΧΕΔίΑΣ, ασφαλώς είναι να μην παραμείνει κανένας συνάνθρωπος μας εκτεθειμένος στο δρόμο. Να βρει ένα καταφύγιο, μια πρώτη ζεστή ανθρώπινη φιλοξενία. Να νιώσει ότι δεν είναι μόνος» ανέφερε σε χαιρετισμό του σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας του Κέντρου ΣΧΕΔίΑ, ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης.

 

«Απ΄εκεί και πέρα, ο κεντρικός σκοπός της ΣΧΕΔίΑΣ είναι η κοινωνική (επαν)ένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες. Και αυτό σημαίνει ενεργοποίηση στην κοινωνία, ένταξη στην αγορά εργασίας, απόκτηση δεξιοτήτων, ενδυνάμωση του οικογενειακού κλοιού, υποστήριξη και ότι άλλο αναγκαίο για το κάθε άτομο ξεχωριστά» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης. 

 

Παρουσιάζοντας το έργο της ΣΧΕΔίΑΣ, η Χριστίνα Τσιαμπαρτά, ΛειτουργόςΔημοτικής Υπηρεσίας, παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τα άτομα που στηρίχθηκαν. Το 64% του συνόλου που ζήτησαν κι έλαβαν βοήθεια ήταν Ελληνοκύπριοι, 19% πολίτες της ΕΕ και 17 ΥΤΧ. Το 85% των περιπτώσεων έχει λάβει εξατομικευμένη στεγαστική στήριξη και καθοδήγηση. Σύμφωνα με την κυρία Τσιαμπαρτά, «υπάρχει σημαντική σταθερότητα ως προς συγκεκριμένες μορφές αστεγίας».

 

Μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου, από το 2019, πέρα από τους ανθρώπους που έχουν εξυπηρετηθεί, καταγράφηκαν σημαντικά δεδομένα που δίδουν την πραγματική εικόνα πίσω από το ζήτημα της αστεγίας στη Λεμεσό, ενώ παράλληλα έγιναν διαπιστώσεις που οδηγούν τους αρμόδιους σε νέες, σημαντικές επισημάνσεις. Και αυτά τα στατιστικά λαμβάνονται πολύ σοβάρα υπόψιν από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για δημιουργία εξιδεικευμένων προγραμμάτων στο μέλλον, είπε από την πλευρά της η Αναστασία Ανθούση.

 

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, αφού αποτελεί πρώτη επαφή για τους δημότες και, συνεπώς, μπορεί να διαγνώσει ευκολότερα το πρόβλημα, έχει καλύτερα αντανακλαστικά και σε συνεργασία μαζί με το κράτος να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα» είπε η Υφυπουργός.

 

«Εκείνο που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί είναι εκείνα που δόθηκαν ως στατιστικά στοιχεία, ως προς τα θέματα της ψυχικής υγείας ή του τρόπου ζωής. Δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει θέληση να τους βρούμε οικία ή να τους στηρίξουμε οικονομικά, αλλά επιλέγουν να επιστρέφουν πάντα στον χώρο που μένουν. Αυτό νομίζω είναι ένα θέμα που θα πρέπει να δούμε πιο επισταμένα ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών», εξήγησε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.


Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, επισημάνθηκε από όλους τους αρμόδιους, η αξία της βοήθειας που παρέχεται από απλούς πολίτες, εταιρείες και οργανωμένα σύνολα, για τη λειτουργία της ΣΧΕΔίΑΣ, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των αναφορών που λαμβάνονται ανώνυμα είτε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, είτε στην 24ωρη γραμμή στήριξης αστέγων του Δήμου Λεμεσού στο τηλέφωνο 25-347878. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Ύψωνα: Ξεκινούν από σήμερα κυκλικές διαδρομές για μεταφορά μαθητών σε φροντιστήρια

19/09/2023

Πραγματικότητα γίνονται από σήμερα, Τρίτη, οι εδώ και τρία χρόνια σχεδιασμοί του Δήμου Ύψωνα και της Εταιρείας Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ) για την υπηρεσία κυκλικών διαδρομών ηλεκτρικών λεωφορείων, προς εξυπηρέτηση κυρίως μαθητών, κατά τις απογευματινές διακινήσεις τους από και προς τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες τους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έπεσαν υπογραφές για αποχετευτικό σε 9 προσφυγικούς συνοικισμούς στη Λεμεσό

18/09/2023

Υπογράφηκε την Παρασκευή μεταξύ του ΣΑΛΑ και της Koινοπραξίας MEDCON - TEKAL το Συμβόλαιο για την κατασκευή του Αποχετευτικού Συστήματος Λυμάτων σε εννέα Προσφυγικούς Συνοικισμούς που βρίσκονται στην ευρύτερη αστική και προαστιακή περιοχή της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λάρνακας και Δήμος Λιβαδιών στο πλευρό των πλημμυροπαθών

14/09/2023

Ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει τη θλίψη και τη συμπάθεια του σε όλους τους κατοίκους των πληγέντων  περιοχών της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα τη προηγούμενη εβδομάδα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΑΛΑ: Ξεκινούν εργασίες οδό Χριστοδούλου Παπαδάκη

14/09/2023

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας ανακοινώνει ότι στα πλαίσια του Μεγάλου Αντιπλημμυρικού Έργου του Κέντρου της Λεμεσού, θα εκτελούνται εργασίες στην οδό Χριστοδούλου Παπαδάκη από την συμβολή της με την οδό Ειρήνης, μέχρι την συμβολή της με την οδό Διονύσιου Σολωμού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δ. Στροβόλου: Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή προβλημάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα

11/09/2023

Ο Δήμος Στροβόλου ενημερώνει το κοινό ότι όπως κάθε χρόνο προβαίνει στις απαραίτητες εργασίες για έλεγχο και καθαρισμό των φρεατίων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπογραφή Συμβολαίων για την κατασκευή φοιτητικής εστίας

11/09/2023

Η επένδυση για την ανάπλαση και την αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς στόχους του Δήμου Λευκωσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που αναγέρθηκε στο Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο ΓΣΟ

08/09/2023

Με σεβασμό και συγκίνηση, η Λεμεσός απέτινε ελάχιστο φόρο τιμής στους αθλητές του ΓΣΟ και της πατρίδας μας γενικότερα που διαχρονικά αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και της Ελλάδας, συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες του Έθνους. Στους αθλητές που με αυτοθυσία έδωσαν ψυχή και σώμα στους αγώνες για την ελευθερία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Λάρνακας: Βράβευσε την Ελευθερία Χριστοδούλου που κατέκτησε την 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Jiu Jitsu

08/09/2023

O Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρας υποδέχτηκε στο Γραφείο του, την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2023, την Ελευθερία Χριστοδούλου η οποία κατάκτησε την 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Jiu Jitsu που πραγματοποιήθηκε στο Ούλαν Μπατόρ της Μογγολίας τον περασμένο Ιούλιο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευκωσία: Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την κατασκευή της φοιτητικής εστίας 

05/09/2023

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του να προσελκύσει νέους κατοίκους, ο Δήμος Λευκωσίας συνεχίζει την επένδυση του στην εντός των τειχών πόλη, με την κατασκευή της φοιτητικής εστίας στις οδούς Βουλγαροκτόνου, Αρσινόης και Κομνηνού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ευρωπαϊκή εβδομάδα Κινητικότητας 2023 στο Δήμο Λευκωσίας

05/09/2023

Με δέκα δυναμικές, σύγχρονες και καινοτόμες δράσεις, θα συμμετάσχει ο Δήμος Λευκωσίας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από τις 16 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ