NEWSΕκατοντάδες συμπολίτες μας έλαβαν βοήθεια απο το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΣΧΕΔίΑ»

27/07/2022

Το έργο του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης παρουσιάστηκε χθες Τρίτη 26 Ιουλίου στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούσης, η οποία εξήρε τη σημαντικότητα της λειτουργίας τα τελευταία τρία χρόνια του Κέντρου, χαρακτηρίζοντας το πρωτοποριακό και ευέλικτο που στοχεύει σε σωστές παρεμβάσεις για το καλό των δημοτών.

 

Συνολικά 888 περιπτώσεις ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια από το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης ΣΧΕΔίΑ του Δήμου Λεμεσού, που συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας, αποτελώντας μέχρι σήμερα ένα πρότυπο κέντρο και πρώτη επίσημη δομή που προσεγγίζει το ζήτημα της αστεγίας στην Κύπρο. Ποσοστό 56,7% έχει ολοκληρώσει τον κύκλο συνεργασίας με το Κέντρο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 15,9% επί του συνόλου των εισδοχών αφορά άτομα από 18 μέχρι 30 ετών. «Ο πρώτος στόχος της ΣΧΕΔίΑΣ, ασφαλώς είναι να μην παραμείνει κανένας συνάνθρωπος μας εκτεθειμένος στο δρόμο. Να βρει ένα καταφύγιο, μια πρώτη ζεστή ανθρώπινη φιλοξενία. Να νιώσει ότι δεν είναι μόνος» ανέφερε σε χαιρετισμό του σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας του Κέντρου ΣΧΕΔίΑ, ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης.

 

«Απ΄εκεί και πέρα, ο κεντρικός σκοπός της ΣΧΕΔίΑΣ είναι η κοινωνική (επαν)ένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες. Και αυτό σημαίνει ενεργοποίηση στην κοινωνία, ένταξη στην αγορά εργασίας, απόκτηση δεξιοτήτων, ενδυνάμωση του οικογενειακού κλοιού, υποστήριξη και ότι άλλο αναγκαίο για το κάθε άτομο ξεχωριστά» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης. 

 

Παρουσιάζοντας το έργο της ΣΧΕΔίΑΣ, η Χριστίνα Τσιαμπαρτά, ΛειτουργόςΔημοτικής Υπηρεσίας, παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τα άτομα που στηρίχθηκαν. Το 64% του συνόλου που ζήτησαν κι έλαβαν βοήθεια ήταν Ελληνοκύπριοι, 19% πολίτες της ΕΕ και 17 ΥΤΧ. Το 85% των περιπτώσεων έχει λάβει εξατομικευμένη στεγαστική στήριξη και καθοδήγηση. Σύμφωνα με την κυρία Τσιαμπαρτά, «υπάρχει σημαντική σταθερότητα ως προς συγκεκριμένες μορφές αστεγίας».

 

Μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου, από το 2019, πέρα από τους ανθρώπους που έχουν εξυπηρετηθεί, καταγράφηκαν σημαντικά δεδομένα που δίδουν την πραγματική εικόνα πίσω από το ζήτημα της αστεγίας στη Λεμεσό, ενώ παράλληλα έγιναν διαπιστώσεις που οδηγούν τους αρμόδιους σε νέες, σημαντικές επισημάνσεις. Και αυτά τα στατιστικά λαμβάνονται πολύ σοβάρα υπόψιν από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για δημιουργία εξιδεικευμένων προγραμμάτων στο μέλλον, είπε από την πλευρά της η Αναστασία Ανθούση.

 

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, αφού αποτελεί πρώτη επαφή για τους δημότες και, συνεπώς, μπορεί να διαγνώσει ευκολότερα το πρόβλημα, έχει καλύτερα αντανακλαστικά και σε συνεργασία μαζί με το κράτος να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα» είπε η Υφυπουργός.

 

«Εκείνο που μας προβληματίζει και μας ανησυχεί είναι εκείνα που δόθηκαν ως στατιστικά στοιχεία, ως προς τα θέματα της ψυχικής υγείας ή του τρόπου ζωής. Δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει θέληση να τους βρούμε οικία ή να τους στηρίξουμε οικονομικά, αλλά επιλέγουν να επιστρέφουν πάντα στον χώρο που μένουν. Αυτό νομίζω είναι ένα θέμα που θα πρέπει να δούμε πιο επισταμένα ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών», εξήγησε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.


Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, επισημάνθηκε από όλους τους αρμόδιους, η αξία της βοήθειας που παρέχεται από απλούς πολίτες, εταιρείες και οργανωμένα σύνολα, για τη λειτουργία της ΣΧΕΔίΑΣ, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των αναφορών που λαμβάνονται ανώνυμα είτε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, είτε στην 24ωρη γραμμή στήριξης αστέγων του Δήμου Λεμεσού στο τηλέφωνο 25-347878. 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'NEWS'

NEWS
28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας - Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας

28/07/2022

Η 28η Ιουλίου με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ηπατίτιδας, με το μήνυμα «Η Ηπατίτιδα δεν μπορεί να περιμένει».

NEWS
Κλείνουν κεντρικές οδικές αρτηρίες στη Λευκωσία λόγω έργων

27/07/2022

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι, λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στο μηχάνημα εφαρμογής της ασφάλτου, στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου και σε συνέχεια των εργασιών αναβάθμισης των υποδομών κοινής ωφελείας σε τμήμα του κόμβου Μακαρίου – Ευαγόρου - Αναστασίου Λεβέντη, οι τροποποιήσεις στις ισχύουσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μεταφέρονται για την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 από ώρα 11:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα.

NEWS
Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Καβαρνός για πρώτη φορά στην Κύπρο

27/07/2022

Έρχεται για πρώτη φορά στη Κύπρο ο διεθνούς φήμης Αρχιμανδρίτης πατήρ Νικόδημος Καβαρνός σε μια κοσμογονική βυζαντινή συναυλία, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 21:00.

NEWS
Εκατοντάδες συμπολίτες μας έλαβαν βοήθεια απο το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΣΧΕΔίΑ»

27/07/2022

Το έργο του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης παρουσιάστηκε χθες Τρίτη 26 Ιουλίου στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούσης, η οποία εξήρε τη σημαντικότητα της λειτουργίας τα τελευταία τρία χρόνια του Κέντρου, χαρακτηρίζοντας το πρωτοποριακό και ευέλικτο που στοχεύει σε σωστές παρεμβάσεις για το καλό των δημοτών.

NEWS
Μουσική φιλανθρωπική συναυλία στο Κηποθέατρο Λεμεσού

26/07/2022

Η ΠΟΑΑ Λεμεσού Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες διοργανώνουν Μουσική Φιλανθρωπική Συναυλία με τίτλο «Με Φάρο τους Δρόμους της Παράδοσης» την Παρασκευή 29 Ιουλίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού «Μάριος Τόκας».

NEWS
Είδαμε την παράσταση «ότι φάμε…ότι πιουμε…» σε σκηνοθεσία Βαλεντίνας Σοφοκλέους

26/07/2022

Μια εξαιρετική παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσει την Κυριακή 24 Ιουλίου στο εξαιρετικό χώρο του Διεθνούς Πάρκου Γλυπτικής το θεατρόφιλο κοινό της Αγίας Νάπας και της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου.

NEWS
Στέφθηκε με επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Καρότου στο Λιοπέτρι

26/07/2022

Με μεγάλη επιτυχία και καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ η προσέλευση του κόσμου, πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου για 2η φορά το «Παγκύπριο Φεστιβάλ Καρότου», το οποίο διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας και τους τοπικούς παραγωγούς της περιοχής.

NEWS
Έρχεται το Aγροτικό Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αγία Νάπα

26/07/2022

Πραγματοποιείται την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, η ώρα 8.00μ.μ στην Κεντρική Πλατεία Αγίας Νάπας, το Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΄Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Αμμοχώστου, το οποίο διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας

NEWS
Η κοινότητα Πάχνας τίμησε τους ήρωες της (Photo)

25/07/2022

Με την επισημότητα που αρμόζει, Εκκλησία και Πολιτεία τίμησαν την Κυριακή 24 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου στην Πάχνα τη μνήμη των αγωνιστών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Πανίκο Συμεού και Νίκο Σοφοκλέους, του ήρωα της μάχης της Κοφίνου Ευμένιο Μαρκαντώνη και των πεσόντων της τουρκικής εισβολής Ιορδάνη Ιορδάνους και Κυριάκο Θουκή.

NEWS
Εντυπωσιακή η 1η παρουσίαση Ιστορικών Αγωνιστικών Αυτοκινήτων στην Λεμεσό

25/07/2022

Παλιούς θρύλους των κυριότερων αγώνων του κυπριακού πρωταθλήματος ράλι μπόρεσε να δει και να θαυμάσει από κοντά το κοινό της Λεμεσού και όχι μόνο σε μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο με “καθαρόαιμα” παλιά αγωνιστικά αυτοκίνητα της δεκαετίας 70-80-90.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'NEWS')

Διαφημιστείτε εδώ