ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πειθαρχικές ευθύνες για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό – Αναμένεται το ποινικό πόρισμα
Η έκβαση της αστυνομικής έρευνας είναι εκείνη που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα για την πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, παρότι το πόρισμα του ανακριτή Σάββα Στεφάνου αποδίδει ήδη πειθαρχικές ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς έχει μελετήσει το πόρισμα, αλλά αναμένει να ξεκαθαρίσει πρώτα κατά πόσο από την ξεχωριστή έρευνα της Αστυνομίας προκύπτουν ποινικά αδικήματα. Εάν εντοπιστούν τέτοια ζητήματα, η εξέτασή τους θα προηγηθεί και η πειθαρχική διαδικασία θα ακολουθήσει.
Η υπόθεση αφορά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 27 Ιουλίου, ενώ στο πεδίο βολής πραγματοποιούνταν εργασίες καταστροφής πυρομαχικών. Οι φλόγες επεκτάθηκαν στην Αγία Άννα και οδήγησαν στην εκκένωση της κοινότητας, καθώς και του Ψευδά.
Κρίσιμη η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας
Μέχρι την Τρίτη, η αστυνομική διερεύνηση βρισκόταν στο τελικό της στάδιο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Ο φάκελος αναμένεται να διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία εντός των ημερών, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα.
Μετά την παραλαβή του, η Νομική Υπηρεσία θα εξετάσει τα στοιχεία και θα αποφασίσει τον περαιτέρω χειρισμό. Εάν διαπιστωθούν κενά, μπορεί να ζητηθεί η συνέχιση των ερευνών για τη συμπλήρωση του φακέλου. Οι ουσιαστικές εξελίξεις, πάντως, αναμένονται μετά την επόμενη εβδομάδα, λόγω της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου.
Μόνο εφόσον δεν στοιχειοθετηθούν ποινικά αδικήματα θα ανοίξει ο δρόμος για την εξέταση των πειθαρχικών ευθυνών που εντοπίζονται στο πόρισμα Στεφάνου.
Αρμόδια πηγή, αναφερόμενη στο αποτέλεσμα της έρευνας, διαμήνυσε ότι «για να ξεσπάσει πυρκαγιά, αυτό συνεπάγεται με αποτυχία διοργάνωσης της καταστροφής των πυρομαχικών και ταυτόχρονα ευθυνών για κάποια πρόσωπα».
Τι έδειξε η έρευνα για την επιχείρηση
Ανάμεσα στα στοιχεία που επιβεβαιώθηκαν είναι ότι το ΓΕΕΦ είχε εγκρίνει την καταστροφή των πυρομαχικών. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Εμμανουήλ Θεοδώρου, είχε επίσης αναφέρει σε δηλώσεις του ότι το Γενικό Επιτελείο γνώριζε για την άσκηση που βρισκόταν σε εξέλιξη στο Καλό Χωριό εκείνη την ημέρα.
Στον χώρο βρίσκονταν και λίγοι Αμερικανοί στρατιωτικοί, με αποστολή να πιστοποιήσουν ότι η Εθνική Φρουρά μπορεί να προχωρεί σε καταστροφή βλημάτων.
Η διερεύνηση του Σάββα Στεφάνου δεν επεκτάθηκε στον Αρχηγό και στον Υπαρχηγό του ΓΕΕΦ. Πρόκειται για πρόσωπα που διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, ως εκ τούτου, ο ανακριτής δεν είχε αρμοδιότητα να τα ελέγξει.
Τη δυνατότητα παύσης τους έχει μόνο ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Άμυνας.
Από τις απολογίες στην επιβολή ποινής
Εάν το ποινικό σκέλος κλείσει χωρίς να προκύψουν αδικήματα, τα πρόσωπα στα οποία καταλογίζονται πειθαρχικές ευθύνες θα κληθούν από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς να δώσουν τις απολογίες τους. Η προθεσμία που παρέχεται για τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι περίπου μία εβδομάδα.
Ακολούθως, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο φτάνουν οι ευθύνες, ο Αρχηγός θα αναθέσει στον εκάστοτε αρμόδιο ταξίαρχο να καθορίσει την ποινή. Η τελική κρίση επιστρέφει στον Αρχηγό, ο οποίος μπορεί να εγκρίνει την ποινή ως επαρκή, να την αυξήσει ή να τη μειώσει.
Πρόκειται για τη διαδικασία που εφαρμόστηκε και στην υπόθεση της απώλειας εκρηκτικών από το ίδιο πεδίο βολής τον περασμένο Ιανουάριο. Δεν είναι γνωστό εάν τυχόν νέες πειθαρχικές ποινές θα δημοσιοποιηθούν, καθώς εκείνη η υπόθεση είχε τύχει εσωτερικού χειρισμού από το ΓΕΕΦ.
Παραμένει σε λειτουργία το πεδίο βολής
Την ίδια στιγμή, το αίτημα των κατοίκων για απομάκρυνση του πεδίου βολής δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα. Πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση πρέπει να εντοπιστεί άλλος κατάλληλος χώρος, ο οποίος θα προσφέρει ευνοϊκότερες συνθήκες για τις ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς.
Η διαδικασία προϋποθέτει μελέτη και μπορεί να απαιτήσει χρόνια. Ως εκ τούτου, το πεδίο βολής, το οποίο σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι το μεγαλύτερο της Εθνικής Φρουράς, θα παραμείνει στο Καλό Χωριό και οι προγραμματισμένες ασκήσεις θα συνεχιστούν κανονικά.
Σε πιο άμεσο ορίζοντα μπορεί να εξεταστεί η ενίσχυση των μέτρων και η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων. Οι αρμόδιοι έχουν διαβεβαιώσει ότι θα αξιολογήσουν τις υφιστάμενες διαδικασίες και θα προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες όπου διαπιστωθεί σχετική ανάγκη.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'