ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ντέμης Χασάμπης: Η πορεία του Ελληνοκύπριου που βρέθηκε στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης

06/08/2026

Ο Ελληνοκύπριος νομπελίστας εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google DeepMind και αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας και Chief Scientist της Alphabet. Μια διαδρομή που άρχισε από το σκάκι, πέρασε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατέληξε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Σε έναν ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην Alphabet και στη DeepMind περνά ο Ντέμης Χασάμπης, μετά τις εκτεταμένες αλλαγές που ανακοίνωσε η Google στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Ελληνοκύπριος επιστήμονας αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google DeepMind και αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας. Παράλληλα, τοποθετείται στη θέση του επικεφαλής επιστήμονα της Alphabet, αποκτώντας την ευθύνη για τη συνολική επιστημονική στρατηγική του ομίλου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Τις καθημερινές διοικητικές αρμοδιότητες της DeepMind αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Chief Technology Officer, Κοράι Καβουκτσούογλου. Ο Χασάμπης θα εξακολουθήσει, ταυτόχρονα, να ηγείται της Isomorphic Labs, της θυγατρικής που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Οι ελληνοκυπριακές ρίζες

Ο Sir Ντέμης Χασάμπης γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1976 στο Λονδίνο. Πατέρας του είναι ο Ελληνοκύπριος Κώστας Χασάπης, ενώ η μητέρα του κατάγεται από τη Σιγκαπούρη και έχει κινεζικές ρίζες.

Ο ίδιος έχει εκφράσει επανειλημμένα την υπερηφάνειά του για την ελληνική καταγωγή του, ενώ επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα.

Οι ιδιαίτερες ικανότητές του άρχισαν να γίνονται εμφανείς από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σε ηλικία τεσσάρων ετών έμαθε σκάκι και, μέχρι τα 13 του, είχε φτάσει σε βαθμολογία Elo 2.300.

Βρέθηκε έτσι σε επίπεδο μετρ, εκπροσωπώντας παράλληλα τις εθνικές ομάδες νέων της Αγγλίας.

Η είσοδος στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Πριν ξεκινήσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές, ο Ντέμης Χασάμπης είχε ήδη κάνει τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στη βιομηχανία των video games.

Σε ηλικία 17 ετών συμμετείχε στον σχεδιασμό και στον προγραμματισμό του Theme Park. Το παιχνίδι κατέγραψε εκατομμύρια πωλήσεις και άσκησε σημαντική επιρροή στην εξέλιξη της κατηγορίας των παιχνιδιών προσομοίωσης.

Ακολούθησαν οι σπουδές του στην Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα. Στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό στη Γνωσιακή Νευροεπιστήμη από το University College London.

Το επιστημονικό του ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη λειτουργία της μνήμης και της φαντασίας, καθώς και στον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Η δημιουργία της DeepMind

Το 2010 ο Χασάμπης ίδρυσε τη DeepMind μαζί με τους Shane Legg και Mustafa Suleyman. Στόχος τους ήταν η ανάπτυξη τεχνητής γενικής νοημοσύνης, γνωστής ως AGI.

Η εταιρεία απέκτησε σε σύντομο χρονικό διάστημα διεθνή αναγνώριση για τις πρωτοποριακές εφαρμογές της στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2014, η Google εξαγόρασε τη DeepMind έναντι ποσού που υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατομμύρια λίρες, διατηρώντας το ερευνητικό της κέντρο στο Λονδίνο.

Υπό την καθοδήγηση του Ντέμη Χασάμπη αναπτύχθηκε το AlphaGo, το πρόγραμμα που το 2016 επικράτησε του παγκόσμιου πρωταθλητή Lee Sedol στο παιχνίδι Go.

Η αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε ιστορική και θεωρήθηκε σημείο καμπής για την πορεία και την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Το AlphaFold και η λύση ενός προβλήματος 50 ετών

Μεγαλύτερη επιστημονική βαρύτητα απέκτησε στη συνέχεια το AlphaFold, ένα σύστημα που κατόρθωσε να προβλέψει με εξαιρετική ακρίβεια τη δομή των πρωτεϊνών.

Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολούσε τον χώρο της βιολογίας για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιούργησε νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη φαρμάκων και για την κατανόηση πολλών ασθενειών, συνδέοντας άμεσα την τεχνητή νοημοσύνη με την επιστημονική και ιατρική έρευνα.

Το Νόμπελ Χημείας και η αναγνώριση

Το 2024 ο Ντέμης Χασάμπης τιμήθηκε, μαζί με τον John Jumper, με το Νόμπελ Χημείας για τη συμβολή τους στην πρόβλεψη της δομής των πρωτεϊνών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Την ίδια χρονιά χρίστηκε ιππότης, λαμβάνοντας τον τίτλο Sir για την προσφορά του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι επίσης μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου, της Royal Society, και έχει λάβει σημαντικά διεθνή επιστημονικά βραβεία. Το περιοδικό Time τον έχει συμπεριλάβει δύο φορές στη λίστα Time 100 με τις προσωπικότητες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Η νέα θέση και η μάχη για την τεχνητή νοημοσύνη

Η ανάληψη της προεδρίας της DeepMind και της θέσης του Chief Scientist της Alphabet ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο του Ντέμη Χασάμπη στη διαμόρφωση της στρατηγικής του ομίλου για την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι αλλαγές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού ανάμεσα στη Google, την OpenAI και την Anthropic.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Alphabet επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξη των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον κλάδο.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 37χρονο στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Υπό διερεύνηση 20 υποθέσεις €827.400

06/08/2026

Στη σύλληψη 37χρονου προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι Αρχές στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εναντίον του διερευνώνται 20 υποθέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, κλοπή, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντέμης Χασάμπης: Η πορεία του Ελληνοκύπριου που βρέθηκε στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης

06/08/2026

Ο Ελληνοκύπριος νομπελίστας εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google DeepMind και αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας και Chief Scientist της Alphabet. Μια διαδρομή που άρχισε από το σκάκι, πέρασε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατέληξε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης σε νέους Υπουργούς: «Μηδενική πίστωση χρόνου» – Δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα

06/08/2026

Σαφείς κατευθύνσεις προς τα νέα μέλη της Κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε άμεση προσαρμογή, συνεργασία με τους θεσμούς, συνεχή επαφή με τους πολίτες και απαρέγκλιτη προσήλωση στη νομιμότητα και στην πολιτική δεοντολογία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην ιστορική μπυραρία «Κόρνερ» – Κατέρρευσε η οροφή

05/08/2026

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο παλιό κτίριο της ιστορικής μπυραρίας «Κόρνερ», κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχωρούν στις τελικές εσωτερικές κατασβέσεις, ενώ τα αίτια θα διερευνηθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού με τη νέα σύνθεση – Το πρόγραμμα των τελετών

05/08/2026

Στις 13:00 της Πέμπτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, μετά τις αλλαγές στην Κυβέρνηση που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα προηγηθούν η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φόρος τιμής στα 33 θύματα του βομβαρδισμού του Νοσοκομείου Αθαλάσσας

05/08/2026

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε την Τετάρτη το μνημόσυνο για τους 31 ασθενείς και τους δύο νοσοκόμους που έχασαν τη ζωή τους στις 20 Ιουλίου 1974, όταν η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε το Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Πολιτεία, ΟΚΥπΥ, συντεχνίες και συγγενείς των πεσόντων τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παπαδόπουλος: Συγχαρητήρια στους νέους υπουργούς – «Οι προκλήσεις απαιτούν ενότητα, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα»

04/08/2026

Συγχαρητήρια προς τα νέα μέλη της Κυβέρνησης απέστειλε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλας Παπαδόπουλος, με αφορμή τις πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη – Ανακοινώθηκαν νέοι Υπουργοί, Υφυπουργοί και διορισμοί

04/08/2026

Αλλαγές στη σύνθεση της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ασκώντας τις συνταγματικές του αρμοδιότητες. Οι αποφάσεις αφορούν δύο υπουργεία, δύο υφυπουργεία, καθώς και τρεις νέους διορισμούς σε καίριες θέσεις.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επιστολή – προειδοποίηση της Πυροσβεστικής για Τέρρα και Κρήτου Τέρρα – Ζητά άμεσα αντιπυρικά έργα

04/08/2026

Την άμεση υλοποίηση κρίσιμων αντιπυρικών παρεμβάσεων στις κοινότητες Τέρρα και Κρήτου Τέρρα ζητά η Πυροσβεστική Υπηρεσία με επιστολή προς τον Δήμαρχο Πόλης Χρυσοχούς, επισημαίνοντας ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα έργα που κρίνονται αναγκαία για την προστασία των κατοικημένων περιοχών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρεις υποψηφιότητες για την προεδρία της ΕΔΕΚ – Σε εξέλιξη η διαδικασία ενόψει των εκλογών της 5ης Σεπτεμβρίου

04/08/2026

Με την υποβολή τριών υποψηφιοτήτων συνεχίζεται η διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας στην ΕΔΕΚ, ενώ οι αιτήσεις για τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος θα μπορούν να κατατίθενται μέχρι και αύριο, Τετάρτη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ