ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάχη Κύπρου – Μπανγκλαντές για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
Η Πρόεδρος της 80ής Συνόδου, Ανναλένα Μπέρμποκ, έχει επισημάνει ότι η επόμενη Σύνοδος θα είναι «ιδιαίτερα κρίσιμη», λόγω των αλληλεπικαλυπτόμενων παγκόσμιων προκλήσεων και των προσπαθειών θεσμικής μεταρρύθμισης.
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της 81ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με το ενδιαφέρον της Λευκωσίας να χτυπά κόκκινο, καθώς ο Κύπριος Πρέσβης Ανδρέας Κακουρής είναι ένας από τους δύο βασικούς διεκδικητές του αξιώματος. Η κρίσιμη ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 2 Ιουνίου 2026, στις 10:00 π.μ., στην κεντρική αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Βάσει της καθιερωμένης περιφερειακής εναλλαγής που εφαρμόζει ο ΟΗΕ, η Προεδρία της 81ης Συνόδου αναλογεί αυτή τη φορά στην Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού, στην οποία ανήκει γεωγραφικά και πολιτικά η Κυπριακή Δημοκρατία. Τα κράτη μέλη καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο υποψηφιότητες: εκείνη του Υπουργού Εξωτερικών του Μπανγκλαντές, Χαλίλουρ Ραχμάν, και εκείνη του Κύπριου διπλωμάτη Ανδρέα Κακουρή.
Το όραμα της κυπριακής υποψηφιότητας
Η Λευκωσία έχει επενδύσει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα του κ. Κακουρή ως μια πρόταση υπέρ της πρακτικής πολυμέρειας, της αποκατάστασης της χαμένης εμπιστοσύνης προς τον ΟΗΕ και της ανάγκης ενίσχυσης του ρόλου της Γενικής Συνέλευσης σε μια εποχή που σημαδεύεται από έντονες διεθνείς κρίσεις. Κατά την επίσημη παρουσίασή του, ο Κύπριος Πρέσβης έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας, τονίζοντας ότι η Προεδρία θα κληθεί να καθοδηγήσει τις συλλογικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας σε μια περίοδο όπου η εμπιστοσύνη στις συλλογικές διαδικασίες δοκιμάζεται σκληρά.
Στο πλαίσιο του άτυπου διαδραστικού διαλόγου με τα κράτη μέλη, ο οποίος συγκλήθηκε από την Πρόεδρο της 80ής Συνόδου, Ανναλένα Μπέρμποκ, ο Ανδρέας Κακουρής χαρακτήρισε την 81η Σύνοδο ως «κρίσιμη». Όπως εξήγησε, η θητεία του επόμενου Προέδρου θα συμπέσει χρονικά με δύο κορυφαία ορόσημα: τη διαδικασία επιλογής του νέου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την έναρξη της εφαρμογής του «Συμφώνου για το Μέλλον». «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι το συλλογικό μας σπίτι και έχουμε ευθύνη να το διαφυλάξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος διπλωμάτης.
Σε κομβικό σημείο ο διεθνής οργανισμός
Η διπλωματική αυτή αναμέτρηση διεξάγεται σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο διεθνές περιβάλλον. Ο ΟΗΕ και η Γενική Συνέλευση βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις, όπως η ανάγκη για θεσμική αναζωογόνηση, οι έντονες χρηματοδοτικές πιέσεις, η προώθηση εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και οι διαρκώς αυξανόμενες γεωπολιτικές διαιρέσεις.
Την κρισιμότητα των στιγμών και των αλληλεπικαλυπτόμενων παγκόσμιων προκλήσεων επιβεβαίωσε και η απερχόμενη Πρόεδρος, Ανναλένα Μπέρμποκ, υπογραμμίζοντας ότι ο άνθρωπος που θα αναλάβει τα ηνία της επόμενης Συνόδου θα κληθεί να διαχειριστεί μια από τις πιο απαιτητικές περιόδους στη σύγχρονη ιστορία του οργανισμού.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)
Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη
O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι
Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία
Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες
Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις
Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση
Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.